Ana içeriğe atla
En

SIP Trunk Nedir ve Nasıl Çalışır?

İletişim Sistemleri

sip trunk nedir, sip trunk nasıl çalışır
Bir işletme sahibi veya çalışanı olarak harcamalarınızı azaltmanın yollarını arıyorsanız tam size göre bir yazımız var.

Bu yazımızda SIP Trunk’a yüksek seviyeli bir bakış ile birlikte SIP Trunk’ın nasıl çalıştığını anlatacağız. 

İşletmelerde genelde harcamalar önem sırasına göre dizilir. Yönetim ile birlikte bölüm sorumlularının, kullanılan tüm hizmetlerin ince detay ve bilgilerine sahip olamaması anlayış gösterilecek bir durumdur. Belki de SIP Trunk’ı duydunuz veya arkadaşlarınızdan biri işletmesinde bunu kullanarak maliyetlerini düşürüyor ama siz servis sağlayıcılar ile iletişime geçmeden önce belki de daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsunuz. 

SIP Trunk Nedir?
SIP (Türkçe’ye çevirirsek Oturum Başlatma Protokolü), IP üzerinden ses iletimine erişiminde kullanılan en yaygın protokoldür. İki uç nokta arasında gerçek zamanlı ses ve/veya video görüşme sağlamakta kullanılan bir arabirimdir. Diğer bir deyişle SIP, ikili veya çok partili bir aramada, bir IP ağı içinde bir veya birden çok tarafın seanslarını yaratan, değiştiren ve sonlandıran bir teknolojidir.  

sip trunk fiyatıSIP Trunk, analog bir telefon hattının sanal versiyonudur. SIP Trunk’ları kullanarak bir SIP sağlayıcısı sizin telefon satralınıza bir, iki veya N tane kanalı bağlayabilir ve sizin internet aracılığıyla yerel, uzun mesafe ve uluslararası aramalar yapmanızı sağlar. Eğer ofisinizde kurulu bir telefon santralı varsa, bir SIP Trunk sağlayıcısı sizi bağlayabilir ve sizin var olan sisteminiz üzerinden eş zamanlı arama sayısı kısıtlaması olmadan dışarıya aramalar yapmanızı sağlar.

SIP Trunking’in Maliyeti Nedir? 
SIP Trunking’in maliyeti sizin işletme ihtiyaçlarınıza bağlı olarak değişir. Fakat bu teknolojinin iletişim maliyetlerinizi düşürmek için ortaya çıktığını düşünürsek, mevcut telefon hattı kullanımına göre çok daha düşük sabit ücret ve görüşme ücretleri sunacağını belirtebiliriz.

Bazı SIP Trunking sağlayıcıları kanalize olan planlara ek olarak bazı sayaçlı planlar sunarlar.

Sayaçlı SIP Trunking’in teslim edilmesinin ardından kullanıma bağlı olarak faturalandırılır, yani her dakika faturaya yansır. Sayaçlı SIP Trunking’de her aramanın her dakikası faturalandırıldığından dolayı eş zamanlı arama sayısında sınır yoktur ve oldukça esnektir. Sayaçlı hizmetler işletmelerin dinamik olarak arama yapmalarına ve her ek kullanım için ödeme yapmalarına olanak sağlar. 

sip trunk maliyetiKanalize edilen SIP Trunking, her kanal ve arama üzerinden sınırsız olarak içeri ve dışarı, yerel ve uzun mesafe aramaları yapmanızı sağlayan ön ödemeli bir seçenektir. Her kanal tek bir arama yapma veya alma kapasitesini sağlar. Kanallarınızın hepsini doldurduğunuzda ek olarak arama yapamaz veya alamazsınız. Kanalları servis sağlayıcınız ile iletişim kurarak arttırabilirsiniz. Bu tip bir SIP Trunk hizmeti, işletmelerin kolay bir şekilde telekom harcamalarını kontrol etmelerine izin verir.

Sayaçlı SIP Trunk’ta Ne Kadar Eş Zamanlı Arama Yapılabilir? Peki ya Bant Genişliği?
Sınırlama, internet bant genişliği kapasitesine bağlıdır. Her bir sıkıştırılmamış arama, yaklaşık olarak 85 Kbps(kullanılan kodek türüne göre değişebilir) bant genişliği kullanır. Birçok internet bağlantısında yükleme hızınız normal olarak indirme hızınızdan düşüktür, bu yüzden bağlantınızın destekleyeceği arama sayısına karar verirken yükleme hızınızı da göz önünde bulundurmalısınız. Örneğin, yükleme hızınız 4Mbps ise maksimum arama sayısı 47 olacaktır (4,000,000/85,000).
 

En Meşgul Anlardaki Eş Zamanlı Arama Sayısı
X
Saniye Başına 85 Kilobayt
=
SIP Trunking için Gerekli Olan Bant Genişliği (Saniye Başına Megabayt Olarak)


Not: Sıkıştırılmış Ses kullanarak bant genişliği kullanımını yarı yarıya düşürmek mümkündür.
 
Bu yazıyı okuyanlar bunları da okudu;
10 Soruda Çağrı Merkezi
NAT Nedir ve VoIP ile Nasıl Çalışabilir?
IP Santralı Hackerlardan Korumak

Diğer Bloglar