Ana içeriğe atla
En

CES 2015’ten İzlenimler

Teknoloji ve İnovasyon

CES 2015
Yılardır Las Vegas, Nevada’da düzenlenen CES, bu yıl da birbirinden önemli teknoloji ve eğilimleri teknoloji tutkunlarına ve aslında tüm sektöre sergiledi. CES’in en önemli özelliği Ocak ayının başında düzenlenmesi ve ilgili yıla ışık tutması olarak söyleyebilir.CES 2015 Phone Her ne kadar her zaman son kullanıcı için ürünler sunan firmaların, özellikle de akıllı telefon üreticilerinin amiral gemisi veya bazı yeni teknolojileri denedikleri ürünleri her zaman kendisini bu fuarda göstermese de duyurular ve verilen ipuçları birkaç ay sonra düzenlenecek olan Mobile World Congress’teki etkinlikler için anahtar rolü üstleniyor.

1967’den bu yana düzenlenen Consumer Electronics Show bugüne kadar birçok ilke imza attı. Bunların arasında 1970’te, evlerimizde kullandığımız video oynatıcılar, 1981’de CD oynatıcı ve 1996’da DVD gibi teknolojiler var. Aslında o kadar çok teknolojik ürün ve standart ilk defa CES’te ortaya çıkmış ki bunların bir kısmını zaten 20. Yüzyılda bıraktık ve önemli bir kısmı ya kullanılmıyor ya da gündelik kullanımda standart olmuş durumda. Tıpkı 1998 yılında tanıtılan HD televizyon sistemleri ve standardı gibi.

2015’le birlikte elbette en önemli konular arasında nesnelerin interneti ve bulut destekli hizmetlerin bir araya getireceği yeni ekosistemler vardı. Özellikle bireysel özel bulut çözümlerinin önem kazanması, donanım üreticilerden servis sağlayıcılara kadarInternet of Things geniş bir çevrede önemli bir dikkat yaratmış durumda. Bunun yanında nesnelerin interneti alanında giyilebilir teknolojilerin, aslında vücuda yakın bölgelerde duran ve veri toplayıp bunları yakındaki cihazlara veya buluta gönderen cihazların yükselişi konusunda teknoloji üreticileri sınır tanımıyordu. Mesela kulak içinden kalp atışı ölçen ve akıllı telefonunuz aracılığıyla bu bilgiyi çeşitli hizmetlere gönderen kulaklıklara ne dersiniz?

Üç boyutlu yazıcılar ve beraberinde getirdiği bireysel üretim imkânları evde oyuncaklar basmaktan prototip üretmeye kadar geniş bir alanda insanlığa hizmet etmeye başladı. Bilgisayar destekli tasarım ve üretim yazılımı sağlayan birçok firmanın da odak noktası hâline gelen üç boyutlu yazıcılar, tarayıcılar ve yazılımla oluşturulan bu ekosistem3D Printer yalnızca bir şeyler üretmekten yola çıkıp bir sonraki endüstriyel devrimi gerçekleştirecek teknolojik zemini hazırlıyor. Bir önceki sanayi devrimi aynı parçadan binlercesini kısa sürede üretmekti; bir sonraki ise özelleştirilmiş parçaları seri şekilde üretebilmek ve var olanları değiştirebilir hale gelmekle anılıyor.

Sanal gerçeklik gözlükleriyle bunlar için üretilen hizmet ve içeriklerin yaygınlaşmaya başlaması 2015 yılında gerçekleşecek bir başka olay. CES’te farklı markalar artık donanımın iyileştiğini şimdi ise bu donanıma uygun uygulama alanlarının artırılmasını sağlamaya başladıklarını gösteriyor. DVD ve Blu-ray teknolojileri gibi düşünün: Sunulmaya değer bir içerik veya sağlanması gereken bir fayda yoksa teknolojinin kullanımına da gerek kalmıyor. Bu nedenle teknolojiyi üretmek yeterli değil; yeni kullanım alanları ve erişilebilir hizmetler sunmak teknolojinin kendisini geliştirebilmek kadar önemli.

Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu:
Haberleşme Teknolojilerinde Ne Gibi Yenilikler Var?
Yakında Hayatımızı Kolaylaştıracak İnovasyonlar
Yoksa Eskisi Daha mı İyi?

Diğer Bloglar