Ana içeriğe atla
En

Karel’in Bilanço Performansı ve Teknoloji Yatırımları

Teknoloji ve İnovasyon

2023 yılı ilk yarısı Karel için nasıl geçti?. 2023 sonuna kadar beklentileri neler? Karel'in bilanço performansı nasıl? Faaliyet alanlarına yönelik projeler ve gelecek planları neler? Karel Genel Müdürü Yaman Tunaoğlu, BloombergHT canlı yayınında değerlendirdi.

Videodan Satır Başları
Bilançonun detaylarına baktığımız zaman özellikle ikinci çeyrekte ciddi anlamda bir ciro sıçrayışı var. %25 çeyreklik bir büyümeden bahsediyoruz. Yıllık bazda da aslında %171'lik bir artış, favorg tarafına yansıyor. Favorg marjında bir artış var ama net karda bir yansımasını göremiyoruz. Burada özellikle finansman giderlerindeki artış dikkat çekiyor. Ben önce bunu değerlendirmenizi rica edeceğim. Özellikle borçluluk tarafında nasıl bir stratejiniz var ve nedir oradaki ana bileşenler?

Evet, teşekkür ederim. Öncelikle gelirdeki artış bizim otomotiv tarafında biliyorsunuz Daiichi firması ile bir satın almamız olmuştu, geçen sene. Onun gelirlerinin konsolide olması ile böyle bir artış yaşadık. Bir de operatörlere hizmet verdiğimiz tarafta projeler tarafında Turkcell’le yaptığımız yeni sözleşme sonucunda oradaki gelirlerde bir artış oldu. Dolayısıyla böyle bahsettiğiniz gibi %175-170 civarında bir gelir artışı gördük. Net kara baktığımızda biz tabi yüksek oranda kredi kullanan bir firmayız. Borçluluk oranınız yüksek, bu nedenle kur farkından özellikle kur farkı gideri nedeniyle sonuçta net karda negatif bir senaryo ile karşı karşıyayız ama ikinci çeyrek bazında bakarsak 200 milyon lira civarında bir serbest nakit yarattık. Borçluluğumuzda bir 10-11 milyon dolarlık bir iyileşme sağladık ama önümüzdeki dönemde de temel hedefimiz bu oranı daha da düşürmek. Şu anda borçluluk ve favorg oranına bakarsak 2.2 lerde makul bir oranda. Bir takım yatırım planlarımız var. Dolayısıyla bizim borçluluğumuzu daha da azaltmamız gerekiyor. O yatırımları finanse edebilmek için o yönde de bir takım çalışmalar yapıyoruz. Onlarla da ilgili gerçekleştiği zaman bilgilendiriyor olacağız.

Teknoloji şirketi Karel, teknoloji üreten firma ve son dönemde tabii çeşitli yatırımlar dediğiniz gibi. Otomotiv tarafı zaten dikkat çekiyor. Bunun dışında savunma sanayi, yeni fabrika yatırımı hepsini tek tek konuşacağız. Önümüzdeki dönemde özellikle net kar marjını artırabilmek adına, kar marjlarını iyileştirmek adına ne gibi adımlar atıyorsunuz? Burada stok maliyetleri ile ilgili olarak, ham madde maliyetleriyle ilgili olarak, daha uzun vadeli kontratlar mı veya çeşitli farklı stok yönetimi projelerimi neler yapıyorsunuz?
Öncelikle bu daha önceki görüşmelerimizde de bahsettiğimiz gibi bu chip krizi nedeniyle stoklarda bir artış oldu. Tüm sanayi firmalarının yaşadığı bir şey, özellikle elektronik teknolojisinde çalışan firmaların. O kapsamda stokları azaltmak yönünde ciddi bir çalışma içindeyiz ve sene sonunda önemli oranlarda biraz azalma sağlayacağımızı öngörüyoruz. Bu da direkt olarak tabii bizim borçluluğumuzu azaltacak bir şey ama bu sonuçta çip krizinin getirdiği bir özel durumdu. Onu düzeltiyor olacağız. Onun dışında bir farklı nokta bizim stoklarımızı finanse ettiğimiz krediler, kredilerin maliyetinde artış oldu. Özellikle döviz kredilerinde, sonuçta bizim stoklarımız tamamen dövize endeksli. Biliyorsunuz %10-11'lerde şu anda dolar kredileri. Orada da yani stokları yurt dışında tutabilir miyiz? Oradan finanse edebilir miyiz? O yönde bir takım çalışmalar yapıyoruz. Stok maliyetini azaltmak amaçlı. Hem stokları azaltma tarafında ve çaba içindeyiz, bir planlama içindeyiz. Sonuçta gerçekleşecek orada bir kuşkumuz yok. Diğer taraftan da stokların finansmanını bir şekilde yurt dışında, mesela Çin'de %3-4'lerle borçlanmak mümkün ve bizde sene için bakarsanız 70-80 milyon dolar yıllık alım yapan bir firma Karel, dolayısıyla o tarafta da bir çalışma içinde arkadaşlar. Bunları gerçekleştirdiğimiz zaman çok da rahat olacak o konuda.
 
 
 
Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
Küresel Ekonomik Gelişmeler, Türk Elektronik Üretim Sektörünü Nasıl Etkiliyor?
Siber Güvenlik Nedir? Siber Saldırılardan Nasıl Korunulur?
Yapay Zeka, Sürdürülebilirlik Projelerine Nasıl Katkı Sağlayabilir?

Diğer Bloglar