Ana içeriğe atla
En

Saldırı Önleme Sistemi (IPS) Nedir?

Telefon ve Santral Sistemleri

İzinsiz Giriş Önleme / Saldırı Önleme Sistemi (IPS) Nedir?

İzinsiz Giriş Önleme ya da Saldırı Önleme Sistemi (IPS), bir ağı kötü amaçlı etkinliklere ve saldırılara karşı sürekli olarak izleyen ve bu saldırı gerçekleştiğinde raporlama, engelleme veya devre dışı bırakma işlemleri dahil olmak üzere, bu saldırıyı önlemek için harekete geçen bir ağ güvenlik aracıdır (bu, bir donanım aygıtı veya yazılım olabilir). İzinsiz giriş sistemleri, birçok ağ güvenliği teknolojisi gibi ağ performansını düşürmeden yüksek hacimli trafiği tarayabilecek kadar güçlü olmalıdırlar.

IPS Nasıl Çalışır?

IPS, yönlendirilen ağ trafiğini kötü niyetli faaliyetler ve bilinen saldırı kalıpları için aktif olarak tarayarak çalışır. IPS motoru ağ trafiğini analiz eder ve bilinen saldırı kalıpları için bit akışını dahili imza veri tabanıyla sürekli olarak karşılaştırır. Bir IPS, kötü niyetli olduğu belirlenen bir paketi bırakabilir ve bu eylemi, saldırıyı yapan kişinin IP adresinden veya bağlantı noktasından gelecek tüm trafiği engelleyerek takip edebilir. Kötü niyetli olmayan normal trafik ise herhangi bir kesinti olmaksızın devam edebilir.

Saldırı Önleme Sistemleri, trafik kalıplarını veya paketlerini izlemek ve bunlara tepki vermek gibi daha karmaşık gözlem ve analizler de yapabilir. Algılama mekanizmaları şunları içerebilir:

  • Adres değiştirme
  • http dizesi ve alt dize eşleştirmesi
  • Genel desen eşleştirme
  • TCP bağlantı analizi
  • Paket anormalliği algılama
  • Trafik anormalliği algılama
  • TCP/UDP bağlantı noktası eşleşmesi

Bir IPS tipik olarak gözlemlediği olaylarla ilgili bilgileri kaydeder, güvenlik yöneticilerini bilgilendirir ve raporlar üretir. Bir ağın güvenliğini sağlamaya yardımcı olmak için bir IPS, ortaya çıkan internet tehditlerini sürekli olarak izlemek ve engellemek için önleme ve güvenlik güncellemelerini otomatik olarak alabilir.

IDS Nedir?

Kötü amaçlı kullanıcıların ağınıza sızmak veya verilerinizi çalmak için bilinen bir siber tehdit kullanıldığını gösteren etkinlikleri için ağ trafiğini izleyen ve analiz eden bir sistemdir. IDS sistemleri, güvenlik ilkesi ihlalleri, kötü amaçlı yazılımlar ve bağlantı noktası tarayıcıları gibi çeşitli davranış türlerini algılamak için mevcut ağ etkinliğini bir veri tabanıyla karşılaştırır.

IPS ile IDS Arasındaki Farklar Nelerdir?

  • IDS bir izleme sistemi, IPS ise bir kontrol sistemidir.
  • IDS, kötü amaçlı saldırıyı izler ve bildirir. IPS saldırıları izler ve savunma gerçekleştirir.
  • IDS, ağ paketlerini hiçbir şekilde değiştirmezken, IPS, paketin içeriğine göre paketin teslim edilmesini engeller.
  • IDS, sonuçlarını incelemesi için bir insana gerek duyar veya farklı bir sistem gerektirir. IPS’in ise veri tabanının yeni tehdit verilerine karşı düzenli olarak güncellemesi gerekir.

IPS ve IDS Nerelerde Kullanılır?

Birçok şirket, varlıklarını ve sunucularını korumak için IPS veya IDS kullanır. Güvenliğe ek olarak mali açıdan da bu sistemleri kullanmak önemlidir çünkü, bir şirkete yönelik kötü amaçlı yazılım saldırısının şirket için ortalama maliyeti 2.4 milyon doları bulabilir.
Şirketlerin yanı sıra müşterilerin gizliliğini ve güvenliğini sağlamak için de bu sistemler kullanılır.

Saldırı Önleme Sistemleri Neden Önemlidir?

Modern ağ bağlantılı iş ortamları, çeşitli kuruluşlar arasında güvenli ve güvenilir bilgi iletişimini sağlamak için yüksek düzeyde güvenlik gerektirir. Saldırı önleme sistemi, geleneksel teknolojilerden sonra sistem güvenliği için uyarlanabilir bir koruma teknolojisi görevi görür. BT müdahalesi gerektirmeden otomatik bir eylem yoluyla izinsiz girişleri önleme yeteneği, daha düşük maliyet ve daha fazla performans esnekliği anlamına gelir.

Bir IPS/IDS çözümünün uygulanması, uyumluluk sayfasındaki bir kutuyu işaretler ve bir dizi güvenlik denetimini ele alır. Daha da önemlisi, denetim verileri, uygunluk araştırmalarının önemli bir parçasıdır.

IPS/IDS, ağ düzeyinde iç güvenlik ilkelerinin uygulanmasına yardımcı olmak için yapılandırılabilir. Örneğin, yalnızca bir VPN’i destekliyorsanız, diğer VPN trafiğini engellemek için IPS’i kullanabilirsiniz.

Açık

Diğer Bilgiler