Ana içeriğe atla
En

Cep Telefonlarındaki Radyasyon ve İnsan Sağlığına Etkisi

İletişim Sistemleri

cep telefonu radyasyon ve insan sağlığına olan etkisi
Cep telefonlarının mikrodalga aralığında elektromanyetik radyasyon yayması ve dünya çapında muazzam ölçüde artan kablosuz ağ kullanımı sağlık kaygılarını beraberinde getirdi. Bu kaygılar insan ve hayvan bedenlerinde elektromanyetik radyasyonun etkisi üzerinde çalışmaları artırdı.

Mobil iletişim terminolojisinde, kapsama alanlarının baz istasyonlarına paylaştırılmak üzere hücrelere bölünmesine hücresel telefon sistemi olarak adlandırılıyor. Cep telefonları 2.5Ghz mikrodalga aralığında elektromanyetik radyasyon yaymakta.

Elektromanyetik Frekans Spektrumu
Telefonda konuştuğumuz zaman, verici analog ses verisini kodlayarak dijital bir sinüs dalgasına dönüştürür. Sinüs dalgaları antenden yayılarak ilerler, hatta uzay boşluğuna bile yayılırlar. Kodlanmış sinyal elektromanyetik radyasyon şeklinde yayılır. Alıcı antende alınan sinyal sürekli olarak işlenerek takipçilere sunulur.

Baz İstasyonu Etkisi
Cep telefonu teknolojisi, elektromanyetik radyasyonu gigahertz aralığında kullanır. Bu radyasyon mikrodalga aralığına yakın olup benzer özellikleri gösterir. Cep telefonu tarafından yayımlanan radyo dalgalarının bir kısmı insan başı tarafından emilir. GSM el cihazı tarafından yayımlanan radyasyon 2 Watt’a kadar ulaşabilir.

İnsan bedeni tarafından emilen radyasyon miktarı SAR (Özgül Soğrulma Oranı) ile ölçülür. Modern el cihazlarında bu oran 1g doku üzerine 1.6-2 W/kg olarak belirlenmiştir. Eğer SAR değeri limit üzerine çıkarsa, insan bedeni üzerinde özellikle yakın temas alanı olan kulak ve baş bölgesinde termal ve termal olmayan etkiler görülür.

Mikrodalganın termal etkisi, canlı doku gibi herhangi bir dielektrik malzemenin sahip olduğu su gibi kutuplanabilir moleküllerinin dönme hareketi ısı yaratmasıdır. Mobil el cihazını günde birkaç saat kullanan bir kişide, ısıtma etkilerinin çoğu, kulaklık, iç kulak, baş yüzeyinde ve hatta beyinde görülür. İç kulak, ısı etkisine daha duyarlı olan sıvı dolu yapılara sahiptir. Beyin dokusu daha narindir ve üretilen aşırı ısıyı ortadan kaldırmak için kan-beyin bariyeri sistemi bulunmaktadır.

Ruh halimizi ve uyanıklığı belirleyen beyin dalgalarının bir kısmı, mobil radyasyon frekansı ile benzerlik taşımaktadır. Böylece normal beyin işlevleri kişinin birkaç kez cep telefonu kullanması ile bile etkilenir. Isıdan etkilenebilecek bir diğer yapı gözün korneasıdır. Göz ön kısmındaki şeffaf örtücü olan korneanın kan temini yetersiz olduğundan, oluşan ısı atılamaz ve prematüre katarakt oluşturabilir.

Termal olmayan etkiler; biyolojik saatteki düzensizlikler, spermatogenez, cenin gelişiminde anormallikler, düşük yapma vb. şekillerde görülebilir. Bazı cep telefonu kullanıcıları, yanma ve karıncalanma hissi, yorgunluk, uyku bozuklukları, baş dönmesi, zihinsel yoğunlaşmayı kaybetme vb. biçimlerde cep telefonlarını kullanırken ve kullandıktan sonra çeşitli semptomlar hissederler. Bunların hepsi radyasyonun etkisine bağlı olabilir.

Termal Etki
Mikrodalga, insan vücudunda "dielektrik ısıtmaya" neden olur. İnsan dokusu su bakımından zengindir ve dielektrik özellik gösterir (+ ve - ve iyonlar). Canlı doku, su gibi polar moleküllerin dönüşüne ve akabinde sürtünmesine yol açar. Bu sürtünme dokunun ısınmasına neden olur. Başımız, radyasyonun "yakın alanı"ndadır, böylece ısınma etkisinin çoğu kafada gerçekleşir. İç kulak, beyin vb. yerlerde sıcaklık 1 derece veya daha fazla artar. Bu organlar sıvı dolu boşluklara sahiptir, bu yüzden sıcaklık artışı bu organların işleyişini olumsuz şekilde etkiler.

Kısacası termal sonuçları;

  • Deri de ve kulakta yanma hissi
  • Ruh hali değişimi ve konsantrasyon eksikliği
  • Letarji ve uyku eksikliği
  • Kulakta ıslık
  • Prematür Katarakt
  • Uyku fizyolojisini ve biyolojik ritmini Dopamin, Serotonin hormonlarının seviyesini değiştirir.

Cep telefonu mükemmel bir iletişim cihazıdır. Mobil radyasyon etkileri ancak uzun süre kullanım sonucu ortaya çıkar. İletişim amaçlı kontrollü kullanım her zaman daha güvenlidir. SAR değeri 2 watt'ın altındaki cep telefonları tamamen güvenli olarak nitelense de bu konuda daha az vaka çalışması olmasına sebebiyle, ihtiyatlı olmak her zaman iyidir. Cep telefonunu eğlence cihazı değil, bir iletişim cihazı olarak düşünmeye çalışın. Konuşmuyorsanız bile, cep telefonu en güçlü sinyali olan baz istasyonuyla bağlantıyı korumak için güçlü sinyaller yaymaktadır.

Cep telefonu kullanımda göz önünde bulundurabileceğiniz bazı önlemler:

  • Cep telefonlarını 10 dakikadan fazla kesintisiz olarak kullanmayın. Görüşme sırasında, cep telefonu en güçlü baz istasyonu ile bağlantıyı korumak için yüksek enerji dalgaları yayacaktır.
  • Cep telefonunu ile günde maksimum bir saatten fazla görüşmemeye çalışın. Bundan daha fazla kullanmak isterseniz, Bluetooth ya da kulaklık kullanın.
  • Uyurken cep telefonunuzu yataktan uzak tutun. Uyku fizyolojinizi etkileyebilir.
  • Çocuklara cep telefonu vermeyin. Radyasyon etkisi, çocuklarda yetişkinlerden daha fazladır.
  • Cep telefonunu benzin istasyonu içerisinde ve LPG dolum alanı yakınında kullanmayın. Atmosferdeki benzin buharı cep telefonundan gelen radyasyondan etkilenerek yanabilir ve patlamaya neden olabilir.

 
 
Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
Hayatta Kalacak Şirketlerin Mutlaka Kullanacağı 7 Teknoloji
Sağlık Sektöründe Mobilitenin Yükselişi
Telefon Santralı Satın Alırken Bilmeniz Gereken 15 Kriter

Diğer Bloglar