Ana içeriğe atla
En

Tümleşik İletişimde SIP Tabanlı Açık Uygulama ve Donanım Zenginliği - 2

Teknoloji ve İnovasyon

Sesli Konferans Ürünleri, Kablosuz IP Telefonlar, Anons Cihazları, SIP Yazılım Çözümleri, SIP tabanlı kameralar, intercom sistemleri

Bu yazının ilk bölümünde SIP tabanlı video konferans sistemlerinden ve bunların kurumsal tümleşik iletişim sistemine nasıl entegre edilebildiğinden bahsetmiştim. Şimdi ise entegre edilebilen diğer bileşenlerden bahsetmek istiyorum.

Sesli Konferans Çözümleri:toplantı konferans sistemi

Sesli konferans cihazları kurumların toplantı odaları için sade ve faydalı ürünlerdir. Bu ürünler, toplantıya telefonla birini davet etmek, birinin görüşünü almak gibi ihtiyaçlar oluştuğunda yüksek ses kalitesi ile kurum verimliliğini artırmaktadır. Artık çok farklı markaların SIP destekli sesli konferans ürünleri bulunabilmektedir. Fakat ürün seçimi sırasında SIP uyumluluğu, kullanım kolaylığı ve ses kalitesine mutlaka dikkat edilmelidir.

Kablosuz IP DECT TelefonKablosuz IP Telefon Çözümleri:
Tümleşik iletişim(UC - Unified Communications) sistemlerine kablosuz telefon teknolojisi eklemenin tek yolu akıllı cep telefonu uygulamalarından geçmiyor. Pek çok kurumun eskiden de olduğu gibi kurum içi kablosuz telefon kullanım ihtiyacı bulunuyor. Eskiden bu ihtiyacı sadece kablolu telefon portuna DECT telefon bağlayarak gerçekleştirebiliyorduk. Hatta analog portu olmayan IP PBX’ler çıkmaya başladığında da bu tip DECT’lerin kullanımı ilk akla gelen ihtiyaçlardan biri oluyordu. SIP teknoloji olarak artık o kadar merkezi bir konuma yerleşti ki bu tarafta da kolaylıkla projelendirilebilen kapsamlı bir kablosuz iletişim teknolojisine sahibiz. Pek çok markanın eski tip DECT’lere alternatif olarak kullanabilecek SIP tabanlı DECT telefon seçenekleri uygun fiyatla bulunabiliyor.
Bunun yanı sıra IP altyapısı kullanılarak PoE destekli baz istasyonları ile geniş kampüsler, fabrikalar kapsama alanına alınabiliyor. 

Anons Cihazları:

Hastane, okul, fabrika, market gibi ortamlarda hoparlör ve anons sistemleri gerekli olabilmektedir. Bu sistemler için genelde analog sistemler kullanılmakla birlikte artık aynı işi yapacak basit SIP tabanlı kutular da bulunmaktadır. Bu ürünler de tıpkı SIP IP telefonlar gibi bir web arayüzüne sahiptir. Bu arayüz üzerinden bunları tümleşik iletişim sisteminin bir abonesi yapabilir ve aboneyi de herhangi bir IP telefondan arayarak kuruma kolayca anons yapabilirsiniz. Cihaz çağrı geldiğinde otomatik açılacaktır. Kutunun çıkışına hoparlör bağlanarak anonsun istenen seviyede ve istenen yerlerden duyulması sağlanır.

SIP Ara Yazılım Çözümleri:Karel Mobil

Tümleşik iletişim sistemleri SIP destekli ara yazılım ve programlarla güçlerini daha da artırabiliyorlar. Örneğin artık ücretli ve ücretsiz pek çok SIP tabanlı softphone uygulamasını çeşitli platformlar için kolayca bulabiliyoruz. Böylece iletişim sisteminin Android, IOS, Windows gibi platformlarda açık uygulama zenginliği ile sistemlere entegre olabilmesi sağlanıyor. Örneğin Karel UCAP kullanıcıları sadece Karel Mobil kullanmak zorunda değiller. Diğer ücretli/ücretsiz uygulamalardan da faydalanılabilmektedir.
Bunun yanı sıra kurumda SIP desteği olmayan fakat örneğin TAPI destekli bir uygulama kullanılıyorsa ücretsiz bir SIP – TAPI dönüştürücü yazılım kullanılarak tümleşik iletişim sistemi ile bu uygulamanın (Outlook veya bir CRM uygulaması örneğin) kolayca entegre edilebilmesi sağlanabiliyor.

SIP Tabanlı Kameralar:Karel SIP IP Kamera

Bildiğiniz güvenlik kameraları bile SIP tabanlı olabiliyor. Bu şekilde kameraları tümleşik iletişim sisteminizin bir abonesi yapabilir ve kullanıcıların herhangi bir görüntülü telefondan veya bilgisayar üzerinden güvenlik kameralarına ulaşabilmesi sağlanabiliyor. Ayrıca bu kameralar bir hareket algıladıklarında otomatik olarak bir numarayı arayabilecek şekilde konfigüre edilebiliyorlar. Böylece hareket algılandığı anda görüntünün istenilen yere aktarılabilmesi sağlanabiliyor.

interkom-karelIntercom Sistemleri:

Intercom sistemlerinin de SIP tabanlı versiyonları tedarik edilebiliyor. Bu sayede bir kurumun yanı sıra apartman veya sitelerin de tümleşik iletişim mimarisini kullanabilmeleri sağlanabiliyor. Böylece buralarda yaşayan kişiler, herhangi bir cihazdan evleri ile veya kapıdaki kişi ile sesli/görüntülü iletişim kurabiliyorlar ve mesajlaşabiliyorlar.
Bu örnek ürünler dışında daha aklıma gelmeyen veya henüz görmediğim pek çok yeni nesil SIP tabanlı ürün hayatımıza girecek. Biz Karel olarak altyapımızın hep bu yönlerde açık olmasını sağlıyor ve açık standartları desteklemeye çalışıyoruz.
Bu yüzden sizlerin de açık SIP tabanlı iletişim sistemlerine her zaman yakın olmanızı ve buradaki potansiyeli sürekli takip etmenizi tavsiye ederim :)

Yazının ilk bölümünü okumak için tıklayınız.

Yazının tamamını okumak için tıklayınız.

Bu yazıyı okuyanlar bunları da okudu:
IP Telefon Santralı Kullanmak İçin 10 Neden
IP Santralı Hackerlardan Korumak
Bulut Bilişim Günü Sunumu

Diğer Bloglar