Ana içeriğe atla
En

Akıllı Telefonların Pil Problemleri Çözülecek Mi?

Teknoloji ve İnovasyon

Telefonların Pil Problemleri ve yeni Pil Teknolojileri
Akıllı telefonlar, her geçen gün kazandıkları yeni özelliklerle sürekli gelişiyor. Daha yüksek işlem gücü, 4K video kaydı yapabilen arka kamera, geniş açılı fotoğraf çekebilen ön kamera ve parmak izi sensörü gibi güvenlik seçenekleriyle artık telefonlarımızın çok yetenekli olduğu su götürmez bir gerçek.

Ancak yıllardır çok gelişmeyen bir konu var ki o da pil teknolojisi. Akıllı telefonların en büyük problemlerinden biri olan yetersiz pil ömrü nedeniyle kullanıcılar mobil şarj cihazı gibi çözümlere başvuruyor. Peki bu sorun aşılabilecek mi? Şu anda birçok farklı firmanın üzerinde çalıştığı pil teknolojileri bu konuda geleceğe umutla bakmamızı sağlıyor.

SolidEnergy ile Pil Ömrü İkiye Katlanıyor
Akıllı telefon bataryası - Li-ion pilMIT araştırmacıları tarafından kurulan SolidEnergy, önümüzdeki yıl yeni pil teknolojilerini sunmaya hazırlanıyor. Lityum metal kullanan bir pil geliştiren firma, folyoları daha ince ve küçük şekilde geliştirerek normal hücrelerden daha fazla iyon saklanabilmesini sağlıyor. Bu teknolojiyle geliştirilen pil, günümüzün aynı mAh kapasitesine sahip Li-ion pillerine göre iki kat daha uzun bir pil ömrü sunuyor. Bir başka deyişe günümüzde ortalama 1 gün pil ömrü sunan akıllı telefonlar, bu pil sayesinde dolu dolu 2  gün boyunca kullanılabilecek.
 
200 Bin Şarj Sonrasında Dahi Pil Kondisyonu Düşmeyen Pil
Pil teknolojileriyle ilgili heyecan veren bir başka çalışma da California Irvine Üniversitesi’ndeki araştırmacılardan geldi. Nanotel kullanılarak geliştirilen bu pil, hem Li-ion pillere göre telefonunuza daha uzun pil ömrü sunuyor hem de yüzbinlerce kez şarj olduğunda dahi bozulmadan verimliliğini koruyor. Akıllı telefonlardan ziyade elektrikli arabalar için çok uygun bir teknoloji olan nanotel pil, gelecekte uzay araçlarında dahi kullanılabilir.
 
Alüminyum Grafit ile 1 Dakikada Tam Şarj
aluminyum grafit akıllı telefon şarj teknolojisiPil ömrünün uzun olması kadar bataryanın çabuk şarj olması da önemli. Standford Üniversitesi’ndeki bilim adamları tarafından geliştirilen alüminyum grafit batarya, bir akıllı telefonun sadece 1 dakikada tam şarj olabilmesini mümkün kılıyor.

Esnek yapıda olan alüminyum grafik batarya, çok kısa sürede şarj oluyor ancak lityum-ion pillere göre yarı yarıya pil ömrü sunuyor. Yine de sadece 1 dakikada tam şarj olan bir telefonunuz varsa, pilin yarım gün gidiyor olmasını çok sorun etmezsiniz herhalde.

Suyla Çalışan ve 14 Gün Pil Ömrüne Sahip Batarya
Fuji Pigment tarafından geliştirilen ve çok yakın zamanda son kullanıcıların da karşısına çıkabilecek olan alüminyum-air batarya, lithium-ion pillere göre 40 kat daha uzun pil ömrü sunuyor. Yaklaşık 14 günlük bir pil ömrü ile karşımıza çıkan batarya, su ile şarj oluyor olması açısından da bir hayli ilginç. Suyun tuzlu veya tatlı olması da sonucu değiştirmiyor.

Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
Dünyanı Değiştirecek 10 İnovasyon
Hacklenen Nesnelerin İnterneti (Internet of Hacked Things) Nedir?
IP Telefon Santralı Kullanmak İçin 10 Neden

Diğer Bloglar