Ana içeriğe atla
En

İşyerlerinde Güvenlik Kamerası Bulunması Gereken 8 Alan

Güvenlik Sistemleri

İşyerinde Kamera Bulunması Gereken Yerler
İşlerinizin gün geçtikçe büyüdüğünü ve güçlendiğini görmek, motivasyonunuz için oldukça önemlidir. İşinizdeki başarı için ise ofis işlemlerinin pürüzsüz bir şekilde yürümesi gerekir.

Tüm ofisinizi ve ofis içindeki eşyaları gözetlemek pek mümkün olmasa da, şirketinizde olup biten her şeyi takip etmek için modern teknolojinin gücünden faydalanabilirsiniz. Bu konuda, birçok şirket güvenlik kameralarını tercih ediyor ve bu akım işyeri sahiplerinin neler olup bittiğini görmelerini sağladığı için hızla yayılıyor.

American Management Association (AMA)’in yaptığı ankete göre, işverenlerin %48’inin işyerlerinde video denetleme sistemleri kullandığını ortaya koydu. Ofis dolandırıcılığının ve işyerlerindeki hırsızlıkların artmasıyla birlikte, güvenlik kameralarını kurumsal güvenlik sisteminin bir parçası yapmak iyi bir fikir olabilir.

Gün geçtikçe daha çok işyeri sahibinin güvenlik kamera sistemlerini seçmesinin nedenleri şunlar olabilir:

  • Ofisteki güvenliği sağlamak,
  • Çalışanların hırsızlık yapmasını, şirket içinde suç işlenmesini ve şiddeti engellemek,
  • Çalışan performansını ve üretkenliğini arttırmak,
  • Çalışanların tartışmalarıyla başa çıkmak,
  • Bilinmeyen misafirlerin takibini yapmak,
  • İş güvenliğini teknolojiyle sağlamak.

 
Güvenlik Kamerası izlemeŞirketlerin güvenlik kamerası tercih etmelerinin en büyük iki nedeni korunma ve kontroldür. Bu kameralar istendiği zaman görüntülenebilecek şekilde ofisinizde olan her şeyi kaydediyor ve bir kaza veya suç olduğunda gerçekten ne olduğunun bulunmasında büyük oranda yardımcı oluyor. Yasal sorunların çözülmesi için de fiziksel kanıtlar sunmuş oluyor. Ayrıca kameraların denetimi altında olduğunun farkında olan insanlar üzerinde kameraların etkili bir koruyucu özelliği vardır. Fakat kameralarınızdan en verimli sonuçları almak için bazı stratejik noktalara kurmanız gerekiyor.

1- Girişler ve Çıkışlar
“Bela geliyorum demez gelir” diye bir söz vardır. Bu sözü şirketinize de uyarlayabilirsiniz. Güvenlik kameralarınızı tam olarak giriş ve çıkış kapılarına kurmanız, işyerinize kimin girip çıktığını takip etmenizi mümkün kılar ve ayrıca bu kişilerin girişleri izinli mi yoksa değil mi bunu da takip edebilirsiniz.
Bunun yanında istenmeyen durumların ortaya çıkması halinde, olaya karışanların yüzlerini tespit edebilmeniz için en iyi fırsat budur.

Gün içinde kapı her açıldığında ışık değişimleri yaşanabilir. Bu da, kameradaki yüzün kararmasına ya da düzgün şekilde görüntülenememesine sebep olabilir. Böyle durumlarda kamerayı dışardan gelen ışıktan uzak, içe bakacak şekilde kurmak daha mantıklıdır. Başka bir harika caydırıcı önlem de, girişin yakınındaki yerlere monitörler yerleştirmektir. Bu, ziyaretçilerinizin adımını attıklarından itibaren izlendiklerini onlara fark ettirecektir. Dahası, eğer kameraları monitörlerin yakınına yerleştirirseniz, ziyaretçi kameradaki yayını ekrandan izlerken çok daha iyi yüz görüntüsü alabilirsiniz.

2- Resepsiyon Bölgesi
Güvenlik KamerasıResepsiyon çok yüksek trafikli bir bölgedir ve bu yüzden korunması önemlidir. Çalışanların ve dışarıdan gelen diğer kişilerin ofisinize girdiklerinde ilk gördükleri yer resepsiyondur. Eğer burada kamera olduğunun belli olmasını istemiyorsanız, kameranızı ofis dekorlarından biriyle kaplamayı veya bunlara uygun hale getirmeyi düşünebilirsiniz. Böyle yerleştirmelerin bazı örnekleri; kameraları saatlerin içine saklama, resim çerçeveleri, kapı tokmağı, heykelcikler, duman detektörleri, yangın söndürme sistemleri ve benzeri nesneleri kullanma olarak gösterilebilir. Örtülü kameralar yasal sorunları da beraberinde getirebilir. Bu yüzden, kameraları yerleştirmeden önce yasaların iyice incelenmesi gerekiyor.

3- Çalışma Yeri
Çalışma yerinden kastımız, ofiste tüm işlerinin yapıldığı gerçek çalışma alanı. Çalışanlarınızın ve çalışma şekillerinin üzerinde sürekli bir gözünüz olsun istiyorsanız, bu alanlara güvenlik kameraları koymanız gayet mantıklı. Verimlilik düşüşü, iş sataşmaları ve her türlü yanlış davranışların bu kameralardan alabilir ve yakından göz atabilirsiniz.

4- Ofis Araçları Odaları
Her ofisin gizli şeyleri vardır. Şirketinizin erişilmesini istemediğiniz dosyalarının olduğu yerlere kamera yerleştirmek isteyebilirsiniz. Bu da yasaklı bölgeleri gözetlemenizi ve izniniz olmadan özel dosyalara kimlerin ulaştığını görmenize yardımcı olur. Ayrıca ofis ekipmanları odasının yakınlarına da kamera kurdurmayı düşünebilirsiniz. Buralara kamera kurdurmak, ofis ekipmanlarını lüzumsuz veya kendi amaçları için kullanabilecek çalışanları gözetlenmesini sağlar.

5- Müşteri Görüşme Noktaları
Müşteri görüşme noktaları çok hassas noktalardır ve buralara güvenlik kamerası kurulması zorunluluk gibidir, özellikle müşterilerle çok fazla para alış verişi yapılan şirketlerdeyseniz (banka gibi). Bu bölgeler kasa, veznedar bulunan yerler ve işlem yapılan yerleri de kapsar. Dikkat etmeniz gereken konu ise; kameraları çok yükseklere yerleştirmemeniz. Zira insanların kafalarının üstünü değil yüzlerini görmek istersiniz.

6- Depolar
Güvenlik kamerasıDepolarınız milyonlarca lira değerinde envanter içerir ve bu yüzden hırsızların öncelikli hedefleri depolardır. Koruyup korumamak sizin elinizde. Bunu, deponun içine ve dışına birden fazla kamera yerleştirerek yapabilirsiniz. Ayrıca iyi görüntüler alabilmek için deponuzun iyi ışıklandırılmış olduğundan emin olmanız veya WDR özelliği gibi düşük ışık değerlerinde iyi görüntü alınabilmesine olanak sağlayacak özelliklere sahip kameralar satın almanız gerekiyor. Günümüzde tam donanımlı IP kameralar sayesinde hırsızlık dahi olsa, suçluyu tanımanız çok daha kolay.

7- Yükleme Yerleri
Yükleme ve indirme yerleri hırsızlık için diğer hedeflerden biridir. Bu yüzden, giden ve gelen envanteri gözlemlemek için yükleme yerlerinin yakınlarına güvenlik kameraları kurmak önemlidir. Bunu yapmak sadece hırsızlıktan korumaz aynı zamanda şirketinizin çalışan hataları yüzünden kayıplara maruz kalmasını engeller.

8- Kapalı Alanlar
Park yerleri, arka sokaklar ve çöp konteynırlarının olduğu yerler güvenlik kamerası kurmak için önemli stratejik noktalardır. Bu alanlar suç oranı bakımından çok ünlü yerler değillerdir. Fakat çok ünlü olmadıkları için çöp konteynırlarının bulunduğu yerleri küçümsemeyin. Çalışanların birçok eşyayı bu konteynırlara attığı ve gün içinde tekrar alarak bunları çaldığı ortaya çıkarıldı. Bu alanlara projektör ve güvenlik kamerası koymanız önerilir. Böylece suçlular, bir suçu işlerken iki kere düşünmeye zorlanabilir ve yasal yetkililer tarafından yakalanmaları çok zor olmaz.

Özetle işyerinizin güvenli ve iyi korunuyor olduğunu bilmek içinizi rahatlatır. Birçok işyeri sahibi güvenlik kamerası kurmayı büyük bir şok yaşayana kadar küçümsüyor. Mağdur olmayın, caydırıcı olun. Umarız yukarıdaki ipuçları sizi en iyi şekilde korumaya yardım eder.

Güvenlik kamerası seçerken dikkat etmeniz kriterler için tıklayınız.

Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
Sahte Güvenlik Kamerası Almamak İçin 4 Sağlam Sebep
IP CCTV Sistemlerde Uygun Altyapıyı Seçmek için Bilinmesi Gerekenler
Telefon Santralı Satın Alırken Bilmeniz Gereken 15 Kriter

Diğer Bloglar