Ana içeriğe atla
En

WebRTC Nedir? Uç Birim Yazılımlarının Sonu Mu?

Teknoloji ve İnovasyon

Bugün sizlere WebRTC’yi, web tarayıcı üzerinde ses ve video iletişimi kullanımı sağlayan açık iletişim teknoloji projesini tanıtacağız. Kısaca özetlersek WebRTC (Web-based real-time communication) ile web WebRTCtarayıcıları gerçek zamanlı iletişim uygulamalarını geliştirmek için inovasyon merkezine dönüştürmek mümkün hale geliyor. Web tarayıcı tabanlı gerçek zamanlı iletişim basit JavaScript API’ler tarafından erişilebilen ve bu yeni altyapı için optimize edilen komponentler ile sağlanabiliyor.

Bu güne kadar, PC tabanlı gerçek zamanlı iletişimi sağlamak için çoğunlukla üreticiye özel geliştirilen sinyal işleme teknolojisi ve bu teknolojiye özel eklentiler ve soft istemciler gerekiyordu. WebRTC ile GIPS ses ve video işleme motoru teknolojileri açık kaynak kodlu olarak geliştiricilerin hizmetine sunuluyor. Geliştiriciler bu teknolojiye bir ücretsiz BSD tarzı lisans altında erişebilecek ve sadece basit HTML5 ve JavaScript API’leri kullanarak gerçek zamanlı multimedya uygulamaları hazırlayabilecekler. 

WebRTC TarayıcıŞu anda bu yapının sadece HTML5 Chrome, Firefox web tarayıcıları üzerinde geliştiricilere sunulduğunu belirtmekte de fayda var. Fakat farklı tarayıcı geliştiricileri de WebRTC’ye yeşil ışık yakıyor.

WebRTC uygulama örneği chrome ve firefox arasında görüntülü görüşme:

WebRTC ile ilgili daha fazla bilgi için: http://www.webrtc.org/
WebRTC koduna erişmek için: code.google.com/p/webrtc.

Diğer Bloglar