Ana içeriğe atla
En

O Güvenlik Sistemi İçin Yeni Kablo Mu Çekeceğim?

Güvenlik Sistemleri

IP CCTV KablolamaIT ekibinin kabuslarından bir tanesi de her yeni sistem için kablo çekme gereksinimini zorunlu gören anlayıştır. Günün sonunda elde PoE teknolojisi, metrelerce CAT 6 kablo vardır; güvenlik sistemi kurmak için niye yetmediği anlaşılamamıştır. Evet,  ekip haklı. Teknoloji varken neden kullanmıyoruz?

Güvenlik sistemleri, kurumların olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Fabrikadan ofise, garajdan bahçeye kadar hemen hemen her noktada bulunan güvenlik kameraları, gece ve gündüz kayıt halinde güvenliğin teminatı durumundadır. Binaların içinde ve dışında bulunan kameralar sayesinde kıpırdayan her şey kayıt altına alınabilir. Peki, güvenlik kameraları için sistem ekibi tekrar video sinyali aktaracak anten kablosu tesisatıyla  uğraşmak zorunda mıdır?

IP KameraGelişen teknoloji ve son trendlerden dem vurarak anlatmak isterdik ama IP güvenlik kamera teknolojisi çok uzun süredir olan bir şey. Özellikle de herhangi bir şekilde kameraları fişe takmanızı gerektirmeyecek Power-over-ethernet teknolojisi sayesinde güvenlik kameralarını herhangi bir switch’in arkasına takmak da mümkündür. Elbette elektriğin gittiği noktalarda sıkı güvenlik protokolleriyle kablosuz IP kameralar da kullanılabilir ama sadece ağ yapısının uzanabildiği yerlerde bile istenilen IP kamerayı kullanabilmek artık çağın bir yeniliği değil nimetidir.

Ağ, kablolar ve çözünürlük
Güvenlik kameralarında tespit ve teşhis gibi çeşitler var. Bunlar sundukları televizyon satırı (TVL - TV line; eski teknoloji ama ifadeler hâlâ bu şekilde kullanılıyor) çözünürlük değerlerine göre ayrışıyor. Olağan şartlarda tespit kameraları nispeten düşük çözünürlüklü ama bir yerdeki hareketli net şekilde gösterecek kadar yeterliliğe sahip kameralar oluyorlar. Teşhis kameraları ise çok daha yüksek çözünürlüklü kameralardır ve örneğin binanın girişine bakar şekilde yerleştirilerek kullanılır.

Full HD IP KameraElbette her yere Full HD IP kamera yerleştirmek, maliyet ve depolama alanı sorununuz yoksa mümkün. Araya bu kalitede video kablosu çekme derdiniz de olmadığı için IP temelli olarak görüntüyü sistem odanızdaki sunucuya aktarmanız da oldukça kolay. Her bir görüntü kablosu için bir tuner barındıran bir sistem kurmamıza da gerek olmadığı için günün sonunda her şey kameralardan çıktığı gibi dijital kalacak ve bu şekilde depolanacaktır.
PoE switch ve yeterli miktarda ağ kablonuz varsa yeni tesisat döşemeden sistem odanıza (veya daha büyük ölçekte veri merkezinize) kadar var olan hatlarda yeni VLAN bölümlemeleri yaparak güvenlik sistemini ağınıza entegre etmeniz mümkündür.  Müdürünüzü güncel teknolojiye ikna edin, gerisi çok kolay…

Bu yazıyı okuyanlar bunları da okudu:
Güvenlik Kamera Sistemi Seçerken Bilmemiz Gereken 7 Kriter
IP CCTV Sistemlerde Uygun Altyapıyı Seçmek için Bilinmesi Gerekenler
Güvenlik Kamera Sistemlerinde İdeal Çözünürlük Nedir? [Video]

Diğer Bloglar