Ana içeriğe atla
En

Ekonomik Teşvikler Yazılım Dünyasını Nasıl Etkiliyor?

Teknoloji ve İnovasyon

Ekonomik Teşvik Yazılım Dünyasını Nasıl Etkiliyor
Akıllı telefonlar, bilgisayarlar, saatler ve televizyonlar derken artık teknoloji hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Yıllar önce sadece arama yapmamız gerektiğinde kullandığımız telefonları, artık elimizden düşürmüyoruz.

Teknoloji bu kadar hızlı gelişmesine gelişiyor ancak, burada en büyük görevi tahmin edilenlerin aksine yazılım tarafı üstleniyor. Zira, teknoloji sektörünün yeni nesil donanımlar ve tasarımlar ile geliştiği söyleniyor tabi bunların payı da gelişim için çok büyük ancak yazılımı yok saydığınızda, bu çiftçisi olmayan bir devasa tarlaya benziyor.

Facebook, Snapchat, Instagram, WhatsApp, Viber ve daha yüzlercesi, son yıllarda neredeyse her gün sıklıkla kullandığımız mobil uygulamalar… Yapımcısına milyon ve hatta milyar dolarlar kazandıran bu uygulamaların, bazen rakip firmalara dudak uçuklatıcı rakamlara satıldığını görüyoruz.

Hatırlıyor musunuz? 2014 yılında Dong Nguyen adlı yazılımcı tarafından iOS ve Android için Flappy Bird isimli bir oyun geliştirilmişti. İnsanların saatlerce oynayarak birbirleri ile yarıştığı oyun yapımcısına günde 50 bin dolar kazandırıyordu. Düşünün, bir programcısınız ve yazdığınız bir oyun size günde 50 bin dolar kazandırıyor. Tabi, Dong Nguyen’in medyanın kendisi ile çok fazla ilgilendiğini belirterek oyunu marketten kaldırmasıyla hızla popülaritesini kaybetmeye başladı. Peki, bu oyunlar veya programların geliştirilmesinde büyük yatırımlar gerekiyor mu? Veya diğer bir deyişle ekonomik teşvik yazılım dünyasını nasıl etkiliyor?
Li-fi nedir
ARGE Çalışmaları İçin Ekonomik Destek Çok Önemli 
Dünya genelinde bir bilgisayar ve kod editörü ile oldukça profesyonel çözümler ortaya çıkarabilen on binlerce yazılımcı bulunuyor. Ancak, bir yazılıma aylarını veren bu kişilerin normal bir insan gibi maddi olarak ihtiyaçlarını karşılamaları için devamlılığı olan bir gelire ihtiyacı var.

Bu yazılım ve ekonomi kavramlarının bağlantılı olduğu en düşük kademe. Ülkemiz dahil olmak üzere dünya genelinde yüzlerce ülke, yazılımcılara özel ekonomik teşvikler sunuyor. Çünkü devletler yazılımcıların bunun karşılığını müşterilerinden rahatça alarak geri ödeme yapabileceklerini ve elde ettikleri gelir ile ülke ekonomisine destek olacaklarını çok iyi biliyorlar.

Özetlemek gerekirse, devlet veya firmalar tarafından yapılan ekonomik teşvikler, her geçen gün yazılım sektörünün şahlanmasına yardımcı oluyor. Ameliyatların bile özel olarak programlanmış robotlar ile yapılmaya başlandığı günümüzde, yazılımın ne kadar önemli olduğunu ilerleyen yıllarda çok daha iyi anlayacağız.

Yazılım sektörünün hızlı gelişime örnek olaylardan birisi de, 1903 yılında kurulmuş olan Harley Davidson firmasının 5.7 milyar dolar gelire sahip iken 2010 yılında kullanıcılara sunulan WhatsApp uygulamasının Facebook’a 19 milyar dolar karşılığında satılması.
 
 
Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
Geleceğin Fabrikaları Nasıl Olacak?
Dünyanı Değiştirecek 10 İnovasyon
Nesnelerin İnterneti Nasıl Doğdu?

Diğer Bloglar