Ana içeriğe atla
En

Akıllı Şehir Sistemleri ve Güvenlik Açıkları

Güvenlik Sistemleri

Akıllı Şehirler ve güvenlik önlemleri, güvenlik açıkları
Teknolojinin gelişmesiyle evlerimize gelen hizmetlerin şebekeleri de akıllanıyor. Peki, kulağa harika gelen bir akıllı şebekeler bizi nasıl hackerlara karşı savunmasız bırakıyor?

Günümüzde en çok duyduğumuz teknoloji terimlerinden biri "akıllı" olmuş durumda. Akıllı telefon, akıllı saat, akıllı buzdolabı, akıllı fırın, akıllı ev... Liste saymakla bitmez.

Artık şehirlerimiz için sağlanan hizmetler de yavaş yavaş akıllı oluyor. Eski pasif elektrik şebekeleri değişiyor ve akıllı şebeke sistemine geçiyorlar. Akıllı şebekelerde işlemler, sensörler ve büyük veri teknolojileriyle sağlanıyor. Düşünsenize, gelecekte koca şehirler, akıllı şebekeler ve bilgisayar sistemleri ile yönetilecek. Bu gerçekten çok etkileyici bir gelecek senaryosu. Üstelik az önce de belirttiğimiz gibi elektrik sistemleri başta olmak üzere, bu gelecek yaşanmaya başladı. Ama işin büyük de bir riski var.

Liverpool John Moores Üniversitesi araştırmacıları, "Yeni sistemlerle eski altyapıya göre verimlilik, esneklik ve erişebilirlik açısından büyük bir devrim söz konusu." diyor.  Aynı şekilde büyük güvenlik sorununu da beraberinde geliyor. Akıllı şebekelerde bulunan açıklar hackerların saldırılarına açık olacaklar. Bu nokta çok önemli. Evet, yeni sistemler bize konfor, kararlılık ve insan faktörünün en aza indirildiği bir gelecek sağlayacak. Ama bir işi insan hatalarından arındırdığınız zaman, bu kez sistem hatalarına hazırlıklı olmanız gerekiyor.

akıllı şehir ve sistemlerBu sistemin açıkları veya zayıf noktaları keşfedildiğinde hackerlar sisteme sızabilecek ve evinizin elektriğini kolayca kesebilecekler. Yeni sistemlere geçildikçe siber güvenlik açıklarını kapatabilecek yeni önlemlerin de alınması gerekiyor. Bu saldırılar düşündüğümüzden de tehlikeli olabilir, çünkü sisteme tam sızılması halinde tıpkı Watch Dogs video oyununda olduğu gibi, uzaktan kumanda gibi şehrin elektrik şebekesini kontrol edebilirler.

Geleceğin teknolojileri bizlere yeni imkanlar sağlarken bir yandan da güvenliğimizi tehlikeye mi atıyor diye soruyor insan ister istemez. Bunun cevabını şimdilik vermek güç. Saydıklarımız haricinde tam tersi bir durum da yaşanabilir. Düşünsenize, oyun senaryosu olarak geçen her şey aslında gerçeği yansıtıyor olabilir. Bunları varsayımlara göre de yapmıyoruz. Araştırmacılar ve büyük üniversitelerin akademisyenleri uyarı yapıyorlarsa, bu işin nereye varacağını ister istemez merak ediyoruz.

Yine de şimdiden korkuya gerek olmadığı gibi, temkini de elden bırakmamak gerekiyor. Geleceğin teknolojileri ve akıllı şehirler, ismindeki gibi uzak geleceğe ait kavramlar değil. Bugün bile bazı şehirler şebekelerini ve sistemlerini akıllı hale getiriyorlar. Hackerlar çok geçmeden aradıkları fırsatları burada bulacaklardır, ondan eminiz. Ama sıkı güvenlik önlemleriyle büyük zararların yaşanması önlenebilir.
 
Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
Devletlerin Siber Saldırı Önlemleri
Akıllı Ev Sistemleri ve Uygulamaları ile Neler Yapılabilir?
Nesnelerin İnterneti, Güvenliğimizi Tehdit Ediyor Mu?

Diğer Bloglar