Ana içeriğe atla
En

Değişen İş Dünyasında BT Yöneticileri

BT Kariyer

BT Yöneticisi
Dünya'nın hızlı bir değişime uğradığı şu günlerde kurulu düzenler de yıkılmaya veya değişime ayak uydurmaya mecburlar.  MIT Sloan Management Review makalesini okuduktan sonra BT yöneticilerinin yeni görevleri ve rolleri üzerine gelişmeleri yazmak istedim.

BT departmanları önceleri işletmelerin çalışmalarına yardımcı olmak gibi bir göreve sahipken, şimdilerde bundan çok daha fazlasını yapmak zorundalar. Günümüzde kullanım alışkanlıklarında yaşanan değişikliklerin etkisi oldukça büyük.  Sonuç olarak geleceğin BT yöneticileri işletmenin ihtiyaçlarını ve ilerde yaşanabilecek sorunları önceden görebilmek için tüm departmanlarla sürekli iletişim halinde olmalılar. Ancak bu sayede yaşanabilecek sorunlara ilişkin değişime ayak uydurabilen çözümler üretebilirler.
Günümüzün iş alışkanlıklarında BT yöneticilerini zorlayan ve değişmeye yönelten gerçeğin ne olduğunu sayılarla tanımlamak gerekirse:

  • Çalışanların %60’ından fazlası iş yerinde çalışırken kendi ekipmanlarını kullanıyor. (Tablet, akıllı telefon, cep telefonu)
  • Çalışanların %60’ından fazlası işletmelerinin BT politikasını bilmiyor veya bilse bile uygulamıyor.
  • Çalışanların %30’undan fazlası her yerde hatta hareket halindeyken bile çalışmak istiyor.
  • Çalışanların %60’ından fazlası yer ve mekân olarak esnek çalışmalarına izin verildiğinde verimliliklerinin arttığını belirtiyor.
  • Çalışanların %45’inden fazlası istedikleri yöntemle çalışamadıkları için verimliliklerinin düştüğünü belirtiyor.

BT yöneticileri görevlerinin bir parçası olarak, teknolojiyi ve toplumda önce çıkan davranış değişikliklerini iyi takip etmeliler. Böylece pazarı ve ekonomik eğilimleri doğru bir şekilde yorumlayıp şirket için yeni stratejiler geliştirebilir, yeni iş modelleriyle yeni kaynaklar yaratabilirler.
Lincoln Trust CEO'su Helen Cousins'e göre, ekonomideki çalkantılı dönem ve teknolojik gelişmeler üst düzey yöneticilerin koltuklarını sallayabilir ve değişim için bir fırsat yaratabilir. Bunun bilincindeki BT yöneticileri ya yaşanan değişikliklere hızlı bir şekilde ayak uyduracak ya da yerlerine yükselecek ve günün şartlarına uygun olarak çalışacak yeni yöneticileri izlemek zorunda kalacaklardır.

Kaynaklar: MIT CIO

Bu Yazıyı Okuyanlar, Bunları da Okudu:
BT Yöneticilerinin Değişen Rolü [infografik]
BYOD ile Her Yerde, Her An, Her Cihazla...
BT Danışmanlarının Dikkat Etmesi Gereken 5 Nokta

Diğer Bloglar