Dünyanın önde gelen danışmanlık firmalarından Deloitte tarafından düzenlenen Deloitte Teknoloji Fast 50 2020 yarışmasında Türkiye teknoloji sektörünün lider kuruluşu Karel önemli bir başarı elde ederek iki ödül kazandı.
Türkiye’nin en hızlı büyüyen teknoloji şirketlerini ödüllendiren programda Karel en hızlı büyüyen 50 teknoloji şirketi listesine girerek Fast 50 ödülünün sahibi oldu. Karel aynı zamanda Türkiye'deki teknoloji şirketleri için 'kutup yıldızı' niteliğinde ve sürdürülebilir büyüme adına büyük bir öneme sahip olan Big Star özel ödülünü kazandı. Net satış geliri 50 milyon Euro’nun üzerinde olan şirketlere verilen Big Star ödülüne Karel’in yanı sıra Aselsan, Aselsannet, İnnova Bilişim Çözümleri ve Logo Yazılım layık görüldü.
Deloitte Technology Fast 50 Türkiye 2020 Sonuçları (Tam Liste) için tıklayınız >>
Çevrimiçi düzenlenen ödül töreninde konuşan Karel Yönetim Danışmanı Nurşen Yıldırım şunları söyledi:
“Karel yüzde yüz yerli sermaye ile kurulmuş, Ar-Ge ve üretimiyle alanında öncü, bugün 30’dan fazla ülkeye ürün ve teknoloji ihraç eden lider bir teknoloji markası. Bu ülkeden çıkan büyük bir marka olarak önemli bir misyonumuz da yerli üretimin gelişimine katkıda bulunmak. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum. Yeni dünya düzeni diye tabir edilen söylemin altında teknoloji ve bilişim var.
Ticaret savaşları ve pandemiyle birlikte dünyada tedarik zincirleri yeniden yapılanıyor. Ülkemiz için bunun yarattığı büyük bir fırsat var. Türkiye’nin rekabet gücünün arttığı, alternatif tedarik kaynağı görüldüğü bir dönemdeyiz. Bu fırsatı yerli üretimi artırarak ülke olarak iyi değerlendirebilirsek yeni dünyada önemli roller üstlenebiliriz. Bunun için gerekli potansiyele sahibiz. Ülke olarak teknolojide ve yeni dünya düzeninde ben de varım diyebilmek için tüketici değil, üretici olmamız kaçınılmaz. Bu da yerli Ar-Ge ve üretimi artırmak ve ortaya çıkan yerli ürünleri tercih etmekle mümkün. Ödül almak çok mutluluk verici ve motive edici. Bu ödülü zorlu bir pandemi döneminde, yüksek performansla çalışıp, Karel olarak yine büyümemize katkı sağlayan yaklaşık 3 bin değerli çalışma arkadaşım adına alıyorum ve organizasyona ev sahipliği yapan Deloitte’a çok teşekkür ediyorum.”
Deloitte Teknoloji Fast 50 Programı ilk olarak San Jose'de 1995 yılında uygulandı. Son 4 yılda en hızlı büyüyen 50 teknoloji şirketini belirleyen bu program halen ABD haricinde 18 ülkede ve Orta Avrupa'da uygulanıyor. Deloitte Teknoloji Fast 50 Türkiye Programı ise 2006 yılından beri yapılıyor. Türkiye'deki son 4 yılda en hızlı büyüyen teknoloji şirketleri, Fast 500 EMEA programına katılmaya hak kazanıyor.
Akıllı İletişim Altyapıları
Türk Elektronik Sanayicileri Derneği (TESİD) tarafından dördüncüsü düzenlenen TESİD Sohbetleri etkinliğinin bu bölümünün konuğu ULAK Genel Müdürü Dr. Metin Balcı.
29 Ocak Cuma günü Karel Teknik Murahhas Üyesi ve TESİD Yönetim Kurulu Başkanı Yaman Tunaoğlu'nun açılış konuşmasını yaptığı ve Hakan Güldağ moderatörlüğünde “'Akıllı İletişim Altyapıları” konulu etkinlikte Dr. Metin Balcı, 5G ve Nesnelerin İnterneti (IoT) gibi kavramlar ile ilgili görüşlerini ve sektörün öngörülerini aktardı.
Covid-19 önlemleri kapsamında daha önceki bölümlerde olduğu gibi online olarak Karel Video Konferans altyapısı ile gerçekleşen etkinlik, TESİD Youtube kanalından canlı olarak izlendi.
Tarih: 29 Ocak 2021, Cuma
Saat: 14:00 – 15:30
Canlı Yayın: youtube.com/c/tesidorgtr
Akıllı İletişim Altyapıları ile ilgili okuma önerileri;
5G Nedir? Avantajları Nelerdir?
5G, Nesnelerin İnternetini Nasıl Etkileyecek?
5G ve IoT, Otonom Araçlar İçin Neden Önemli?
Karel Bulut Santral
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından 26-27 Ocak 2021 tarihlerinde online gerçekleşen TOBB Dijitalleşme Sanal Fuarında, girişimcilerin dijitalleşen yeni dünyaya uyum sağlamalarını kolaylaştırmak için yazılım, telekomünikasyon ve e-ticaret sektöründen 100’e yakın şirket yer aldı. Hedef; KOBİ'lerin ihtiyaç duyabilecekleri bilgiye erişmeleri, gerekli araçları tanımaları ve potansiyel işbirliklerini geliştirmeleri.
Karel bu etkinlikte 3 alanda birden yer aldı;
Detaylı bilgi için; https://tobb.org.tr/sanalfuar/
Kurumlar yeni içgörüler sağlamak için teknolojiyi daha çok benimsedikçe, müşteriye daha fazla değer sağlama ve sadece ürün satın almanın ötesine geçen ilişkiler kurma istekleri de kritik hale geldi. Peki, değişen müşteri talepleri nasıl karşılanabilir, nasıl fark yaratılabilir?
Karel olarak, 19 Ocak Salı günü 14:00-16:00 saatleri arasında IDC & IFS iş birliğiyle IDC dijital platformu üzerinden gerçekleşen “Müşteri Deneyimini Saha Servis Çözümleri ile Geliştirmek” temalı etkinlikteydik.
Karel Kurucu Ortağı ve Teknik Murahhas Üyesi Sayın Yaman Tunaoğlu’nun konuşmacı olarak yer aldığı etkinliğin ana başlıkları;
Panelistler;
Tarih: 19 Ocak 2021 Salı
Saat: 14:00-16:00