Ana içeriğe atla
En

Hayatımızın Yeni Normali: Nesnelerin Haberleşmesi

Teknoloji ve İnovasyon

Her geçen gün daha sıklıkla duyduğumuz bir kavram olan Internet of Things – IoT (Nesnelerin Interneti), ilk etapta bilim kurgu filmi senaryolarını anımsatıyor gibi olmasına rağmen bugün normallerimiz arasında yer almaya başladı.

internet of things türkiye

IoT senaryolarına göre; bir insan, hayvan veya herhangi bir nesne, insan-insan veya insan-bilgisayar etkileşimine ihtiyaç duymaksızın internet veya özel ağlar üzerinden otomatik veri transferi gerçekleştirebilir. IoT senaryosu kablosuz teknolojileri, mikro-elektromekanik sistemleri ve internet sayesinde gelişmiş ve kabullenilmiş bir senaryodur. Bu kabullenilmiş senaryoların içerisinde bulunan makinalar arası haberleşme yani M2M (Machine to Machine) ise günümüzde başlı başına bir sektör haline gelmiş durumdadır. M2M ürünlerin gelişimi o kadarı hızlı oldu ki artık IPv4 Internet Protokolü yetersiz kaldı. IPv6 Internet Protokolü geliştirildi ve bu sayede, M2M ürünlerinin bağlı halleri daha kolay bir şekilde kontrol ve takip edilebilir oldu.

nesnelerin internetiM2M ürünlerine ve çözümlerine özellikle operatörler tarafında da ilginin arttığını görebiliyoruz. 25-29 Mart 2014 tarihlerinde düzenlenen,  Turkcell Çözüm Ortağı ve sponsor olarak katıldığımız Turkcell Partners Day 2014 organizasyonunda IoT (Internet of Things) senaryoları ve M2M (Machine to Machine) çözümleri çok kez paylaşılmıştır. Turkcell İş Ortakları ile beraber milyonları aşan makinaları haberleştirebildiklerini ve daha bu konuda çok yollarının olduklarını belirtmiştir. Bu çerçevede, doğru zamanda, doğru firma/kurumlara ihtiyaçları doğrultusunda uygun çözümler sunulduğu takdirde çok daha hızlı yaygınlaşacağı aşikar.

Artık makinaları haberleştirilebildiğimize göre; her işletmede kullanılan enerjide, insan gücünde ciddi tasarruflar kapıda değil midir sizce? Sadece araçlarınızda M2M çözümü kullanımı ile ne kadar tasarruf sağlayacağınızı görmek için tıklayınız

Bu yazıyı okuyan bunları da okudu:
Internet of Things (Nesnelerin İnterneti) Nedir?
Neden IPv6 - IPv4'nin Eksik Yönleri ve IPv6'nın Sağladığı Faydalar

Diğer Bloglar