Ana içeriğe atla
En

Güvenlik Kamerası Lens Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Güvenlik Kamera Sistemleri


Güvenlik kamerası sistemlerinde kullanılan lensler, güvenlik kamerasının temel bileşeni durumundadır. Güvenlik kamerası lenslerinin temel işlevi, ortamdaki ışığı toplayarak görüntüleyicide net bir görüntü odaklamaktır. Lensin topladığı ışık ne kadar fazla olursa görüntü o kadar kaliteli olabilmektedir. Bunun yanında odak uzaklığı, netlik, istenen görüş alanı, ışıklandırma gibi etmenler lens kullanımını ön plana çıkarabilmektedir. Lens seçimi yapılırken kamera ile uyumlu lensin belirlenmesi ve ortama uygun lensi belirlenmesine dikkat edilmelidir.

1) Kamera ile Uyumlu Lensin Belirlenmesi
Kutu (Box) Kamera kullanılan güvenlik kamerası sistemlerinde, istenildiğinde kolaylıkla değiştirilen harici lensler ön plana çıkabilmektedir. Kaliteli görüntü sağlayabilmek için sadece kamera çözünürlüğünün yüksek olması yeterli gelmeyip kullanılacak lensin de bu çözünürlüğü desteklemesi gerekmektedir.

Güvenlik kamerası lensleri format boyutlarına göre (1/2”, 2/3”, 1/3”, 1/4” vs.) sınıflandırılmaktadır. Lens formatı ile kamera formatının aynı seçilmesi en uygun çözüm olabilmektedir. Aynı seçilemediği durumlarda lens formatı kamera formatından daha büyük seçilebilmektedir.

Lensler montaj tiplerine göre C-Mount ve CS-Mount olarak ikiye ayrılabilmektedir. C-Mount bir lens, C-Mount bir kamerada veya CS-Mount bir kameraya 5 mmlik C/CS adaptör yüzüğü takılarak kullanılabilir. Günümüzde üretilen kameralar genellikle C-Mount ve CS-Mount lens takılabilecek şekilde üretilebilmektedir.

2) Ortama Uygun Lensin Belirlenmesi
Ortama uygun lens belirlenirken; odak uzaklığı, istenen görüş alanı, ışıklandırma ve ışık toplama kapasitesi gibi unsurlar ön plana çıkabilmektedir.

Kamerada bulunan sensör ile lensin optik merkezi arasındaki uzaklığa odak uzaklığı adı verilmektedir. Geniş bir alanın görüntüleneceği durumlarda odak uzaklığı düşük seçilmelidir. Bu nedenle dar açılı lensler kullanılmalıdır. Lensler odak uzaklıklarına göre Sabit Odaklı Lensler, Değişken Odaklı (Varifokal) Lensler ve Zoom Lensler olarak çeşitlenebilmektedir.

Bir kameranın görüş alanını belirleyen faktörler nesnenin boyutu (en ve boy) ile nesneye olan mesafe, kameranın görüş alanını belirleyen en önemli faktörlerdir. İstenen görüş alanını elde etmek için lensin odak değerini değiştirmek yeterlidir.

Ortam ışıklandırması, görüntüyü etkileyen etmenler arasında gelebilmektedir. Işıklandırma göz önüne alınarak Sabit İrisli Lensler, Manuel İrisli Lensler, Motorlu İris Zoom Lens ve Otomatik İris Lens tercih edilebilmektedir.

Lensin ışık toplama kapasitesi (açıklık oranı / f-stop) ile lensin ışık geçirme oranı belirlenebilmektedir. F-Stop değerinin düşük seçildiği kameralarda, az ışıkta net görüntü elde edilebilmektedir.
 

Karel Güvenlik Sistemlerini incelemek için tıklayınız >>

Kameralı Güvenlik Sistemi yazıları >>

<< Bilgi Bankası

Diğer Bilgiler