Ana içeriğe atla
En

Fiberoptik Altyapılarda Telefon Santralı

İletişim Sistemleri

fiberoptik kabloWiki der ki; “Fiberoptik ya da Optik fiber, kendi boyunca içinden ışığın yönlendirebildiği plastik veya cam fiberlerden oluşmuş bir optik fiberdir. Optik fiberler diğer iletişim malzemelerine oranla uzun mesafelerdeki veri iletişiminin daha hızlı ve yüksek değerlerde yapılabilmesine olanak verdikleri için fiberoptik haberleşme sistemlerinde çok sıklıkla kullanılmaktadırlar.”
Kesinlikle haklı. Bu haklılığını günümüzdeki inşaat yapı işleri projeleri doğrulamaktadır. Türkiye, son 6-7 yıldır tam anlamıyla “inşaat cennetine” döndü. Hastaneler, okullar, adliye sarayları, öğrenci yurtları, havalimanları vs. yapım işleri hızla devam etmekte ve her geçen gün yenilerine başlanmaktadır. Her yapılan yeni proje, o yapıyı kullanacak konuklarına her şeyi ile hazır durumda teslim edilmektedir. Aydınlatma, asansör, jeneratör, güvenlik sistemleri vs. Bunlar içerisinde telefon santralı en önemli cihazların başında bulunmaktadır.

Özellikle son birkaç yıldır, yapılan bu yapı projelerinde, telekomünikasyon altyapısı olarak fiber optik kullanılmaya başlanmıştır. Yukarıda da belirtildiği gibi, “daha hızlı ve yüksek değerlerde” iletişim imkanı sağlamaktadır. Projelerin kolon şemalarında ayrıntılı olarak, katlar arasında çekilecek fiber optik kablolar ve çeşitleri belirtilmektedir. En önemli kılavuzumuz bu kolon şemalarıdır. Aslında projede esas olan teknik şartnamedir ancak malesef, kolon şemasındaki bu gelişme, teknik şartnamelere tam anlamıyla henüz yansımamıştır. Yani, bir yapım işinin kolon şemasında tüm katlar arasında fiber optik kablo çekilmişken, teknik şartnamede tek santral tarifi ve bakır altyapı tarifleri devam etmektedir. Bu aradaki farklılık ve olması gerekenler konusunda ayrı bir yazı hatta yazı dizisi hazırlamak gerekir. Artık bir daha ki sefere…

fiberoptik telefon santraliBenim sizlere aktarmak istediğim bilgi, projenin her şeyiyle tam olduğu durumdan sonraki kısmı ilgilendiriyor. (Şartnamenin de kendini fiber optik altyapıya göre geliştirmesinin ardından) Teknoloji olarak, fiber kablolar üzerinden direkt analog abone veya sayısal abone taşımak mümkün değil. Fiber optik kablo üzerinden sadece data taşıyabilirsiniz. Fiber optik kablonun ucunda almak istediğiniz sinyale göre dönüştürücü cihazlar kullanmalısınız. Bu cihazlar, dönüşüm yapmak istediğiniz sinyal çeşidine göre farklılık göstermektedir ve mutlaka eşlenik çalışmalıdır. Yani, fiber optik kablonun bir ucunda yapmış olduğunuz çevrimin aynısını, ters polarizasyonda diğer uçta da yapmalısınız. Hal böyleyken, fiber optik altyapılı projelerde kullanılacak telefon santralını buna göre seçmelisiniz. İlk dikkat edilecek husus, telefon santralını oluşturan modüllerin, fiber optik kablo üzerinden, uzak noktada da çalıştırılabiliyor olması ve tek santral mantığından feragat etmeden sağlanması gerekmektedir. Maliyet açısından da, bu modullerin çalışması için gerekecek fiber optik dönüştürücüleri seçmek çok önemlidir. Günümüz altyapılı projelerde, çıkabildiği mesafe gözönüne alındığında Singlemode fiber kabloların kullanım oranı %90’ın üzerindedir. Dolayısıyla, muhtemel alacağınız dönüştürücü cihaz Singlemode Fiber Optik portlu olacaktır. Bu cihazın dönüşümünü yaptığı sinyal çeşitleri değiştikçe fiyatları da değişmektedir. En kullanılabilir ve bulunabilir olanları, fiber optik sinyali ethernete dönüştürenlerdir. Maliyet avantajını kaybetmemek için, uzak modülün hem ses hem  data trafiğinin ethernet üzerinden çalışan telefon santrallarını tercih etmenizi öneririm. Karel, ARGE’sinde geliştirdiği IPCC (IP Cross Connect) yapısı sayesinde, DS200 sistemlerinin fiber optik altyapıda farklı lokasyonlara moduller şeklinde yerleştirerek, tek santral olarak, işletim ve yönetimini merkezden yapabildiği çözümler sunabilmektedir. Hatta bu moduller, aradaki fiber optik kablonun çeşitli sebeplerle devredışı kalması durumunda, kendi içerisinde çalışmaya devam edip, kullanıcılarının hiçbir şekilde altyapı aksaklıklarından etkilenmesine izin vermemektedir. Bu uzak modüller üzerinde, yedek CPU ve yedek güç kaynağı desteği de vererek, benzeri olmayan bir uygulama çözümüne imza atmıştır.

Karel, fiber optik altyapılarda kullanılma zorunluluğu olan dönüştürücü cihazların maliyetlerini azaltmak için de çözüm bulmuştur. Karel DS200 FOÇ kartı sayesinde, kablolamada kullanılan fiber optik kabloyu, doğrudan santral içerisinde sonlandırabilmektedir. Böylelikle hem dönüştürücü harici cihazların maliyetlerinden kurtarmakta hem de enerji kesintisi gibi durumlarda fiber optik altyapının haberleşme açısından devam etmesine imkan sağlamaktadır. Harici dönüştürücü cihazları için ayrı bir UPS veya benzeri cihaz maliyetlerini de ortadan kaldırmakta ve güç tüketimi açısından bu cihazların getireceği enerji sarfiyatının da önüne geçmektedir.

Bu Yazıyı Okuyanlar, Bunları da Okudu:
Bir Tümleşik İletişim Uygulaması için Proje Aşamaları
BT Çalışanlarına 6 Zaman Yönetimi Önerisi
Internet of Things (Nesnelerin İnterneti) Nedir? Cihazların Etkileşim Trendleri

Diğer Bloglar