Ana içeriğe atla
En

Sağlık Sektöründe Acil Çağrı Uygulamaları Nelerdir?

İletişim Sistemleri

Hemşire Çağrı SistemiGünümüzde artık pek çok hastane gelişen teknolojiye ayak uydurmak için kendini yenilemek, hastalarına daha hızlı ve verimli çözümler sunmak istiyor. İnsanlar hastaneye gitmeden önce ilgili çağrı merkezini arayarak randevu alabilmesi gibi, hastanede kalan hastaların bakımı ve acil müdahale edilmesi gereken durumlarda acil kod sisteminin varlığı da etkin bir hizmet aracı haline geldi.

Hemşire Çağrı Sistemi ya da Kod Uygulaması olarak bilinen bu sistemleri aslında genel olarak “Acil Çağrı Sistemi” adı altında birleştirebiliriz. Bu sistem; esasında hastanenin çeşitli yerlerine yerleştirilmiş butonlara basıldığında ya da telefondan bazı numaralar tuşlandığında ilgili kişiler ya da birimlere anında haber verilmesini esas alır.

Hemşire Çağrı Sistemi, hastanın hemşireyi çağırmak için odadan, yataktan veya WC’ den bir butona basıldığında merkeze bir uyarı düşmesini sağlar. İlgili kat ve oda numarası, hemşirelerin koridordayken görebileceği panellere yansır ve hemşire acil müdahale için zaman kaybetmeden hasta odasına gider.

Kod uygulaması olarak bilinen sistemler ise, Beyaz Kod, Mavi Kod ve Pembe Kod uygulamalarını içerir. Ulusal Renkli Kodlarda (URK) yer alan her bir renkli kod için ayrı ortak bir numara belirlenmek suretiyle ulusal düzeyde uygulamada ortak bir dil oluşturulmuştur.

Numaralar kodların baş harflerine uygun olarak alfabetik sırayla verilmiştir.

Acil Kod Renkleri ve Acil Kod Numaraları Nelerdir?

Acil Kod Renkleri ve Acil Kod Numaraları Nelerdir? Beyaz Mavi Pembe KodBeyaz kod (1111): Hastanelerde çalışanlara yönelik şiddeti önlemeyi amaçlayan acil durum yönetim aracıdır.

Mavi kod (2222):  Acil tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyan hastalar, hasta yakınları ve tüm hastane personeline en kısa sürede müdahale edilmesini sağlayan acil durum yönetim aracıdır. Çoğunlukla kalbin durması (kardiyak arrest) durumundaki hastaya müdahalesini mümkün kılmaktadır.

Pembe kod (3333): Hastanede servislerde tedavi için bulunan bebek veya çocuk hastayı kaçırma girişiminin veya kaçırma durumunun tespit edilmesi halinde uygulanan acil durum yönetim aracıdır.

Bu kodlar hastanenin herhangi bir yerindeki telefondan tuşlandığında, önceden planlanmış birimlere bilgi gitmekte ve hastane bu sayede ilgili olaya anında müdahale edebilmektedir.

Görüldüğü gibi hastanede bulunan tüm hastaların hatta personelin güvenliği için uygulanabilen bu sistem, çoğu durumda hayat kurtarıcı olmaktadır. Bir hasta çağrısında hemşirenin olaya müdahale hızı, acil kod durumunda ilgili birimlerin aldığı aksiyonun raporlanması pek çok durumu aydınlatan, açığa kavuşturan bir rol oynamaktadır.
 
 
Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
Türkiye'nin En Büyük Projeleri, Şehir Hastaneleri, Karel Kullanıyor
Sağlık Sektöründe IP İletişimin Faydaları
Hastane ve Medikal Sağlık Kuruluşlar İçin İletişim Sistemleri

Diğer Bloglar