Ana içeriğe atla
En

Hızlı Okuma Teknolojileri Sayesinde Daha Verimli Okumak

Teknoloji ve İnovasyon

Zaman. Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin, değiştiremeyeceğimiz en temel kısıt. Bu yüzdendir ki aynı zaman diliminde yapabilirliklerimizi ve verimliliğimizi arttıracak buluşlar her zaman hevesle dikkatimizi çekiyor.

Hızlı OkumaSpritz, bu açıdan çok inovatif; çünkü kendimizi değiştirmeden veya geliştirmeden daha hızlı okuma yeteneğini vaad ediyor. Tablet veya akıllı telefonlar gibi elektronik cihazlarda metin okumada kullanılan Spritz'in amacı, okuma hızını dakikada 500 kelimeden daha öteye taşımak. Dakikada en az 500 kelime nasıl okunabilir? Spritz bunu nasıl sağlıyor?

Optimal Tanıma Noktası ve Sözcük Akışı:
SözcükBir kelimeyi algılamak için baktığınız noktaya tespit noktası ya da optimal tanıma noktası deniyor ve bu nokta genellikle her kelimenin orta noktasının biraz solunda bulunuyor. Spritz bu noktayı sabit tutarak kelimeleri aynı tespit noktası üzerinde peş peşe sıralıyor. Tespit noktalarının tümü kırmızı renkte ve noktaların yeri kelimeden kelimeye göre büyük farklılık göstermiyor.

Normal okuma düzeninde göz soldan sağa (ya da okunan metnin diline bağlı olarak sağdan sola veya yukarıdan aşağı) hareket ederek kelimeleri/sembolleri algılar. İnsanların ortalama okuma hızı dakikada 220 kelimedir. Spritz ise gözün satırlar/sütunlar arasında gezmesinin önüne geçerek kelimelerin sabit bir noktadan okunmasını sağlıyor.

Spritz'e göre okumaya zaman harcamak için yapılan göz hareketleri ve bir sonraki kelimeye geçişler, okuma oranımızın %80'ini oluşturuyor. Kalan %20'lik kısım ise, okuduğumuz bilgileri işlemek için kullanılıyor. Spritz teknolojisi %80'lik dilime ayırdığımız göz hareketleri için harcanan zamanı en aza indirmeye çalışarak, kullanıcıyı dakikada 500 kelimeye ulaştırıyor. Belirli bir alışma sürecinden sonra bu sayıyı arttırmak da mümkün.

Örnek bir okuma planı:

 
Uygulamayı bu adreste İngilizce bir metinle test edebilirsiniz: http://www.spritzinc.com

Bu yazıyı okuyan bunları da okudu:
BT Çalışanlarına 6 Zaman Yönetimi Önerisi
Mutlu Bir İş Hayatı için Verimli Çalışmanın 9 Yolu
Şirket Giderlerinizi Tablet ve M2M ile Kontrol Altına Alın

Diğer Bloglar