Ana içeriğe atla
En

En iyi Linux Dağıtımları

BT ve Trendler

En iyi linux işletim sistemi dağıtımları ve sürümleri
Onlarca farklı Linux dağıtımı arasından hangisini kullanacağınıza karar veremiyorsanız, sizler için en iyi Linux dağıtımlarını listeledik!

Her ne kadar günümüzde macOS ve Windows’un domine ettiği bir işletim sistemi pazarı görsek de, yılların eskitemediği açık kaynak kodlu Linux’u es geçmemek gerek. Bu noktada birçok farklı özelliği ile birbirinden ayrılan dağıtımlar karşımıza çıkıyor.
 
Eğer hangi dağıtımın size uygun olduğuna henüz karar veremediyseniz, listemize göz atmanızda fayda var.
 
Linux’ta Yeni Olanlar İçin
 
Ubuntu
Linux işletim sistemi ubuntu en popüler dağıtımı
Linux’un en popüler dağıtımlarından biri olan Ubuntu, Debian tabanlı yapısıyla karşımıza çıkıyor. Her yeni sürümünde kendini geliştiren Ubuntu’nun en yeni versiyonu stabilitesi, geliştirilmiş arayüzü ve hem masaüstü hem laptop hem de hibrit cihazlar için uyumluluğu ile öne çıkıyor.
                                                                                                                    
Ayrıca Ubuntu artık bazı özel akıllı telefonların da içerisinde yer alıyor.

Kubuntu
kubuntu linux dağıtımı ve sürümü
Adından da anlayabileceğiniz üzere bir Ubuntu türevi olan Kubuntu, varsayılan masaüstü ortamı olarak Unity yerine KDE kullanıyor. Bunun yanı sıra Ubuntu ile birebir benzer özellikler sunan sürüm, çıkış tarihi olarak da Ubuntu ile aynı takvimi kullanıyor.

Mint
linux mint dağıtımı
Kullanması kolay, modern bir dağıtım olan Linux Mint aynı zamanda güçlü de. Ubuntu temelli bir dağıtım olan Mint, en iyi yazılım yöneticileri ile birlikte geliyor.

Bugünlerde en popüler Linux dağıtımlarından biri olmayı başaran sürüm birden fazla masaüstü seçeneğiyle de öne çıkıyor.

Görsellik Arayanlara
 
Elementary OS
linux elementary os
Bir başka Ubuntu temelli dağıtım olan Elementary OS, Luna sürümünün çıkmasıyla beraber kendini rakiplerinden sıyırdı. Gerçekten çok güzel görünen, kullanımı basit varsayılan uygulamalarıyla öne çıkan dağıtım; e-mail için Geary, tarayıcı için Midori, takvim için Maya ve medya oynatıcısı için Totem gibi yazılımlara sahip.

Apricity OS
linux apricity dağıtımı
Gayrı-resmi sloganı “En seksi Linux dağıtımı” olan Apricity, aynı Elemantary OS’te olduğu gibi görselliği ile adından söz ettiriyor. Windows benzeri bir görünüm yerine Android veya iOS gibi mobil sürümlere benzeyen yapısıyla karşımıza çıkan dağıtım, görselliğe önem verenlerin mutlaka göz atması gereken bir seçenek.

Deneyebileceğiniz Diğer Seçenekler
 
OpenSUSE
Linux opensuse dağıtımı
OpenSUSE Project tarafından geliştirilen bu dağıtım, hem yeni başlayanlar için iyi bir seçenek olmak hem de deneyimli Linux kullanıcılarının beklentisini karşılamayı amaçlıyor. Tüm yükleme işlemlerini kontrol eden YAST yazılımı ile birlikte gelen dağıtım, böylece hem yükleme hem de diğer yönetim işlevlerini kolayca yapabilmenize olanak tanıyor.

Fedora
Linux fedora dağıtımı
Varsayılan masaüstü ortamı olarak GNOME kullanan Fedora, buna rağmen kullanıcılara KDE, Xfce, LXDE, MATE ve Cinnamon gibi seçenekleri kullanma imkânı da tanıyor.
 
Sizler de Linux konusundaki deneyimlerinizi yorum olarak bizlerle paylaşabilirsiniz.

Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
Bırakın Sisteminiz Kendi Yapsın
Özgür Yazılım Nedir, Ne Değildir?
Şirketiniz İçin Teknoloji Ürün ve Çözümü Seçimi

Diğer Bloglar