Ana içeriğe atla
En

Simbox Sahteciliği Nedir?

İletişim Sistemleri

simbox nedir zararları nelerdir
Telekomünikasyon şirketleri uluslararası telefon bağlantıları için çok büyük miktarlarda altyapı yatırımları yapıyor ve bu sayede telefon bağlantılarının kalitesi ve güvenliği temin edilebiliyor. Kontrol dışı gerçekleştirilen uluslararası telefon bağlantıları zaman zaman dolandırıcılığa veya hizmet kalitesinin düşmesine sebep oluyor. Diğer taraftan uluslararası telefon hizmetinin kullanıcılar tarafından pahalı bulunması da insanları farklı iletişim yöntemleri bulmaya itiyor. Bu yöntemlerden bazıları yasal olarak uygun olurken, bazıları illegal de olabiliyor. Bahsettiğimiz yöntemlerden biri “Simbox sahteciliği” olarak da bilinen uluslararası arabağlantıları illegal olarak geçme yöntemidir ve yazımızda bu konuyu inceleyeceğiz.
 
Simbox veya diğer adıyla Sim kutusu, VoIP-GSM ağ geçidi kurulumunun bir parçası olarak kullanılan bir cihazdır. Çok sayıda SIM kartı aynı anda çalıştırılabilir ve internet üzerinden yapılan aramalarla GSM Ağı arasında köprü görevi görür. Bu cihazlar operatörlerin bilgisi dahilinde legal olarak da kullanılmaktadır. Fakat bu cihazlar telefon çağrılarını operatörlerin bilgisi dışında uluslararası bağlantıları baypaslayarak illegal şekilde GSM ağına dahil etmek için de kullanılıyor.
 
2000’li yılların başında Avrupa ülkeleri illegal simbox uygulamasını engellemek için önlemler alındı. Ülkemizde ise 2010 yılında Telkoder ve BTK tarafından bu konu üzerine çalışmalar yapıldı. Örneğin Asya’da uluslararası trafikte elde edilen gelirin %30'dan fazlası bu sebeple kayboluyordu. Ayrıca aynı yılın sonlarında “Beox” isimli bir simbox şebekesi polis tarafından yakalandı ve yapılan incelemelerde yaklaşık 1 milyon liralık haksız kazanç sağlandığı tespit edildi.

Simbox Sahteciliği Nasıl Yapılıyor?
simbox nasıl çalışırGelişmiş simbox cihazlar ile aynı anda yüzlerce sim kart çalıştırılabiliyor ve yüzlerce çağrı yapılabiliyor. Normal yollardan GSM üzerinden gelen aramalar bu cihazlar yardımıyla VoIP ile taşınarak uluslararası bağlantı kuruluyor. Bu sayede yüksek uluslararası telefon bağlantı noktaları baypas edilmiş oluyor. Aynı şekilde tekrar simbox ile VoIP üzerinden yurtdışından gelen çağrılar GSM ağına dahil ediliyor.
 
Simbox Sahteciliğinin Zararları Neler?

  • Simbox çalışan bölgelerde aşırı yoğun şebeke kullanımı sebebiyle hizmette kesintilere veya o bölgede kalite düşüşüne sebep oluyor.
  • Birçok mobil ağ hizmetinde (görüntülü konuşma, telesekreter, arama engelleme vb.) problemlere yol açıyor.
  • Çağrıların yasal olarak takibi mümkün olmuyor.
  • İstenmeyen aramalar yasaklanamıyor.
  • Telefon dolandırıcılığına kolaylık sağlanıyor.
  • GSM operatörleri yaptıkları yatırıma rağmen gelir kaybına uğruyor.
  • Tüm bunların yanında vergi kaybına da yol açıyor. 

Karşılaşılan Problemler Neler?
simbox cihazı nedirİlk olarak simbox cihazları, 500$ gibi uygun fiyatlara sahip olduğu için temin etmesi zor olmayan cihazlardır. İkincil olarak, mobil şebeke operatörleri düşük müşteri bağlılığı temelli çalıştığı için sahtecilik yapmak isteyenler operatörlerden sim hesabı alma konusunda da sorun yaşamıyor. Bu iki temel sebep sayesinde simbox üzerinden uluslararası arabağlantı baypaslama sahteciliğini yapmak kolaylaşıyor. Ayrıca yüksek uluslararası bağlantı tarifeleri kullanıcıları bunun gibi yasadışı yöntemlere sevk etmektedir.
 
Sahtecilik için kullanılan hatlar tespit edildiğinde operatörler tarafından kapatılıyor. Fakat bunların tespiti, üzerinde akademik çalışmalar yapılan başlı başına büyük bir problemdir. Günümüzde uluslararası telefon şebekesinde arabağlantı baypaslama için kullanılan hatların tespitinin sistematik ve daha verimli olması için farklı yöntemler uygulayarak hizmet veren şirketlerden hizmet alınabiliyor.
 
Kaynak:Telkoder, Milliyet, Ares-Fraud
 
Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
7 İlginç Teknoloji Terimi ve Hikayeleri
Sahte Güvenlik Kamerası Almamak İçin 4 Sağlam Sebep
Etkili Bir Siber Güvenlik İçin 5 İpucu

Diğer Bloglar