Ana içeriğe atla
En

Bilgisayarınızın Güvenliğini Test Etmenin 5 Yolu

Güvenlik Sistemleri

Bilgisayar güvenliğini test etmenin 5 en güvenilir ve ücretsiz yolu
Bilgisayar korsanlarıyla alakalı haberleri hemen hemen her gün daha çok duymaya başladık. Bilgisayar güvenliğinin düşündüğümüzden daha önemli bir konu olduğunu unutmamız gerek.

Zaten halihazırda bugüne kadar belli güvenlik önlemleri almış olabilirsiniz. Sisteminize büyük güvenlik yazılımları eklemiş olabilirsiniz. Kablosuz ağlarınızı çok güvenli bir şekilde şifrelemiş olabilirsiniz. Belki de kendinizi fidye yazılım saldırılarından nasıl koruyacağınızı biliyorsunuzdur. Bunlar çok faydalı önlemler, fakat bu sistemler gerçekten kusursuz bir şekilde çalışıyor mu, yani bilgisayarınız ve bilgileriniz gerçekten güvende mi?

Güvenliğinizi test etmiyorsanız, yanlış veya eksik bir kurulumunuz olabilir ve siz bunu fark etmekte zorlanabilirsiniz. Bu yazımızda ücretsiz bir şekilde güvenliğinizi test edebileceğiniz bir kaç yöntemden bahsedeceğim.

1) Ayarlarınızı Test Edin
Sizi büyük ölçüde rahatlatacak olan Microsoft Baseline Security Analyzer’ı kullanabilirsiniz. Bu ücretsiz uygulama sayesinde Windows ve Office ayarlarınızı herhangi bir olası sorun için kontrol edebilirsiniz.

İlk olarak kullanıcı hesabı ve şifrelerinizi kontrol edecektir. Herhangi bir hesabın zayıf veya engelli bir şifresi varsa sizi uyarır. Zayıf veya engelli şifreleri olan hesaplar, bilgisayar korsanları için kolay bir avdır. Ayrıca MBSA otomatik güncellemeler ve bilgisayarınızda bulunan yönetici hesaplarınız gibi birçok hesap ayarlarını da kontrol eder.

Paylaştığınız klasörlerinize dikkat edin. MBSA paylaşıma açık olan bütün klasörlerinizi gösterir. Geçmişte bazı özel veya gizli klasörler açmış olabilirsiniz. Ağınızdaki herkes bu klasörlere erişebilir. Bu yüzden sadece paylaşmak istediğiniz klasörleri paylaştığınızdan emin olun.

2) Tarayıcınızı Güncelleyin
Tavsiyemi dikkate alıp, tarayıcınızı en güncel ve en güvenli sürüme güncellemelisiniz. Ancak güncel bir tarayıcı sadece başlangıçtır. Tarayıcı eklentilerinizin de güncel olduğundan emin olmanız gerekir. Güncel olmayan bir eklenti tarayıcınızı ve bilgisayarınızı saldırıya açık hale getirebilir.

Bilgisayarınızdaki kullandığınız veya kullanmadığınız bütün tarayıcıları açın ve Mozilla’nın Eklenti Denetleyicisine gidin. Tarayıcıya yüklenen her eklentinin güncel olup olmadığını gösterecektir. Firefox'a ait bir eklenti olsa da Internet Explorer, Chrome ve diğer tarayıcılar için de çalışabilir.

3) Güvenlik Duvarınızı Test Edin
Güvenlik duvarı, güvenlik kurulumunun temellerinden biridir. Güvenlik duvarı, bilgisayar korsanlarının kurbanlarını ararken bilgisayarlarını çevrimiçi olarak görmelerini engeller. Bilgisayarınızın nerede olduğunu bilseler bile, güvenlik duvarı onları dışarıda tutar.

Eğer virüsünüz varsa ayarlarınız siz haberiniz olmadan değişmiş olabilir ve port ayarlarınızda bir yanlışlık olduğunda bilgisayar korsanlarının eline bir koz vermiş olursunuz. PortTest gibi test hizmetleri sağlayan uygulamalar, bilgisayarınızın görünmez olduğundan emin olmak için güvenlik duvarınızı tarar. Ve eğer o sizi görebiliyorsa, bir hacker da görebilir.

4) Dosyalarınızdan Tamamen Kurtulun
Dosyalarınızı silmeniz onları yok ettiğiniz anlamına gelmez. Günlerce hatta haftalarca sabit diskinizde kalabilirler. Aslında sildiğinizi düşündüğünüz dosyalarınız da ele geçirilebilir. Bu nedenle, artık ihtiyacınızın kalmadığı dosyaları kalıcı olarak silmek iyi bir fikirdir. Verilerinizi kalıcı olarak silmek için internetten faydalı kaynaklar bulabilirsiniz.

Tabii ki kalıcı olarak silmek için talimatları tam olarak uyguladığınızda da güvenemeyebilirsiniz. Emin olmak için Recuva gibi bir dosya kurtarma programı başlatın. Eğer kalıcı olarak sildiğiniz dosyalar uygulama tarafından bulunamıyorsa artık güvendesiniz demektir.

5) Facebook Ayarlarınızı Kontrol Edin
Bilgisayarınız bilgilerinizi sakladığınız tek yer değildir. Facebook’ta insanların aktif olarak uzun süreler geçirmesi de dolandırıcılar için bir fırsata dönüşebilir.

Gizlilik ayarlarınız doğru ayarlanmış olsa bile tehlikede olabilirsiniz. Facebook gizlilik ayarlarını düzenli olarak güncelleyin. Sizler düzenli olarak yapılan değişiklikleri uygulamazsanız, yabancı insanlar bilgilerinizi görebilirler.

Bu yüzden “Başkasının Gözünden Gör” modu çok kullanışlıdır. Profilinizin genel veya belirli insanlara nasıl göründüğünü gösterir. Bilgilerinizden herhangi birinin yanlış ayarları varsa onu görmenizi sağlar. Facebook'a gidip Ayarlar > Zaman Tüneli ve Etiketleme'yi açın. Bu sayfada yer alan “Başkasının Gözünden Gör”ü tıklayın. Bu sayede profilinizin yabancılara veya dilediğiniz kişiye nasıl göründüğünü tam olarak görebileceksiniz.

Profilinizde paylaştığınız her şeyi düzenleyebilirsiniz. Her bir öğenin sağında, aşağı doğru üçgen şeklinde bir simge olacaktır. Bilgileri görebilen kişileri seçmek için buraya tıklayın. Facebook gizliliğinizi etkileyen farklı ayarlar da var. Hepsini olabildiğince incelemeye çalışın ve tedbiri elden bırakmayın.
 
 
Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
Bilgisayarınız Hakkında Bilmediğiniz 5 Büyüleyici Bilgi
Nesnelerin İnterneti Güvenliği İçin 7 Önemli Kriter
Sistem Yöneticisi Olmanın 18 Altın Kuralı

Diğer Bloglar