Ana içeriğe atla
En

BT Kararlarında Neden Sağ Beyin De Kullanılmalı?

BT Kariyer

BT Yöneticileri ve Sağ Beyin ile karar alma
BT yöneticileri gün geçtikçe sol beyinden sağ beyne doğru bir seyir izlemekte ki bazıları bunu iki beynin hikayesi olarak adlandırıyor. Bu hikayeyi biraz daha açalım.

Sol beyin ya da sağ beyin hakimiyetine dair bu teori, beynin her bir tarafının değişik düşünce türünü kontrol ettiğini ileri sürmektedir. Psychology Today dergisinden yazar Kendra Cherry, duruma bir örnekle açıklık getiriyor: “Beyninin sol tarafını kullanan bir insanın genellikle mantıklı, analitik ve objektif olduğu görülürken; beyninin sağ tarafını kullanan bir insanın ise duygusal, düşünceli ve subjektif olduğu görülmektedir. ”

Bilindiği üzere birçok BT yöneticisinin yöneldikleri iş türü sebebiyle, daha çok sol beynini kullanan kişiler olduğu inkar edilemez. Sol beyin aynı zamanda BT yöneticileri için şu anlamları ifade ediyor :

  • BT sistemleri yönetiminde mantıksal, yöntemsel ve sistematik planlama,
  • Tespit, çözümleme ve çözümü uygulama yeteneği,
  • Sıralı işlemler, zaman sınırı, programlar ve yönetmelikleri bir arada yürütme.  
  • Matematikte çok iyi olmak, eleştirel düşünebilme ve muhakeme hakimiyeti.
  • Olumsuz bir durum karşısında problem çözebilme zekası.

BT teknolojilerinde gittikçe karmaşıklaşan çözümler, etkinleştirilen yazılımlar ve BT kaynaklarındaki sınırlılık, BT içerisinde birçok “farklı düşünce”nin oluşmasına sebep olmuştur. Aynı şekilde Apple, 1997 yılında bir sonraki jenerasyona ait BT yöneticilerinin belki de uzmanlaşamayacağı programlamaya farklı ve daha yaratıcı bir düşünce yöntemi kazandırmıştır. Bir sonraki jenerasyona ait BT yöneticileri tamamen bilgisayar bilimi ve bilgi teknolojileri yönetiminden farklı bir altyapıyla gelebilirdi. Öyle ki; onları bu noktaya getiren teknolojiye daha az ilgi gösterip, iş ile ilgili konulara karşı daha fazla merak duyacaklardı.

Sağ beynini kullanan BT yöneticileri ise, objektiflikten ziyade daha çok kişisel düşüneceklerdir. Öyle görünüyor ki BT, gittikçe karmaşıklaşan dünyanın gerektirdiği sezgisel, yaratıcı, problem çözümünde büyük resmi gören bir yaklaşım içerisindedir; tıpkı ulaşım, enerji, tasarım ve finans dünyasında olduğu gibi.  Yaratıcı yaklaşımlar da; iş değerini büyüten, kaynak yönetimi ve çözümler için kesinlikle gerekli olan hareketli değişimlere sebep olmaktadır.  Tüm bunlar için daha fazla sağ beyin ile düşünme ihtiyacı bulunmaktadır.  

Günümüz BT yöneticilerinin, gittikçe sağ beyin düşünüşüne de ihtiyaç duymasının başlıca nedenlerine göz atalım;

Bulut teknolojisiÖncelikle; internet ve internet dışındaki teknolojilerle, uygulama yönetimi ve bulut geçişinden yararlananları tebrik etmek gerekiyor (ki IT yöneticilerinin yarısından fazlası öncelikli olarak bulutu düşünüyor). Çünkü tonlarca ekipman almanın ve bir noktadan bir noktaya fazladan kablo çekmenin sonu geldi. Bulut sistemlere geçmek, işletme amacını ve gelirini; ve aynı zamanda çalışanların verimliliğini iyileştirerek ve müşterilere verilen değeri maksimize ederek sürdürmesi ile ilgili olduğu için de önemlidir.

CIO’ların da, kurulacak olan sistemin sonuçlarına, verimliliğine ve iş konusundaki çıktılarına odaklandığını düşünürsek, BT yöneticilerinin bu tür yeni sistemlere açık olması gerektiğini anlayabiliriz. İşte bulut uygulamalarının tam da bunun için var olduğunu söyleyebiliriz. Bulut teknolojisi; daha iyi bir iş performansına öncülük eden, verimlilik arttırıcı çözümler sunan, takım çalışmasını iyileştirici ve müşteriler ile olan iletişimi güçlendirici çözümleri elde edebileceğiniz başlıca bir yoldur.

Şimdi; düşüncelerinize hükmeden beyninizin hangi bölgesi? Sağ taraf mı yoksa sol taraf mı? Nedenini biliyor musunuz?

Bu yazıyı okuyanlar; bunları da okudu;
BT Proje Maliyetleri Nasıl Kontrol Edilebilir?
Bugünün ve Yarının En Popüler 12 IT Mesleği
BT Proje Maliyetleri Nasıl Kontrol Edilebilir?

Diğer Bloglar