Ana içeriğe atla
En

VPN Hakkındaki En Büyük 5 Yanlış Bilgi

BT ve Trendler

VPN Hakkındaki En Büyük 5 Yanlış Bilgi
VPN teknolojisi özellikle uzaktan çalışma döneminde büyük avantajlar sağlarken, VPN hakkında kafaları karıştırabilecek çeşitli yanlış anlamalar da mevcuttur. VPN’ler uzaktan çalışma stratejilerinin merkezi bir parçasıdır ve bu yüzden konuyla ilgili fazlaca bilgi paylaşılmaktadır. Bazı bilgilerdeki yanlışlıklar veya yanlış anlamalar ise bazen araştırma yapan okuyucuları VPN ile ilgili yanılgıya düşürebilir.

Bu yazımızda VPN hakkında ortalıkta dolaşan ve yanlış olduğu kanıtlanmış bilgileri sizlerle paylaşacağız.

VPN Nedir?

VPN’in açılımı Virtual Private Network olarak adlandırılır. Türkçe’ye Sanal Özel Ağ olarak çevirebiliriz.

Ayrıntılı bilgi için daha önce paylaştığımız aşağıdaki yazıya göz atabilirsiniz;
 

 

5 Soruda VPN Nedir, Nasıl Çalışır ve Nasıl Kurulur?

VPN, doğrudan çevirecek olursak İngilizce sanal özel ağ (virtual private network) anlamına geliyor ve olmadığınız bir yerdeki fiziksel bir ağa sizi uzaktan bağlıyor.

İncelemek için tıklayınız >>

VPN Ne İşe Yarar?

VPN, bağlantınızın kimliğini gizler. Yani, gerçek IP adresinizi gizleyip, internete farklı bir IP adresi üzerinden bağlanmanızı sağlar.

Şimdi sizlere VPN teknolojisini uzaktan çalışma planlarının bir parçası olarak değerlendirirken BT ekiplerinin farkında olması gereken en yaygın beş VPN yanılgısından bahsedeceğiz.

1) Çalışanların VPN’lerine Her Zaman %100 İhtiyaçları Vardır

VPN’ler, veri trafiğini özellikle internet trafiğini şifrelemek için icat edilmiştir ancak bazı uzmanlar, birçok mevcut web sitesinin veri trafiğini doğal olarak şifreleyerek VPN’lerin gereksiz görünmesine neden olabileceğini söylüyor. Yine de kuruluşlar, çalışan performansını izlemek, son derece hassas verilerin korunmasını sağlamak veya bir çalışanının güvensiz bir ağ veya web sitesiyle karşılaşması durumlarına karşılık çalışanların VPN’lerini tüm iş günleri boyunca açık tutmaya teşvik edebilir.

Bazı kuruluşlar ise, çalışanlar ihtiyaç duyduğunda VPN’leri otomatik olarak açan ve gerekmediğinde kapatan politikaları kullanmayı  seçebilir.

2) VPN’ler Her Zaman UX’i Kötü Etkiler

Bu yanlış anlama eski VPN’lerin çalışma biçiminden kaynaklanıyor. Klasik eski bir VPN, bir çalışanın yetkili VPN istemcisinden şirket merkezindeki fiziksel VPN donanımına giden trafiği tüneller. Uzmanlara göre, bu eski VPN’ler genellikle çalışan UX’ini engelleyebilecek yavaş hızlar ve yüksek gecikme süreleri hakkında şikayetlere neden olabiliyor. Ancak modern ve güncel VPN’ler fiziksel olarak daha az kısıtlayıcıdır. BT ekipleri, modern VPN’leri uzaktan bağlanarak her yerden kurabilir, güncelleyebilir ve yükseltebilir. Uzmanlar, arttırılmış hızlar ve daha düşük gecikme süreleri ile modern VPN’lerin daha çekici hale geldiğini ve UX’i iyileştirdiğini veya en azından sahip olduğu düzeyi aynen koruduğunu söylüyor.

3) BT Ekipleri, VPN’leri Ölçeklendirirken Her Zaman Zorluklarla Karşılaşır
UX engelleri gibi, VPN ölçeklendirme yanılgısı da eski VPN’lerden kaynaklanır. Eski VPN’leri (genellikle donanım olanlar) büyütmek zordur, çünkü fiziksel cihazlar kullanırlar ve bu da ölçeklendirmeyi daha fazla zaman alıcı hale getirir. Fakat yazılım veya bulut tabanlı VPN’ler bunu oldukça basitleştirir. Çünkü BT ekipleri bir bulut ortamı aracılığıyla bir VPN’i birkaç saat içinde hazırlayıp ölçeklendirebilirler. Eski VPN’lerde ise satıcının kuruma yeni bir donanım göndermesi gerekir ve bu işlem günler veya haftalar bile sürebilir.
VPN Nedir, Nasıl Çalışır ve Nasıl Kurulur?
4) VPN’ler Devre Dışı, Yazılım Tanımlı Çevre Uzunluğu (SDP) Devrede
Covid-19 pandemisinden önce, birçok uzman VPN’nin yok olacağını savundu ve Sıfır Güven Ağ Erişimi (ZTNA) ile Yazılım Tanımlı Çevre (SDP) teknolojilerinin uzaktan erişim stratejilerini yönetme zamanının geldiğini iddia etti. Covid-19 sırasında, uzak ağ bağlantısına yönelik artan talep, VPN’lerin henüz hiçbir yere gitmediğini kanıtladı (en azından bir süre için).

SDP kavramı henüz emekleme aşamasında olmasına rağmen, SDP’lerin VPN evriminde bir sonraki adım olması nedeniyle önümüzdeki on yıl içinde SDP’lerin VPN’lerin yerini alacağı tahmin ediliyor. Ancak SDP konsepti henüz olgunlaşmamış durumdayken, BT ekipleri başlangıç için SDP ve VPN teknolojilerini birlikte kullanmaya karar verebilir.

SDP’ler basit bir kapasitede çalışabilir ve güvenlik duvarlarından, izinsiz giriş tespit / önleme sistemlerinden ve diğer çevre güvenlik çözümlerindeki mevcut güvenlik politikalarını geliştirebilir ve belki de tamamlayabilir. Fakat bu durum, yalnızca kuruluş tarafından desteklenebiliyorsa veya iş operasyonlarının her iki teknolojiyi de gerektirmesi durumlarında gerekli olacağını da eklememiz gerekir.

5) Ücretsiz VPN’ler Tamamen Ücretsizdir
Ücretsiz VPN kavramı biraz yanıltıcı olabilir. Uzmanlar genel olarak ücretsiz VPN’lerin kobilerin BT bütçelerinde tasarruf etmeleri için faydalı olabileceğini ve işletmeye herhangi bir risk getirmemeleri halinde yeterli olabileceğini söylüyor. Bunun yanında ücretsiz VPN’lerin tamamen ücretsiz olmasının yanı sıra tamamen risksiz olmasının da pek olası olmadığını belirtiyorlar.

Ayrıca iş modelleri sizden para kazanmak değilse, o zaman verilerinizden para kazanmak olabilir. Bu durum ücretsiz VPN sağlayıcılarından birini kullandığınızda unutmamanız gereken bir durumdur.

VPN sağlayıcıları, hizmetleri aracılığıyla kuruluşun tünellediği tüm trafiği görebilir. Böylece ücretsiz VPN hizmetleri sağlayan satıcılar, çalışan verilerini alıp kar elde etmek için satabilir. Bu nedenle bir kuruluşun, çalışanların uzaktan erişimini sağlamak ve şirket verilerinin verimli bir şekilde korunmasını sağlamak için BT bütçesinde VPN’lere öncelik vermesi gerekebilir.
 
 
Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
2021’de Kullanabileceğiniz En İyi Ücretsiz VPN Servisleri
NFC Nedir? Uygulamaları Nelerdir?
DNS Nedir, Nasıl Çalışır? DNS ile İlgili Bilmeniz Gereken Tüm Bilgiler

Diğer Bloglar