Ana içeriğe atla
En

Farkında Olmadan Kullandığımız 10 Teknoloji

Teknoloji ve İnovasyon

Farkında Olmadan Kullandığımız Teknolojiler
Kabul edelim ki, zaman zaman teknolojiyi hayatımızdan çıkarma ya da hayatımızdaki etkisini azaltmaya çabalasak da, hepimiz günlük hayatımızda teknolojiyi kullanmaktan memnunuz. Çünkü gerçekten teknolojinin günlük işleri kolaylaştırdığını ve kendimize daha fazla zaman kaldığını düşünüyoruz.

Peki, hayatımızı kolaylaştıran bu teknolojilerin neler olduğunu biliyor muyuz? Bu sorudan yola çıktım ve bu yazıda yoğun olarak kullandığımız, fakat kullanırken çoğumuzun farkında olmadığı teknolojileri ele aldım;

  • RFID; Radyo Frekansıyla Tanımlama olarak dilimize çevirebileceğimiz bu teknoloji, temel olarak bir etiket ile okuyucudan oluşur ve radyo frekansı kullanarak nesneleri tanımaya yarar. Etiketler bilgi almak, saklamak ve göndermek için kullanılabilir. Gündelik hayatta birçok alanda kullanılır, mesela HGS. Gişelerden geçerken okuyucular aracınızdaki etiketle iletişim kurar ve bilgilerinizi okur, siz de durmadan yolunuza devam edersiniz.

 

  • Lazer; ilk önce aklınıza çocukların elindeki, kırmızı ışın yayan küçük oyuncaklar gelmiş olabilir. Ama lazer teknolojisi o oyuncaklardan çok daha fazlası. Lazerler; çok şiddetli, koherent ve tek renk ışık elde etmek için geliştirilmiş optik düzeneklerdir. Zamanla farklı alanlarda da kullanılmaya başlanmıştır. Ve çok azımız DVD oynatıcıların lazerler kullanarak diskleri okuduğunu biliyoruz.

 

  • GPS; Küresel Konum Belirleme Sistemi olarak Türkçeye çevirilen bu teknoloji, düzenli aralıklarla kodlanmış bilgiyi uydulara gönderir ve uydularla arasındaki mesafeyi ölçerek konumun belirlenmesini sağlar. Bu sayede telefon veya navigazyon cihazlarımız bizlere nerede olduğumuzu ve gitmek istediğimiz yer ile ilgili rotayı gösterebilir. Ayrıca araç takip sistemleri de aynı teknolojiyi kullanır ve bu sayede operasyonel verimlilik sağlanır.

 

  • İvmeölçer; adından da anlaşılacağı gibi, bir nesneye uygulanan ivmeyi ölçmeye yarar. Önceleri sanayi ve bilimsel çalışmalarda kullanılan bu teknoloji, zamanla küçüldü ve cebimize kadar girdi. Mesela akıllı telefonunuzun yatay ekran görüntüsüne geçmesini veya Wii kumandasının çalışmasını bu teknolojiye borçlusunuz.

 

  • Jiroskop; aslında yön ayarlama ve ölçümünde kullanılan ve açısal dengenin korunması ilkesiyle çalışan bir alettir. Uçakların otomatik pilot modunda dengeli bir şekilde gitmesine olanak sağlayan teknolojidir. Günlük hayatta da avucunuzun içinde, kablosuz farenizin sarsıntılı el hareketlerinizi dengelemesi için kullanılıyor.

 

  • Radyo dalgaları; muhtemelen bu konuda daha fazla şey biliyorsunuz, çünkü radyo teknolojisini daha uzun zamandır kullanıyorsunuz. Fakat bu teknoloji günümüzde, arabanızla giderken müzik dinlemenizden çok daha fazla işe yarıyor. Örneğin bilgisayar veya telefonunuzun WiFi sistemi bu teknoloji sayesinde çalışıyor.

 

  • Optik karakter tarama; kısaca dijital ortamda bulunmayan yazılı dokümanların, özel tarayıcılar sayesinde düzenlenebilir sayısal hale getirilmesidir. Otomatik plaka tanıma sistemleri ve gerçek kullanıcı olduğumuzu kanıtlamak için kullandığımız CAPTCHA bu teknolojiyi esas alır.

 

  • Elektromanyetizma; çocukluğumuzdan beri mıknatıslarla ilgili çok şey öğrendik ve bu yüzden bu kavramın tanımı üzerinde çok durmayacağım. Sadece günümüzde en çok kullanılan alanlardan birine değineceğim; dokunmatik ekranlar. Bu ekranlar dokunmayı algılamak için bir nevi devre anahtarlama sistemiyle çalışır. Ekrana döşenen anahtarlama sistemi üzerine baskı uygulandığında devre tamamlanır ve dokunulan yer algılanır.

 

  • Robotlar; hayatımızı kolaylaştıran en önemli teknolojilerden bir tanesi. Önceden programlanarak veya otonom olarak verilen görevleri yerine getiren elektro-mekanik cihazlardır. Günümüzde en çok endüstriyel üretimde kullanılır. Kullanım alanları ve yetenekleri her geçen gün artıyor. Örneğin bir PTZ güvenlik kamerası görüş mesafesinde bir kargaşa olduğunda, bu alana dönüyor ve oraya odaklanıyor. Belki de bu yüzden dünyayı ele geçireceklerine dair felaket senaryoları yazılıyor ve bilim-kurgu filmlere konu oluyor.

 

  • Radar; kelimesini günlük hayatımızda çok fazla kullanıyoruz ama çoğumuzun bu teknolojinin nasıl çalıştığına dair fikri olmadığını düşünüyorum. Radarlar; mesafeyi ölçmek, hızı belirlemek ve konumu tespit etmek için elektromanyetik dalgalar kullanır. En yoğun olarak havayolu ve denizyolu taşımacılığında kullanılır. Ayrıca doğal afetler için erken uyarı sistemlerinde de kullanılarak güvenliğimizi sağlamaya devam ediyorlar.

Bu yazıyı okuyanlar bunları da okudu:
Yeni Kurulan Şirketlerin Teknoloji İhtiyaçları Nelerdir?
Şirketiniz İçin Teknoloji Ürün ve Çözümü Seçimi
Güvenlik Kamera Sistemi Seçerken Bilmemiz Gereken 7 Kriter

Diğer Bloglar