Ana içeriğe atla
En

Apartman Konuşma Sistemlerinde IP ve Analog Teknoloji Farkları

Güvenlik Sistemleri

Video Metni
Bu videoda interkom ve diafon sistemlerinde IP ve analog farklarından bahsedeceğim. Sektörümüzde genel olarak IP – Network iletişim sistemlerinin pahalı olduğuna dair bir algı var, dolayısıyla IP sistemlerden uzak durma sözkonusu. Apartman konuşma sistemlerine baktığımız zaman durumun korkutucu olmadığını görüyoruz. Özellikle daire sayısına göre analog ve IP fiyatlarının paralel olarak gittiğini algılayabiliyoruz. Örneğin, 300-500 dairelik bir site sistemi için analog sistemle, IP sistemin farkı ortalama %14 - %15 lerdeyken; 500'den fazla dairelerin sistemleri için fark %10'a kadar düşmektedir. Dolayısıyla daha üst düzey teknolojiyi kullanmak ve esnek bir sisteme sahip olabilmek için %10 geçerli bir sebep.
Madem IP bir apartman konuşma sistemi alıyoruz, bunun kullanılabilirlikte nelere sahip olduğumuza kısaca bir bakalım: Örneğin A apartmanında analog bir sistem kurduğumuzu düşünürsek, daire içi ünitelerimiz bir video distribütöre bağlanmak durumunda kalacaktır. Video distribütörümüz her 4 daire için kullanılır, dolayısıyla 100 daireli bir apartman sistemi için 25 tane distribütör gerekmektedir. Eğer 2.bir blok varsa, bu 2 bloğun birbiriyle haberleşebilmesi için bir de bloklar arası modül iletişimi kullanmamız gerekecektir. Bunun yanında asansör çağırma veya daireler arası görüşme gibi farklı özellikler isteniyorsa, birden fazla modüle ihtiyaç duyulacaktır. Dolayısıyla analog sistemin genel fiyatını arttıran bazı yan ürünler kullanmamız gerekecektir.
Diğer bir durumda ise, B apartmanının IP bir sistem kullanıcağını varsayalım. Bu sistemde istediğimiz kadar daire içi ünite kullanabiliriz. Örneğin 1000 daireli bir sistemde sadece daire ve kapı ünitelerini bir network switch'e girmemiz yeterli olacaktır. Peki bu sistemin avantajları nelerdir?
Çevre birimlerinden bağımsız olarak, sadece bir ağ ile kullanım sağlanabilmektedir. Ayrıca analog sistemlere göre kablolama ve kurulum kolaylığı getirmektedir. Bunun yanında analogta olmayıp, IP sistemde olan bir başka özellik ise, analog sistemlerde dairelerin birbiriyle sesli ve görüntülü konuşabilmeleri için mutlaka bir santral ünitesi kullanmamız gerekmektedir, fakat IP sistemde böyle bir sorun olmayıp, tüm sistem bir ağa bağlı olduğu için tüm daireler kendi aralarında ücretsiz olarak görüşebilmektedir.
Bununla birlikte eğer akıllı ev sistemi varsa, apartman konuşma sistemimizle entegre olabiliyor. Peki bu nasıl oluyor? KNX, otomasyon sistemlerinin birbirleriyle haberleşmesini sağlayan bir protokoldür. Biz de kapı ünitemiz üzerinden bir KNX protokolü kullanarak akıllı ev sisteminizde perde açma-kapama,ışık açma-kapama gibi fonksiyonları yerine getirebilirsiniz. İsterseniz akıllı telefon kullanarak da android veya IPhone üzerinden sisteminizi kontrol edebilirsiniz. Bu sistem büyük esneklik sağlayıp, analog sisteme göre kolaylık sağlıyor.
Bunun dışında doğal olarak bir entegrayon sözkonusu. Eğer evinizde, oyun sahasında, parklarda veya bina önlerinde IP kameralarımız mevcutsa CCTV ile entegrasyon sağlanabilmektedir. Bir alarm sistemi mevcut ise, apartman konuşma sistemimiz onunla da entegre olabiliyor. Dolayısıyla daire içi üniteyi kullanarak alarm sisteminizi aktif edebilir, veya pasif konuma getirebilirsiniz. Eğer bir IP santral kullanıcısıysanız, onunla da direk olarak entegre olabilirsiniz. IP bize etrafımızdaki tüm birimlerle entegre olabildiği için esneklik sağlıyor ve bunu da fiyat farkı olmadan başarabiliyor.

Diğer Bloglar