Ana içeriğe atla
En

İş Hayatında Başarılı Olmak İçin 7 Öneri

Teknoloji ve İnovasyon

İş Hayatında Başarılı Olmak İçin 7 Öneri
Gerek işverenler, gerekse de çalışan bireyler için iş hayatında takip edecekleri stratejiler, uzun vadede iyi yerlere gelmek adına büyük önem taşıyor. Bu stratejiler iş ile ilgili olduğu gibi, kişisel anlamda düşünce ve hareket tarzıyla ilgili de olabilir.

İş hayatında sizleri başarıya taşıyacak öneriler ile ilgili onlarca kaynakla karşılaşmış olabilirsiniz. Bu yazıda daha çok yapmanız gereken değil de, kaçınmanız gereken konulardan bahsetmek istedik.

Hem işverenlerin, hem de çalışanların iş hayatında başarısızlığı yaşamaması, aksine daha iyi noktalara ulaşabilmesi için dikkatle izlemeleri gereken 7 ana konu bulunuyor. Bu 7 ana konu hem çalışma şekli, hem sosyal yaklaşım, hem de kişisel gelişim ile paralel olarak kendini gösterecektir.

İşte profesyonel yaşantınızda olduğu kadar, genel yaşantınızda da sizin başarılarınızı artıracak 7 temel kural:
 
1) Göz ardı etmeyin!
Yaşamın hemen her alanında olduğu gibi, elbette ki çalışma hayatında da birçok farklı sorun ve kişi ile karşılaşmak mümkün oluyor. Bu durumlar, özellikle iş başarınız açısından çok daha dikkat etmenizi gerektiriyor. Zira uzun vadede, işinizin ve kişisel başarınızın önündeki esas engellerden biri haline gelebilir.

Günlük yaşantıda, belirli sorunlar veya can sıkan durumlar kolaylıkla göz ardı edilebiliyor ve böylece söz konusu sorunlardan kurtulmanın mümkün olacağı düşüncesi ediniliyor.

Sizi rahatsız eden sorunları, küçümseyerek göz ardı etmek yerine, en pratik ve can sıkıcı olmayan bir yol arayışıyla en kısa sürede ortadan kaldırmak gerekiyor. Her ne kadar ilk etapta, bu sorunların göz ardı edilmesi sorunun çözülmüş olduğu ile karıştırılsa da, bu yanlış anlaşılma uzun vadede kendini hem kişisel hem de kurumsal açıda negatif etkisiyle gösterecektir.
 
2) Kıskançlık yapmaktan kaçının!
Kıskançlık, belki de bireyin en büyük handikaplarından biridir. Hele ki söz konusu iş hayatı olduğu zaman kıskançlık “ayak bağı” haline gelmekten başka bir amaç taşımaz.

Günlük yaşam bir kenarda dursun, iş hayatında kıskançlık duygusunu benimsemek, sanılanın aksine bireyi daha iyi noktalara getirmediği gibi, sahip olduğu başarısını da baskılayacaktır.

Konumunuz ne olursa olsun karşı tarafa duyulan kıskançlık duygusu, sizi bir adım öteye götürmeyeceği gibi, umutsuzluk ve psikolojik yorgunluğu da beraberinde getirerek, yeteneklerinizin zamanla kaybolmasına sebebiyet verecektir. Bu sebeple, hayatın hemen her alanında olduğu gibi iş hayatında da, baz alınması gereken, sizden daha üstün veya başarılı olduğunu düşündüğünüz insanlar değil, sizin kendi başarınızı arttıracak noktalar olmalıdır.
 
3) Alıngan olmayın!
Kıskançlık kadar alınganlık da iş hayatındaki başarınızın önündeki ciddi engellerdendir.

Gerek işveren olun gerekse çalışan, içinde bulunduğunuz çalışma platformlarında, sık sık geçişli diyaloglarla karşılaşacaksınız. Bu diyaloglar kimi zaman çalışma şekliniz, yaptığınız iş veya davranışlarınız ve tutumunuz gibi konular ile ilgili, doğrudan tarafınız için kurulabilir.

Yaptığınız iş veya çalışma şekliniz ile ilgili mutlak suretle farklı kişiler tarafından eleştiri veya değerlendirme gelecektir. Bu eleştiri ve değerlendirmeler kimi zaman yapıcı, kimi zaman ise sadece eleştirel olabilir. Sizin üstleneceğiniz tutum ise, bu diyaloglardan alınganlık göstermeden, kendi yaptıklarınızın üzerinden geçmek olacak.

Öte yandan, bir çalışan olarak beklediğiniz işin veya yükselişin size gelmemiş olması, yine kıskançlık ve alınganlık duygularından yana olmamanız gerektiği anlamına gelecektir. Kıskançlık ve alınganlık, net anlaşılmama ve uzun vadede başarı kaybı olarak kendini gösterebilen başlıca etmenlerdendir.
 
4) Yavaş hareket etmeyin!
Grup içi çalışmalarda, çalışmaları yavaştan almak ve ağır hareketlerde bulunmak, diğer çalışanları izlemek amacı ile yapılıyor izlenimi yaratabilir. Kimi zaman da kendi yapabildiklerini göstermek adına, diğer çalışanları daha çok ön plana alıp, bocalamasını umarak yapılan bu davranış, aslında genel başarınız üzerinde ciddi kayıplar yaşatabilir.

Zaman yönetimi ve hızlı aksiyon alma gibi profesyonel iş hayatında sizlerden beklenen davranışları sergileyemediğinizde de başarılı olma yolunda sekteye uğrayabilirsiniz. Bu yüzden ağır hareketlerden ve yavaş iş yapmaktan olabildiğince sıyrılmak gerekiyor.
 
5) Kendinizi saklamayın!
Özgüven ile ilgili de bir durum olan kendini daha arka planda konumlandırma durumu, uzun vadede ne yazık ki kaba tabiri ile “yerinde saymak” durumunu ortaya çıkartabiliyor.

Özgüven eksikliği veya farklı etmenlerden ötürü çalışanlar, kendini her daim geri planda, pasif halde bırakmayı tercih edebilir. Ancak bu durum ne yazık ki, hemen her alanda olduğundan daha fazla, iş hayatında negatif etki meydana getiriyor ve genel başarı anlamında en büyük zarar veren etmenlerden biri oluyor.
 
6) Kimseyi küçümsemeyin!
Kıskançlık, kendini saklama ve alınganlık durumlarının karşıtı olarak küçümsemek veya kibir duymak, aynı şekilde başarının önünü açan etmenlerden değil, aksine başarının önünü tıkayan etmenler arasında, hatta başı çekenlerden biri diyebiliriz.

Karşı tarafı küçümseme veya kale almama, yapılan yanlışı veya örnek alınması gereken olumlu davranışların kaybı ile geri dönecektir. Bu durum da uzun vadede kişisel iş başarısını aynı derecede aşağı çekecektir. Bu bağlamda kıskançlık ve alınganlık yapılmaması gerektiği kadar, küçük görmekten ve kibirli davranmaktan da geri durmak gerekiyor.
 
7) Odak noktanızdan sapmayın!
Hemen her konuda olduğu gibi, profesyonel çalışma hayatında da, belirli odak doğrultusunda ilerleme göstermek, hem kişisel başarı hem de proje verimliliği açısında, en büyük verimi sağlayacak konulardan birisidir.

Aynı anda farklı konulara yoğunlaşmaya çalışmak, öncelik belirleme konusunda zorluk yaşatacaktır. Nitekim tüm hedeflerin gerisinde kalınması ile sonuç verecek bu süreç, iş ve sosyal başarıyı da beraberinde aşağı çekecektir.

Belirli bir odak saptamak ve bu odağın öncülüğünde çalışmaları ve projeleri düzenlemek, hem üzerinde çalışılacak projeyi daha kaliteli bir seviyeye taşıyacak, hem de aynı anda yapılan işlerin oluşturacağı eksikliklerden kurtaracaktır. Öte yandan aynı durum, farklı iş konuları ile ilgili yapılan düşünceler için de geçerlilik gösteriyor.

Dolayısıyla, hem iş hem de sosyal konularda ciddi başarı için öncelikli odakların belirlenmesi ve bu odak öncülüğünde planlamaların yapılması, büyük önem teşkil eden konuların başında yer alıyor.

Görülebileceği gibi benzer ve birbiri ile karşıt olan duygu ve düşünceler, aslında hem sosyal hem de özellikle iş hayatında başarı ve başarısızlık arasında atılacak adımın öncüleriler.

Üzerinde çalışmaları yapılması gereken bu 7 altın adım ile hem işveren girişimciler, hem de çalışanlar uzun vadede ciddi pozitif geri dönüşler ve hak ettikleri başarıları elde edebilmeye büyük bir ivme ile yaklaşıyor olacaklar.
 
 

Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
Mutlu Bir İş Hayatı için Verimli Çalışmanın 9 Yolu
Zamanı Verimli Kullanmanın Pratik Yolu
Dünyanı Değiştirecek 10 İnovasyon

Diğer Bloglar