Ana içeriğe atla
En

Sıvı Soğutma Sistemi ile Veri Merkezini Susturmak

BT ve Trendler

Sistem Odası Gürültü
Sistem odalarıyla yüzlerce metrekarelik veri merkezlerinin önemli bir ortak noktası var: İçine girince kafamız şişiyor ve uzun süre kalırsak hasta oluyoruz. Bunun bir çözümü yok mu?

Veri merkezleri veya minik ofisimizdeki sistem odaları sürekli olarak soğutulmaya ihtiyaç duyan ve bunu yapan ekipmanlar yüzünden bolca gürültü çıkaran yerler olarak biliniyor. Gürültü konusu, tamamen sunucu veya depolama sistemlerinin üzerlerindeki hava üfleyen fanların susamamasının bir sonucu. Bu soğutma sistemleri, ekipmanın doğru biçimde çalışması için elzem durumda. Aksi taktirde, sistemleriniz yanmasa bile, aşırı ısınmadan dolayı kapanacaklardır. Bu da pek sevdiğimiz bir şey değil.

İkinci sorunumuz ise; havayla soğutan sistemlerden dolayı ısınan mekanın soğutulabilmesi için kullanılan ve aslında sadece soğutma yapan iklimlendirme sistemlerinin sağlığımıza etkisi. Malumunuz, klimalı ortamda uzun süre kalmak, özellikle de binlerce BTU güce sahip olanların etrafında gezmek önce azalan nemden ötürü boğazımızı kurutur, sonra soğuk havayı içeri çekmeye devam etmek ciğerlerin ısı dengesini bozar. En son adım da, solunum sorunlarını beraberinde getirmeye başlar. Yani veri merkezine girerken sıkı giyinmek de sorunu çözmüyor.

Veri Merkezi Soğutma SistemiHayattan soğumadan sistemleri soğutmak
Bu iki etkeni bir araya getirdiğimizde veri merkezine sıkça işi düşüp de dakikalarca çalışan insanların ciddi bir mesleki tehlike altında olduğu kesin. Kendi minik sistem odanızı yapılandırırken istediğiniz sistemin fişini çeker istediğiniz soğutma sistemini devre dışı bırakabilirsiniz ama şirketinizin kiraladığı kafesteki kabini baştan dizerken hasta olabilirsiniz. İsterseniz daha büyük risk alıp soğutma sisteminin şalterini indirmeniz mümkün, fakat bunu pek tavsiye etmiyoruz :)

Sıvı soğutma teknolojilerinin güzel tarafı hem teker teker cihazlara, hem de toplu şekilde merkezi sistemler biçiminde uygulanabiliyor olmaları. Elbette sunucu sistemlerine veya veri merkezlerine uygulanan soğutma sistemleri evde hobi için bilgisayarlarımızda kurduğumuz sistemlerden biraz daha farklı durumda. Geliştirilen teknolojiler her ne kadar merkezi  olsa da, genellikle yüksek basınçlı bir ana pompa kullanılmıyor. Bunun yerine yerel, minik pompalar kullanılarak soğutulan sistemlerdeki sıvı dışarıda bulunan ikincil radyatörlerde ana sistemdeki sıvı kullanılarak soğutuluyor. Eğer ana sistem arıza yaparsa yerel soğutucular devreye giriyor ve bu noktada tüm sistem birazcık daha gürültülü hale geliyor.

Sıvı Soğutma SistemiSıvı soğutma sistemleri oluşan ısıyı çok daha hızlı ve verimli biçimde sistemden uzaklaştırırken tüm veri merkezinin atmosferinin Güney Kutbu’nu andıracak seviyede soğutulması gereksinimini de ortadan kaldırıyor. Evet, bu şekilde zatürreye doğru koşmanıza da gerek kalmıyor.

Nasıl uygulanabilir?
Bu tür sistemlerin uygulandığı veri merkezleri veya sistem odaları en baştan buna uygun biçimde tasarlanmalı ve ekipmanlar bu işe uyacak şekilde tercih edilmelidir. Elbette genel ve yerel soğutma aksamları markadan markaya ve uygulamadan uygulamaya çok farklılık gösteriyor; bununla birlikte çalışanın sağlığı ve verimliliği ile sistemlerin uzun ömürlü olması garanti altına alınmış oluyor. Kafanızı şişirmeyen bir veri merkezi hayal değil; yeter ki iyi planlanabilsin.

Bu yazıyı okuyanlar bunları da okudu:
IT Altyapısı İçin Stratejik Planlama
Hibrit Bulut (Hybrid Cloud) Modeli
IT Altyapı Optimizasyonunda Sorulması Gereken Anahtar Sorular

Diğer Bloglar