Ana içeriğe atla
En

IP CCTV Sistemlerde Uygun Altyapıyı Seçmek için Bilinmesi Gerekenler

Güvenlik Sistemleri

IP CCTV kameralı güvenlik sisteminde kablo seçim kriterleri, Kablosuz Sistemler, Alternatifler ve Maliyet Avantajı için dikkat edilmesi gerekenler
Not: Bu yazı orta düzeyde teknik bilgi içermektedir. Giriş seviyesinde bilgilendirme için bu yazıyı okumanızı öneririz.
IP CCTV KablolamaDuvarları delmek ve içerisinden kablo geçirmek fikri her ne kadar korkutucu ve zor gelse de aşağıdaki basit bilgileri kullanarak bu işi zevkli bir proje haline dönüştürebilirsiniz.
Bir projede yalnızca üst yapının belirlenmesi yeterli değildir, sistemin bel kemiğini oluşturan alt yapının da detaylı düşünülüp incelenmesi gerekmektedir. Projede en kaliteli donanımları kullanabilirsiniz, fakat  video sinyalinin aktarımında kullandığınız alt yapı ürünleri yetersiz ise bu durumdan tüm sistem etkilenir, düşük kaliteli görüntüler ve yüksek gürültü seviyesi (parazit) elde edilmesi kaçınılmaz olur. Video aktarımı sırasında gelen bu gürültüler sebebiyle, cihazın kayıt süresi beklenenden daha az olur. Bu durumda kayıt kapasitesini artırmak için ek cihazlar kullanmak ve buna bağlı olarak da ek maliyet ayırmak gerekir.
İhtiyacı karşılayan kaliteli bir görüntü aktarımı elde edebilmek için altyapı tasarımına dikkat edilmelidir ve altyapı denildiğinde de akla ilk gelen ekipman Kablo’dur.

  1. Kablo Türleri

Telekomünikasyon & network uygulamaları için farklı türlerde ethernet kabloları kullanılmaktadır. Ethernet tekonolojisinde kullanılan kablo çeşitleri,

Unshilded Twisted Pair (UTP) : IP CCTV sistemlerinde genel olarak kullanılan kablo türüdür. Burada birden fazla hat, aynı kablo sistemi üzerinden çalıştırılabilir.  UTP kabloların dışında koruma olmadığından diğer kablolara oranla gürültüden (parazit) daha çok etkilenirler. CAT türü kablolar, UTP kablo çeşitlerindendir.
Cihazlar arasındaki veri aktarımı, network kartları ve bunları birbirine bağlayan CAT kablolar aracılığıyla gerçekleşmektedir. Sorunsuz ve kaliteli bir iletişim için bu kabloların doğru seçilmiş olması gerekmektedir. Aşağıda CAT kabloların çeşitleri ve özellikleri bulunmaktadır:

CAT Türü Standart Frekans Hız Kullanım Alanı
CAT 1 x 1 MHz <1Mbps Standart Telefon (POTS) veya ISDN
CAT 2 x 4 MHz <4 Mbps Halka Topolojisi Ağı
CAT 3 TIA/EIA-568-B <16 MHz 10 Mbps Eternet Ağı (100Base-T)
CAT 4 x <20 MHz 16 Mbps Halka Topolojisi Ağı
CAT 5 x <125 MHz 100 Mbps 100Base-T & 1000Base-T
CAT5e TIA/EIA-568-B <125 MHz 125 Mbps 100Base-T & 1000Base-T
CAT 6 TIA/EIA-568-B <250 MHz 250 Mbps 1000Base-T (Gigabit Eternet)
CAT 7 ISO/IEC 11801 Class F <500 MHz 600 Mbps 1000Base-T (Gigabit Eternet)

[2] CAT Kablo Özellikleri

Shilded Twisted Pair (STP) : Tıpkı UTP kablolar gibi veriyi 100 metreye kadar götürebilir. Her bir kablonun etrafında koruma kılıfı olduğundan gürültüden daha az etkilenir. UTP kablodan daha güvenilir ve kaliteli bir veri aktarımı sağladığı için  maliyeti de o oranda daha yüksektir.
 
Screened Twisted Pair (ScTP) : Bu kablo türü de, STP kablolar gibi veriyi 100 metreye kadar götürebilir. STP kablodan farkı SCTP konnektör kullanılmasıdır.
 

  1. Fiber Optik Kablolama

IP CCTV FiberFiber kablolar, veri iletimini ışık aracılığıyla yapan cam veya plastikten üretilmiş kablolardır. Kablo türü, cam veya plastik olmasından dolayı elektromanyetik alandan etkilenme durumu söz konusu değildir. Bu tür kabloların en önemli özelliği, veri iletim hızının diğer kablolardan kat kat fazla olmasıdır. Daha kısa sürede daha uzak mesafelere veri aktarımı yapabilmesi sebebiyle maliyeti de diğer kablolardan çok daha yüksektir.
Fiber kablo çekiminin ardından “Fiber sonlandırma” adı verilen ve yalnızca özel ekipmanlar kullanılarak yapılabilen bir sonlandırma işlemi yapılmaktadır. Burada amaç, söz konusu kabloya insan eli değmeksizin ışık iletiminin devamının sağlanmasıdır. Fiber optik kablo çeşitleri;
 

Fiber Optik Kablo Çeşitleri - Karşılaştırma
Özellik Single Mode (SM) Multi Mode (MM)
Işık Aktarımı Tek bir yol üzerinden Çoklu yol üzerinden
Data Aktarım Hızı Hızlı Yavaş
Data Aktarım Mesafesi Uzun Kısa
Lan uyg. Ve Gigabit Ethernet Desteği Var Var
Maliyet Düşük Yüksek

Fiber altyapısının sonlandırıldığı yere bağlı olarak ağ mimarisine farklı isimlendirmeler yapılmıştır;

  • FTTN/FTTLA (fiber-to-the-node, -neighborhood, or -last-amplifier): Fiber, sokak girişlerinde sonlandırılır.
  • FTTC/FTTK (fiber-to-the-curb/kerb, -closet, or -cabinet): FTTN ile benzerdir. Sonlandırma işlemi evlere yaklaşık 300 metre uzaklıkta sokak girişlerinde yapılır.
  • FTTB (fiber-to-the-building, -business, or -basement): Fiber, bina girişlerinde sonlandırılır.
  • FTTH (fiber-to-the-home): Fiber, evin girişinde sonlandırılır.
  • FTTP (fiber-to-the-premises): FTTB ve FTTH ile benzerdir. Fiber, isteğe bağlı olarak ev veya küçük işletmelerin girişlerinde sonlandırılır.
  • FTTD (fiber-to-the-desktop): Fiber, masada sonlandırılır.

 
Fiber kablonun kopması durumunda ek yapılabilmesi (Füzyon) için yine aynı cihazlar kullanılmalıdır. Fiber optik sonlandırma cihazlarıyla yapılan eklerin kalitesi genellikle sıyırma ve kesme işlemlerinin kalitesi ile yakından ilgilidir. Bu yüzden işçiliği, bu konuda uzmanlaşmış teknik elemanlar tarafından yapılmalıdır. Kısaca, fiber optik kablo işçiliği, diğer kablo işçiliklerinden çok daha fazla yetkinlik gerektirdiğinden alt yapı maliyeti de o oranda yükselmektedir. Daha fazla bilgi için bakınız:
Fiberoptik Altyapılarda Telefon Santralı

  1. Kablolama ve Mesafe

IP CCTV sistemlerinde kullanılacak olan kablonun metraj ve gerilim düşümü çok önemlidir. Kablo türüne göre kullanılabilecek maksimum mesafeyi aşağıdaki tabloyu kullanarak belirleyebilirsiniz:
 

Ethernet Türü Kablo türü Maksimum mesafe (metre)
10GBase-SR Multimode Fiber 26-82
10Base-T Cat3 ve üzeri 100
100Base-TX Cat5 ve üzeri 100
1000Base-T Cat5 ve üzeri 100
1000Base-TX Cat6 ve Cat7 100
10Base2 RG-58 Koaksiyel 185
10GBase-LRM Multimode Fiber 220
1000Base-SX Multimode Fiber 220 - 550
10GBase-LX4 Multimode Fiber 240-300
10Base5 RG-58 Koaksiyel 500
1000Base-LX Multimode Fiber 550
1000Base-LX Singlemode Fiber 5.000
1000Base-LX10 Singlemode Fiber 10.000
10GBase-LR Singlemode Fiber 10.000
10GBase-ER Singlemode Fiber 40.000
1000Base-ZX Singlemode Fiber 70.000

[3] Kablo türleri ve maksimum mesafe

  1. IP CCTV Teknolojisi

Analog sistemlerde video aktarımı ve IP kameranın çalışması için gerekli enerjinin sağlanmasında ayrı ayrı kablo çekilmesi gerekmektedir. IP sistemlerde ise PoE switchler kullanılarak gerekli veri aktarımı ve enerji aynı kablo üzerinden sağlanmaktadır. Dolayısıyla kablolama için ayrılacak zaman ve alt yapı maliyeti yarıya inmiş olur.
PoE avantajları:

  • Basit kurulum: Tek kablo çekildiğinden kurulumu ve montajı basittir.
  • Uzaktan kurulum yapabilme : PoE switchler ve proje için kullanılacak donanımlar IP ürünler olduğundan, kurulumları da uzaktan kolaylıkla yapılabilmektedir.
  • Daha az alan kaplama : Kablo sayısı azaldığından, kablolar için ayrılması gereken alan daha az olacaktır.
  • Daha az zaman : Enerji kablosu çekmek gerekmediğinden daha az zaman harcayarak sistem kurulumu yapılabilmektedir.

Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu, güvenlik kamerası ile kayıt cihazı arasındaki mesafedir. Örneğin PoE beslemeli kamerların video aktarımı sırasında sorun yaşanmaması için kablolama mesafesini en fazla 100 metre olarak hesaplamak daha güvenilir olacaktır.

  1. Kablosuz Veri Aktarma

Günümüzde Kablosuz Veri Aktarımı esnek ve kolay kullanımı sağladığından oldukça yaygınlaşmış bir teknolojidir. Bu teknolojide kabloya ihtiyaç duymadan radyo dalgalarını kullanarak veri iletimi yapılmaktadır.
En küçük ölçekli kablosuz ağ bağlantısı için  (Personal Area Networks (PANs)) Bluetooth teknolojisi ile yapılmaktadır. IEEE 802.15 standardının bir parçası olarak da bilinen bu teknolojiye genellikle kısa mesafeli kişisel kullanımlar için ihtiyaç duyulmaktadır.
 

Standart Frekans Veri Transfer Hızı (Azami) Mesafe (Dış Mekân)
IEEE 802.15  2.4 GHz 24 Mbps 10 ~ 100 m
 

 
IEEE 802.11 standartları (Wi-fi teknolojisi), kablosuz ağ teknolojisi için belirlenmiştir.  Radyo frekansları kullanıldığından farklı frekans değerleri farklı standartları karşılamaktadır. Bu standartlara bakacak olursak;
 

Standart Frekans Veri Transfer Hızı (Olağan) Veri Transfer Hızı (Azami) Mesafe (İç Mekân) Mesafe (Dış Mekân)
IEEE 802.11a  5 GHz 23 Mbit/s 54 Mbit/s ~13 metre ~100 metre
IEEE 802.11b 2.4 GHz 4.5 Mbit/s 54 Mbit/s ~35 metre ~110 metre
IEEE 802.11g 2.4 - 2.5 GHz 19 Mbit/s 54 Mbit/s ~35 metre ~110 metre
IEEE 802.11n 2.4 GHz - 5 GHz 74 Mbit/s 248 Mbit/s ~70 metre ~250 metre

 
Kablosuz veri aktarımın son teknolojisi olan WiMAX teknolojisi geniş bant aralığında kablosuz bağlantı (Broadband Wireless Access) sağlamaktadır. IEEE 802.16 standardının karşılığı olan WiMAX teknolojisi, daha fazla alan kapsaması ve daha kaliteli servis (QoS) vermesi sebebiyle Wi-Fi teknolojisinin “Hormonlu” hali olarak bilinmektedir.
 

Standart Frekans Veri Transfer Hızı (Azami) Mesafe (Dış Mekân)
IEEE 802.16  <11 GHz 75 Mbps (20 MHz Bant Genişliğinde) 6.5 ~ 10 km
 

 
Kablosuz veri aktarım cihazları alıcı (transiever) ve verici (receiver) den oluşmaktadır. CCTV sistemlerinde kameraların ortak bir alanda toplanması ve toplama merkezi oluşturulması sağlanır. Bu merkezlerin yüksek bir alanda olması tavsiye edilir. Bu sayede veri aktarımı sırasında uç sistemlerin antenlerinin doğrudan birbirini görmesi ve herhangi bir engelle karşılaşmaması sağlanır. Transiever ile aktarılan video görüntüleri receiver tarafından algılanır. Kablosuz veri aktarımı CCTV sisteminde bu şekilde gerçekleşir
Kablosuz veri aktarım cihazları, kablo ve kablolama maliyetini sıfıra indirdiğinden çok daha avantajlı görünmektedir. Ancak, iki anten arasında bulunan bir ağaç dalı bile veri aktarımını engelleyebildiği için, ortam koşullarını dikkatlice belirleyip kablosuz aktarıma elverişli olup olmadığını doğru tespit etmek gerekir.  

Daha fazla bilgi için:
CCTV Güvenlik Kamera Sistemi Çeşitleri Nelerdir?
Kablosuz Güvenlik Sistemleri [Makale - .pdf]
IP Kamera Nedir? Ip Kamera Özellikleri ve Analog Kameradan Farkları Nelerdir?
Bir CCTV sisteminin tasarımı kaliteli ekipmanlar, kaliteli mühendislik ve kaliteli kurulum gerektirir. Kablo ve kablolama ise CCTV sisteminin anahtar bileşenleridir. Analog CCTV sistemde kullanılması gereken kablo türleri ve kablo seçim kriterleri hakkında aşağıdaki makaleden yararlanabilirsiniz;
Kablolama [Makale - .pdf]

Bu Yazıyı Okuyanlar, Bunları da Okudu:
CCTV'de Entegrasyon Neler Sunuyor?
BT Proje Maliyetleri Nasıl Kontrol Edilebilir?
Güvenlik Kamera Sistemi Seçerken Bilmemiz Gereken 7 Kriter

Diğer Bloglar