Ana içeriğe atla
En

Prostetik Organlar Yepyeni Bir Sektörün Kapılarını Açıyor

Teknoloji ve İnovasyon

Prostetik organlar ve yeni sektör
Amputasyon geçirmiş bireyleri normal hayatlarına döndürmek için yepyeni teknolojiler üreten bilim insanları, genç bir sektörün de ilk adımlarını atıyor. Baş döndüren yeniliklere hazır mısınız?

Aslında her gün yeni bir prostetik başarısıyla uyanıyoruz. Standart protezlerin aksine ampüte bireylere gerçek bir şans veren prostetik organlar çok önemli bir sektörün doğuşuna neden olabilir. Henüz emekleme aşamasında olan bu sektör içinde ciddi bir potansiyel barındırıyor.

Sinernetik sistemler sayesinde üretimi mümkün olan ve sinir uçlarının yardımıyla kontrol edilebilen bu makineler ileride ampüte bireylerin yaşamlarını yeniden normale dönüdürebilecek kadar etkili olacak. Bilim her geçen yıl üzerine koyarak ilerliyor ve 2014 yılında FDA'dan onay olan ilk prostetik kolun ardından da duracak gibi görünmüyor.

Prostetik uzuvlar ve organlar önemli bir ölçüde geleceği çiziyor. Liberating Technologies bu alanda çalışmalarıyla bizlere bilim-kurgu gibi görünen bu teknolojiyi geliştiriyor. Darpa, zihinle kontrol edilebilen ve dokunma hissini verebilen bir prostetik kol yapmayı başardı.
Prostetik organ nedir ve kullanım alanları
Darpa His Duygusu Olan Yapay Kol Üretti
Darpa tarafından üretilen yapay organı ilk deneyen kişi Johnny Matheny isimli ampüte bir Amerika Birleşik Devletleri vatandaşı oldu. 2006 yılında başlayan araştırmaların sonuçları her geçen gün daha da hayret verici sonuçlara yol açıyor.

61 yaşında olan Matheny bundan sekiz yıl önce kanserden dolayı sol kolunu kaybetmiş. O günden beri ne tek başına yemek yiyebilmiş ne başka bir şey yapabilmiş. Yeni koluyla bunların hepsini %90'lık bir kararlılıkla yapabiliyor. Sinir uçlarını nano bilgisayarlar içeren sentetik kolla birleştiren bilim insanları geleceğe umutla bakıyor.

Önümüzdeki 10 yıl içinde yapay kolların hareket kabiliyetlerinin %95'leri geçmesi bekleniyor. Bunun yaşanması daha fazla şirketin prostetik alanına girmesine sebep olacaktır. 20 yıl içindeyse ampüte kavramının tarihe karışması bekleniyor. Sektörel adımların atılmasının ardınan global pazara açılan şirket sayısı da inanılmaz bir oranla artacaktır.

Adımların Dikkatli Atılması Gerekiyor
Araştırmalar devam etse de adımların çok dikkatli atılması gerekiyor. Sibernetik organların yaygınlaşmasının ardından bu teknolojinin kontrolünü yapmak hayli güç olabilir. İnsan vücuna eklemeler yapacak, eksikleri tamamlayacak olan bu organlar muhtemelen hassas bir pazarda yer alacaklar.
prostetik organların gelişimi
Özel şirketlerin seri üretim halinde üretebileceği bu organlar birçok insana umut olacak. Lakin seri üretim yakın bir gelecek için pek mümkün görünmüyor. İnanılmaz bir teknolojiyi içinde barından, insan zihniyle makine kontrol etmeye yarayan bu aletler, ciddi maliyetlerle üretiliyorlar. Eğer istenen kararlılık sağlandığında bu organları değiştirme bedeli çok yüksek olursa, oluşacak olan sektör sadece belli bir gelir grubuna hizmet edecektir. İhtimaller arasında yer alan bu durum sektörün globalleşmesine büyük bir darbe vuracaktır.

Yine de henüz atılan adımlar çok yeni denilebilir. İnsanlık yüzlerce yıldır yapay uzuvlar üzerinde çalışmalar ilerletse de ilk kez ampüte bireylere gerçek organlar vermeye çok yakınız. İleride maliyetlerin düşmesiyle oluşacak bir sektör, milyonlarca engelli insanın umudu olabilir. Onlara yepyeni iş alanları bile açabilir.
 
Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
Üç Boyutlu Yazıcılar Oyuncak Basmanın Çok Daha Ötesinde
VR Teknolojisi Hangi Sektörlerde Kullanılabilir?
Eğitim Sektöründe Z Kuşağı Etkisi

Diğer Bloglar