Ana içeriğe atla
En

Tek Kamera ile Birden Çok Alanı Güvenli Hale Getirebilir Misiniz?

Güvenlik Sistemleri

Sizce tek güvenlik kamerası ile 4 kameranın güvenli hale getirdiği bir alanı kapsamanız mümkün müdür? Günümüz teknolojisi ile artık mümkün! Balıkgözü kameralar veya panoramik lensler ile geniş ortak alanları görüntüleyip kayıt edebilirsiniz.

Fish Eye Güvenlik KamerasıSabit kameralar ile belirli ve kısıtlı bir alan görüntülenebilmektedir. Hareketli kameralar ise manüel kontrol edilebilen kameralar olduğu için genellikle sabit görüntülenmek istenen bölge dışındaki birçok nokta da görüntülenebilir. Bu durumda sabit veya sürekli olarak görüntülenmek istenen bölgedeki hareketlerin kaçırılma olasılığı çok yüksektir. Bu bilgilere dayanarak, balıkgözü kameraların oldukça avantajlı olduğunu söyleyebiliriz.

Peki balıkgözü kamera nedir? Balıkgözü kameralar, hem sabit kamera hem de hareketli kamera işlevlerini görmektedir. Operatörler bu kameraların üzerinde bulunan doğrultma (dewarping) ve elektronik PTZ (E-PTZ) özellikleri sayesinde, 360 derecelik görüntü alanı içerisinde istenilen herhangi bir noktayı görüntüleyip, o noktaya zoom yapabilmektedir.

Elektronik PTZ teknolojisi sayesinde, 360 derecelik görüntü üzerinde sanal PTZ yapılabilir. Dolayısıyla sektörde bildiğimiz standart PTZ kameraların motor mekanizmalarından arınmış olunmaktadır.

Panoramik kameralar, bir veya birden fazla lens ile hem 180 derece hem de 360 derece panoramik görüntü elde etmenizi sağlamaktadır. Balıkgözü kamera ise tek lens ile görüntüyü elde etme fırsatını sunar. Bu kameralar, yukarıda bahsettiğimiz gibi doğrultma tekniği kullanmaktadır.

Bir balıkgözü kameradan alınan çözünürlük performansı, sabit kameradan alınan çözünürlük performansı ile eş değer değildir. Bunun nedeni ise dikdörtgen bir imaj sensöründen, dairesel 360 derecelik bir görüntü elde edilmesidir. Kısaca matematiksel bir açıklama yapmak gerekir ise; 5 megapiksel çözünürlük 2592 x 1944 pikseldir. Elde edilmeye çalışılan dikdörtgen görüntü, çapı 1944 piksel olan daireye sığdırıldığı zaman görüntü kırpılabilir. 5 megapiksellik bir balıkgözü kameradan elde edilen gerçek çözünürlük bu dairenin alanında kalan pikseldir. Bahsedilen çözünürlük ortalama 2.9 megapiksel mertebelerindedir. 360 derecelik görüntü ise doğrultulduğunda bu çözünürlük D1–2 megapiksel arasında değişkenlik gösterecektir.
Fish Eye Kamera Faydaları
Balıkgözü kamera kullanımının faydaları nelerdir?
*Balıkgözü kameralar sayesinde hiçbir kör nokta kalmadan 360 derecelik bir görüntü arşivlenebilmektedir.
*Birden fazla video analiz uygulamasını tek bir balıkgözü kamera üzerinde çalıştırıp, aynı anda birçok alarm durumu takip edilebilmektedir.
*Birkaç sabit kameranın yerini alabilecek balıkgözü kameralar, hem bant genişliğinde kullanımını hem de depolanacak görüntü alanının azalmasını sağlamaktadır. Ayrıca işletmeye bakım operasyonunda birçok kolaylık ve maliyet avantajı sağlamaktadır.

Görüntü doğrultma teknikleri nelerdir?
Görüntü doğrultma (dewarping) iki ayrı teknik ile gerçekleştirebilir. Birincisi, balıkgözü kameranın kendi üzerinde görüntü doğrultma, ikincisi profesyonel kayıt & yönetim CCTV yazılımı (VMS) üzerinden görüntü doğrultma şeklindedir. Her tekniğin kendine göre avantajları ve dezavantajları mevcuttur.

Balıkgözü kamera üzerinde görüntü doğrultma sayesinde, istenilen miktarda sanal görüntü oluşturulabilmektedir. Kamera üzerinde görüntü doğrultma işleminin dezavantajı ise geçmişe dönük 360 derece görüntü alınamamasıdır.

Balıkgözü kameranın görüntü doğrultması VMS üzerinden yapıldığı zaman geçmişe dönük görüntüler alınabilmekte, elde edilen 360 derece görüntüler üzerinde PTZ (Pan, Tilt & Zoom) yapılabilmektedir. Bu işlemin VMS üzerinden gerçekleştirilmesinin en büyük artısı ağ üzerinde birden fazla istemcisinin bu görüntülere erişebilmesidir.
Fish Eye CCTV Kamera kullanımı
Balıkgözü kameraların dezavantajları nelerdir?
Balıkgözü kameraların hem işletmesel hem de operasyonel avantajları bulunmasına rağmen hala çözülemeyen bazı dezavantajları da mevcuttur. Bu kameralarda, görüntüyü tek bir lens üzerinden alabilmek için görüntünün kenarlarına doğru bozulmalar oluşmaktadır. Ayrıca, imaj sensörü üzerinde bulunan bütün pikselleri kullanmamaktadırlar. Bu da görüntünün merkezden uzaklaştıkça bozulmasının nedenlerinden biri olarak görülebilir. Her ne kadar balıkgözü kameranın megapiksel sensörü bulunsa da görüntü büyütüldüğü ve kenarlara doğru geldiği zaman, ekranda hareket eden obje ve insanların görüntüsünde dağılmalar gerçekleşmektedir.

Bu Yazıyı Okuyanlar, Bunları da Okudu:
CCTV Kameralar için Lens(Mercek) Seçim Kriterleri
Güvenlik Kamera Sistemlerinde İdeal Çözünürlük Nedir?
Analog CCTV Güvenlik Kamerası Fiyatları

Diğer Bloglar