Ana içeriğe atla
En

Londra M2M Konferansı'ndan

BT ve Trendler

Makinadan Makinaya anlamına gelen M2M (machine-to-machine) teknolojisi makinalar çağını hepimize hissettiriyor… Makinalar arası iletişimi ifade eden M2M insan emeğinden tasarrufu sağlarken enerji kullanımı verimliliğini arttırıyor. Daha önce de bahsettiğimiz teknolojik dünyada trend olan M2M'den Dünya Konferansı’nda konuşulanlarla bir daha bahsetmek istedim. Londra'da yapılan M2M Dünya Kongresi 2012, bu yıl otomotiv, sağlık, güvenlik, akıllı ağlar, akıllı şehirler, elektronik tüketim sanayi, üretim vs. üzerine M2M uygulamalarına odaklanmıştı. Kongre'den dikkat çeken konu başlıkları ise şöyle:
Londra M2M Konferansı
Akıllı Şehirler (smart cities), Akıllı Stratejiler ve Ulaştırma
“Internet of Things” kavramı insanlardan başkaca cihazların, eşyaların, aletlerin vs. arasındaki ilişkinin de IP tabanlı olarak sağlanmasıyla kurulacak akıllı ağları anlatıyor. “Internet of Things” kavramıyla kurulacak akıllı şehirler M2M kavramıyla geliştiriliyor. Bu yüzden Londra'daki Dünya Kongresi'nde de bahsedilen dikkat çekici başlıklardan biri Yaşam kalitesini yükseltmeyi amaçlayan akıllı şehirler oldu. PBX, internet, sms, kiosklar, çağrı merkezleri, IP kameralar, sokak lambaları arasına optik bağlantı, çeşitli sensorler ve cihazlar ekleme gibi yollarla kurulan akıllı şehirlerde veri iletimi ve bilgi akışı M2M teknolojileriyle kolaylaşıyor. Bunun yanında akıllı stratejiler ve ulaştırma, Internet of Things'in geleceği de Londra M2M Dünya Kongresinin önemli başlıklarındandı.
 
Mobil-Akıllı Ağ
Operatör şirketleriyle anlaşmalar, SIM kartlar vasıtasıyla M2M'in geliştirilmesi, elektrik akışında ağ esnekliği üzerinde akıllı ağların etkisi konferansın önemli başlıklarındandı. Türkiye'de de Avea ve Telefonica'nın işbirliği yapması üzerine ilgi çeken M2M aktivitelerindeki GSM etkenleri, araçların takibi, kontrolü için SIM kart takılması vb. uygulamalar hakkında uluslararası operatör şirketlerinin yetkilileri kongrede panel ve konuşma yaptı.
 
İş dünyası- Şirketler için M2M
M2M çevresinde şirketler için çözüm imkanları, M2M'in şirketler arası ve şirketiçi iş süreçlerinde uygulanışı, partnerlikler, partnerlerden beklentiler, yeni iş anlayışlarının ve kolaylıklarının ortaya çıkması öne çıktı.
 
Sağlık
Telefónica Digital'den Enrique Menduiña "M2M mobil sağlık önlemlerini bir sonraki seviyeye nasıl taşıyacak" başlıklı konuşmasıyla M2M uygulamalarına bu konuda dikkat çekti.
 
Değer Zincirindeki Zorunlu Uygulamalar
Telematik, iş gören makinalar, akıllı araçlar, akıllı evler, uzaktan izleme, ölçme ve kontrol, akıllı yollar vb. M2M uygulamaları için GSM, WiFi, WiMAX, LTE, WPAN, ZigBee... gibi internet ve GPRS bağlantıları yüksek kalitede olmalıdır. Telefónica Digital, British Gas Business, UK Transmission, AXEDA yöneticilerinin katılımcı olduğu panelde zorunlu uygulamalardan bahsedildi.
3G ve 4G teknolojileri kullanmak daha kolayken, gerçekten herkesin sahip olduğu 2G'den fazla bir teknolojiye ihtiyacı var mı sorusu konuya farklı bir açı getirdi.
 
Enerji Tasarrufu
K. Emiroğlu ilk gün açılış konuşmasında M2M'in enerji kullanımı verimliliğini arttırdığını, akıllı sayaç uygulamalarıyla kullanıcıların, özellikle okullarda öğrencilerin günlük enerji harcamalarını takip ve kontrol etmelerinin sağlandığını belirtti. Teknoloji dünyasında akıllı sayaç uygulamasıyla M2Mden faydalanarak bilinçli enerji kullanımı alışkanlığı yaratılmaya çalışıldığı konferansta açıkca görülüyor.

Bu Yazıyı Okuyanlar, Bunları da Okudu:
Teknolojinin Oscar ödülü M2M’e gidiyor…
Interop Discover IT Etkinliği 2012
BT Yöneticileri GITEX'de Neleri Konuşacak?

Diğer Bloglar