Ana içeriğe atla
En

Daha Yeşil ve Sürdürülebilir Ofisler için 7 Öneri

Teknoloji ve İnovasyon
Daha Yeşil ve Sürdürülebilir Ofisler için 7 Öneri

Müşteriler, çalışanlar ve diğer paydaşlar, günümüzde şirketlerden sadece ürün ve hizmet kalitesi değil, aynı zamanda çevresel etki konusunda da sorumluluk bekliyorlar. Küresel düşün, yerelde hareket et anlayışı şirketlerin sürdürülebilirlik konusunda atacakları adımların başlangıcını oluşturabilir. Sizler için, ofis ortamında başlayarak müşterilere, çalışanlara ve onların kişisel yaşamlarına kadar uzanan sürdürülebilirlik fikirlerini derledik.

1) Kağıt İsrafını Azaltın
Kağıt israfının azaltılması, iş dünyasında sürdürülebilirlik çabalarının kilit bir bileşeni haline geldi. Birçok kişi "kağıtsız ve dijital olmanın otomatik olarak daha çevreci olduğu" fikrini öne sürse de gerçek çok daha karmaşıktır.
Veri depolama, e-posta ve diğer dijital iletişim biçimlerinin tümü enerji gerektirir ve başka şekillerde karbon emisyonu yaratır. Örneğin, teknolojik cihazların üretimi ve dağıtımı, bunların enerji kullanımı ve ürettikleri e-atıklar giderek büyüyen çevresel sorunlardır. Çevre Koruma Ajansı'nın (EPA) verilerine göre, kağıt ve kağıt hamurunun %68,2 oranında geri dönüştürülmesi olumlu bir adım olmakla birlikte, kağıt endüstrisinin doğal kaynak tüketimi ve toksik kimyasallar kullanımıyla beraber hava, su ve toprak kirliliğine neden olduğu bir gerçektir. Bu bağlamda, şirketlerin kağıt israfını azaltmak için daha fazla çaba sarf etmeleri gerekiyor. Çalışanların, belgeleri yazdırmadan önce son haline getirmeleri, mümkün olduğunca kağıdı yeniden kullanmaları, çift taraflı yazdırmayı tercih etmeleri ve kullanılamayan kağıtları geri dönüştürmeleri gibi adımları benimsemeleri, daha akıllı bir kağıt kullanımı kültürünün oluşturulması açısından oldukça önem taşıyor. Ayrıca, ofis atıklarının büyük bir kısmını oluşturan kağıt atıklarının azaltılması, şirketin çevresel etkisini daha da azaltabilir ve sürdürülebilirlik hedeflerine daha yaklaşmasına yardımcı olabilir.

2) Çevre Dostu Temizlik Ürünleri Kullanın
Çevre dostu temizlik ürünleri kullanmak, ofislerde hem insan sağlığını hem de çevreyi korumak için önemli bir adımdır. Birçok yaygın temizlik ürünü içeriğinde bulunan zararlı kimyasallar sebebiyle cilt, göz veya solunum yolu tahrişine neden olabilir. EPA'nın yeşil temizlik ürünleri konusundaki yönergelerini takip ederek ofis yöneticileri, çalışanların ve temizlik personelinin sağlığını güvence altına alabilir ve aynı zamanda çevresel zararı en aza indirebilirler. Ofis temizlik malzemesi satın alımından sorumlu kişiler daha güvenli bileşenleri tercih edebilirler. Çevre dostu dezenfektanlar ve sterilizasyon ürünleri seçebilirler.

3) Akıllı Termostat Kullanın
İşletmeler, ofis ısıtma ve soğutma sistemlerini daha etkili bir şekilde yöneterek enerji tasarrufu sağlayabilir ve maliyetleri düşürebilirler. Gün içinde sıcaklığı otomatik olarak ayarlayabilen programlanabilir termostatlar, üzerinde düşünülmesi gereken etkili bir enerji tasarrufu çözümüdür. WWF'e göre, termostatı sıcak aylarda 2 derece daha yükseğe ve soğuk aylarda 2 derece daha düşüğe ayarlamak, yılda 900 kilogramın üzerinde karbondioksit tasarrufu sağlayabilir. Şirketler ayrıca akıllı termostatların kullanımının enerji tüketiminde sağladığı avantajları fark ederek, çevre dostu bir yaklaşım benimseyebilir ve iş yerinde enerji verimliliğini artırabilirler.

4) Ofisinizi Bitkilerle Canlandırın
Ofisinizi renklendirmek ve iç mekan hava kalitesini iyileştirmek için bitkiler kullanmak, sadece güzel bir atmosfer yaratmakla kalmaz aynı zamanda sağlığınıza ve çevreye bir dizi avantaj sunar. Elektronik cihazlar, mobilyalar ve temizlik ürünleri gibi kaynaklardan gelen iç mekan kirliliğiyle savaşmak için bitkiler fotosentez yaparak karbondioksit, iç ortam ozonu, uçucu organik bileşenler ve partikül maddeleri filtreleyerek azaltabilirler. 2021'de Uluslararası Yapı Ortamı ve Sürdürülebilirlik Dergisinde yayımlanan bir makaleye göre, doğru bitkiler seçildiğinde, sadece 24 saat içinde hava toksinlerinin %87'sini temizleyebilirler. NASA'nın araştırmasına göre, paşa kılıcı (dracaena trifasciata), draçena, kurdele çiçekleri (chlorophytum comosum), hedera helix (common ivy), hurma ağacı (date palm), dağ palmiyesi (bamboo palm - chamaedorea seifrizii), flamingo çiçeği (anthurium scherzerianum), Çin herdemyeşili (Aglaonema) ve salon sarmaşığı (pathos) gibi temizleyici bitkiler, ofis ortamınızı canlı tutarken, çalışanlarınızı hem fiziksel hem de zihinsel olarak olumlu yönde etkileyebilir.

5) Çevre Dostu Kahvenin Tadını Çıkarın
Araştırmalara göre dünyada her yıl yaklaşık 400 milyar, her gün ise 1.6 milyar fincan kahve tüketiliyor. Kahve tüketiminde 12 kg ile Finlandiya ilk sırada yer alırken, Norveç 9.9 kg ile ikinci, İzlanda 9 kg ile üçüncü sırada bulunuyor. Almanya’da kişi başı tüketilen miktar 7 kg, ABD’de ise 4 kg. Türkiye’de ise kişi başı tüketim 0.4 kg. yani 400 gram kahve. Türkiye’de yılda yaklaşık 30 bin ton kahve tüketiliyor. 
Ne yazık ki kahve üretiminin çoğu ormanların yok edilmesine, iklim değişikliğine, erozyona, su kirliliğine ve israfa katkıda bulunuyor ve çiftçileri de zarar veriyor.
İş yerlerinde içilen kahve miktarı düşünüldüğünde, şirketler çevre dostu kahve markalarını tercih ederek önemli bir etki yaratabilirler. Buna ek olarak kahve içenler için, dünyada talep arttıkça kahveyi ve tedarik zincirini çevreleyen sorunlar hakkında bilgilendirme çalışmaları yürütülebilir.

6) Tek Kullanımlık Ambalaj ve Plastik Kullanımını Azaltın
Ofislerde en çok kullanılan yerlerden ikisi yemek ve dinlenme alanlarıdır. Aynı zamanda çalışanların çokça atık ürettiği yerler de buralardır. Çalışanlar, yapacakları birkaç basit değişiklikle yüzlerce yıl boyunca çöp sahalarında veya temiz su kaynaklarında kalabilecek atıkları azaltabilirler.
Tek kullanımlık bardaklar, özellikle her yıl milyarlarca adedi çöpe gittiği için öncelikli bir konudur. İngiltere'de yapılan araştırmaya göre; sadece kahve için yılda 2,5 milyar tek kullanımlık bardak çöpe atılıyor. Bu miktar, dünyayı beş buçuk kez sarmaya yetecek kadar büyük. Malesef, bunların sadece %0,25'i geri dönüştürülebiliyor.
Şirketler, bu konuda yardımcı olmak için yeniden kullanılabilir bardaklar ve su şişeleri gibi çözümler sunabilirler. Ayrıca, su arıtma sistemleri ile içme suyu ihtiyacını karşılayabilir ve çalışanların kendi tekrar kullanılabilir eşyalarını kullanmalarını teşvik edebilirler.

7) Ofis Gıda Atıklarını Azaltın
Gıda israfı küresel bir sürdürülebilirlik sorunudur, ancak ofis çalışanları da üzerlerine düşeni yapabilirler. EPA tarafından yayınlanan "Tarladan Mutfağa: Gıda Atıklarının Çevresel Etkileri" başlıklı rapora göre ABD'de üretilen gıdanın üçte birinden fazlası israf ediliyor. İsraf edilen su ve enerji 50 milyondan fazla eve yetecek kadardır. Bu da Kaliforniya ve New York büyüklüğünde bir tarım arazisine eşittir.
Ofisteki gıda atıklarıyla mücadele etmek için işletmeler bir kompostlama hizmetiyle ortaklık kurabilir. Ayrıca, gıda atıklarını azaltmaya yardımcı olacak yeni teknolojiler geliştikçe kullanabilecekleri fırsatları da araştırabilirler.

 

Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;

Sürdürülebilir Bir Geleceği Mümkün Kılan 6 Proje
Yapay Zeka, Sürdürülebilirlik Projelerine Nasıl Katkı Sağlayabilir?
Hayatımızı Değiştirecek 20 Teknolojik Ürün
 

Diğer Bloglar