Ana içeriğe atla
En

Yakında Hayatımızı Kolaylaştıracak İnovasyonlar (Bölüm-1)

Teknoloji ve İnovasyon

Yarını kolaylaştırmak için teknolojik çabalardan haberdar ve yenilikle iç içe olmak gerekliliğini hepimiz biliyoruz. Buna yardımcı olmak için birkaç eğlenceli, sağlıklı, rahatlatıcı, psikolojik, işe yarar buluş ve yenilik projesini paylaşmak istiyorum...
 
Vücudunuzu dinleyen sensörlerVücudunuzu dinleyen sensörler /0-2yıl/ Vücudunuzdaki bel boyun ağrılarına sebep olabilecek kuadriseps, hamstring ve gluteus kaslarının ne kadar zorlandığını ölçen elektromiyografik sensörlü iç çamaşırları sağlığımız için yaratıcılığın iyi örneklerinden. Bu giysiler ölçüm verilerini analiz için bilgisayarlara gönderiyorlar. Şu an için sadece sporcular için slip çamaşırlar üretilmiş olsa da ileride geliştirilerek masabaşı çalışanlar için de üretimi planlanıyor.
 
Sabah özgürlüğü için ekranlar /4+ yıl/ Bilgisayarlar, tabletler, telefonlar... kısacası iletişim teknoloji ürünleri hem bir dert hem de günün gerisinde kalmak istemeyenler için 'olmazsa olmaz' araçlar. Dünyaca ünlü tasarım şirketi Frog'dan Mark Rolston teknolojinin derdini tek ekrana bağımlı kalmak zorunda olmamızda görmüş ve buna çözüm olarak "sabah çoklu-ekranları"nı tasarlamış. Tüm odayı bir ekran gibi düşünen tasarıcı, örneğin avizenin e-posta kutunuz; dolabın televizyon ekranınız; elektrik prizi ve lamba anahtarının bilgisayarınız için sesli komut alıcısı olacağı bir mutfak tasarlamış.
 
Sağlığınız için konuşan arabalar /4+ yıl/ Bir kaza anında yardım için arama yapan arabalar zaten var. Bunun üzerine birkaç yıl içinde  bu arabalar belli başlı yaralanmaları da tahmin edip ne yapılması gerektiği konusunda karar vermek için  acil müdahale ekibine yardımcı olabilecek. Örneğin Michigan Üniversitesi'nin otomotiv eczası için yaptığı araştırmalar sonucunda ortaya çıkan yardım çözümlerinden hız, etki bölgesi gibi etkenleri bildiren sensörleri arabalara yerleştirme tasarısı iç kanama ya da travmatik kafatası yaralanmaları gibi riskleri sağlık ekiplerinin daha hızlı fark etmesine ve erken müdahaleye yardımcı olacak yeniliklerden.
 
Akıllı ekranlarAkıllı ekranlar /0-2 yıl/ Yazı yazarken kambur duruyor, bazen klavyenin üstüne çöküyoruz ya da ekranı uzun süre yanlış kullanımdan dolayı göz veya baş ağrılarından bahsediyoruz. Tasarlanan, sağlığınızı koruyan ekranlarda kameranın içine yerleştirilecek araçlarla ekranınız size dik durmanızı, ekrana çok yakınsanız uzaklaşmanızı yani iskelet, kas sisteminize zarar vermemenizi söyleyecek. Hatta size yorulduğunuzu ve dinlenmenizi dahi söylemesi tasarlanan akıllı ekranlar siz gittiğinizde kendi kendilerine kapanacaklar...

Ref: New York Times

Bu Yazıyı Okuyanlar, Bunları da Okudu:
Teknolojinin Oscar ödülü M2M’e gidiyor…
Özgür Yazılım Günleri 2012
Özgür Yazılım ve İnovasyon Sunumu [Video]

Diğer Bloglar