Karel'den IoT Çözümleri
Indoor Navigasyon

 

Indoor Navigasyon (Bina İçi Yönlendirme) Nedir?

Indoor navigasyon, kapalı alanlarda nesne ya da insanların konumlarını belirlemek ve hareketlerini izlemek için kullanılır. Ayrıca bina içinde navigasyon özelliğini kullanılarak istenen konuma ulaşılabilir.

Indoor navigasyon ile insan ve nesnelerin konum takibi için elektronik cihazların ve bilgisayar yazılımlarının oluşturduğu bir network kullanılır.

Açık alanlarda GPS (Global Positioning System) adı verilen konumlama sistemi kullanılabilir. GPS, uydulardan gelen sinyaller sayesinde nesnelerin konumlarını belirleyen bir teknolojidir. Fakat iç mekanlar söz konusu olduğunda GPS sinyalleri binalardan ve diğer sinyal engelleyici nesnelerden etkilenecektir. Bu yüzden konumlama ve takip işlemi düzgün şekilde yapılamayacaktır.  Dolayısıyla başka bir teknolojiden yardım alarak indoor navigasyon yapılması gerekir.

Indoor Navigasyon İçin Hangi Teknolojiler Kullanılır?

Bina içi konumlama ve takip konusunda amaca göre kullanılan teknojiler;
  • Bluetooh ( BLE)
  • WI-FI ( Wireless Fidelity)
  • RFID ( Radio Frequency Identification)
  • UWB ( Ultra Wide Band)

Indoor Navigasyon’un Kullanım Alanları ve Faydaları

  • Gerçek Zamanlı Navigasyon
    (Yön Belirleme)

Cep telefonunuza yüklediğiniz uygulama sayesinde bina içi konum belirleme ve takibini kolaylıkla yapabilirsiniz. Bina içinde gideceğiniz yeri bilmeseniz bile harita üzerindeki yönlendirmeleri takip ederek gitmek istediğiniz hedefe en kısa zamanda ulaşabilirsiniz.
Gerçek Zamanlı Navigasyon (Yön Belirleme)
  • Konum Belirleme ve
    Konum Takibi

Konum Belirleme ve Konum Takibi
Nesne ya da insanların konumları sürekli olarak takip edilerek bilgi sahibi olunur. Bu bilgiler çok amaçlı olarak kullanılabilir.
  • Bina İçi Alan Yönetimi

Fabrika,depo,mağaza gibi yerlerde taşınabilir veya taşınamayan nesnelerin konumlarını görebilir ve takip edebilirsiniz. Bu sayede bina içindeki boş ve dolu alanları tespit ederek alan yönetimi konusunda maksimum fayda sağlanabilir.
Bina içi Alan Yönetimi
  • Stok Yönetimi

Stok Yönetimi
Stokta bulunan ürün ya da cihazların takibi yapılarak etkin bir şekilde stok yönetimi yapılabilir.
Stoklar azaldığında( stok azalma alarmı da eklenebilir) ürünleri tek tek saymak yerine konum izleme sayesinde otomatik olarak tespit ederek eksik ürünlerin temin edilmesi sağlanabilir. Bu sayede zaman ve işgücü kaybı önlenerek verimlilik artırılabilir.
  • İşgücü Yönetimi

Çalışanların işyerinde olup olmadığının izlenebilmesi, çalışma durumunda olup olmadıklarının takibi ve çalışanların rotaları izlenerek analizler yapılabilir.
Ayrıca bu sayede çalışanların kullanabileceği panik butonları sayesinde acil durumlarda konumları kolayca belirlenerek müdahale yapılabilir.
İşgücü Yönetimi
  • Ürün ve Cihazların Korunması

Ürün ve Cihazların Korunması
Ürün ya da cihazların üzerine yerleştirilen etiketleme sistemleriyle ürünlerin konumları otomatik olarak tespit edileceğinden bu ürünlerin kaybolması engellenmiş olur. Böylece önemli ölçüde oluşabilecek maddi kayıpların önüne geçilmiş olur.
  • Etkinlik Takibi

Alışveriş merkezi, fuar alanı veya tema parklar gibi alanlarda düzenlenen bütün etkinlikler takip edilebilir. Bu sayede ziyaretçiler etkinlikleri takip ederek istediği etkinliğe katılım sağlayabilir ve bina içi navigasyon sayesinde kolaylıkla o alana ulaşabilirler.
Etkinlik Takibi
  • Müşteri Tarafında Şeffaflık ve
    İzlenebilirlik

Müşteri Tarafında Şeffaflık ve İzlenebilirlik
Müşteriler satın aldığı ürünlerin takibini yaparak bilgilendiirilir ve müşteri memnuniyeti artırılmış olur.
  • Kargo Yönetimi

Kargoların nerede olduğu, doğru kamyona yüklenip yüklenmediği gibi bilgiler takip edilerek kargo yönetimi sağlanabilir.
Kargo Yönetimi

Indoor Navigasyon Nerelerde Kullanılabilir?

Üretim Tesisi ve
Fabrika

 

Fuar Alanı ve
Showroom

 

Alışveriş Merkezi

 

Üniversite ve
Eğitim Kampüsü

 

Hastane ve
Sağlık Merkezi

 

Plaza ve İş Merkezi

 

Havaalanı

 

Otel