Ana içeriğe atla
En

Akıllı Ev Sistemleri ve Uygulamaları ile Neler Yapılabilir?

BT ve Trendler

Akıllı ev uygulama ve sistemleri
Artık hayal değil, siz düşünün akıllı nesneler yapsın. Bu yazıda, akıllı ev uygulamaları ile hayatımızı nasıl kolaylaştırabileceğimizi ve kendimize nasıl daha fazla zaman ayırabileceğimizin formülünü bulacaksınız.

Yıllardır hep gündemde olan ‘Akıllı Ev’ konsepti, nesnelerin interneti (IoT) uygulamalarının yaygınlaşmasıyla birlikte yeniden ivme kazanmaya başladı. Beyaz eşya ve kullanıcı elektroniği üreticilerinin hemen hepsinin artık akıllı ev platformları var. Güvenlik firmaları, telekomünikasyon firmaları her gün yeni çözümler üretiyor. Bilim-kurgu filmlerinden fırlamış gibi duran ‘Akıllı Asistanlar’ birer birer piyasaya çıkmaya başladı ve her geçen gün daha da fazla kullanılıyor.

Ancak çoğu insan pratik uygulamalardan yeterince haberdar değil ve bu yüzden henüz bu konseptin yeterince ilgi gördüğünü söyleyemeyiz. Bu yazımızda çok sayıdaki akıllı ev uygulamalarından bazı örnekler vermek istedik, bakın neler yapılabilir:

  • Evin içinin ve dış ortamın sıcaklığı, güneş ışığı miktarı, sizin evde olduğunuz saatler gibi etmenler değerlendirilerek kombinin ve klimanın dereceleri otomatik ayarlanabilir. Hatta sizin manuel yaptığınız ayarları zaman içinde öğrenerek otomatik yapmaya başlayan öğrenen sistemler şimdiden mevcut.
  • Siz evde yokken perdeler indirilebilir, su ve gaz vanaları kapatılabilir.
  • Eve gelen kişi tanınarak bırakılmış mesajlar okunabilir, tercih edilen aydınlatma ayarları, müzik ve televizyon kanalları otomatik açılabilir.
  • Buzdolabınızın içini ofisteki masanızdan görüp alışveriş kararı verebilirsiniz.
  • Fırınınızı ve ocağınızı uzaktan kontrol ederek siz eve geldiğinizde hazır olacak yemekler yapabilirsiniz.
  • Çamaşırlarınızı siz eve geldiğiniz anda bitecek şekilde yıkamaya başlayabilirsiniz.
  • Evin içindeki aydınlatmalar odalar arasında sizi takip edebilir, dış ortamdaki bulut/güneş, gündüz/gece farkları algılanarak içerideki ışık şiddeti sabit tutulabilir.
  • Gaz kaçağı, karbon monoksit, yangın, duman, su basması gibi olaylar ve güvenlik ihlalleri anında cep telefonunuza mesaj ve fotoğraf olarak gönderilebilir, kendiniz de eve bağlanıp canlı görüntü alabilirsiniz.
  • Hırsızları caydırmak için evde kimse yokken ışıklar ve televizyon rastgele açılıp kapatılabilir. Evdeyken de oturduğunuz yerden tüm aydınlatmaları kontrol edebilirsiniz.
  • Çok zamanlı tarifeli elektrik sayacınızla yüksek güç gerektiren işler otomatik olarak gece ucuz saatlerde yapılabilir, akülerde enerji depolanarak pahalı saatlerde kullanılabilir.
  • Evdeki bitkileriniz ve bahçeniz otomatik olarak ya da uzaktan kontrolle sulanabilir. Siz tatildeyken akıllı telefonunuzdan bağlanıp evcil hayvanlarınıza su ve yiyecek verebilirsiniz.
  • Evdeyken televizyonunuzun ekranından çamaşır makinesini, bulaşık makinesini takip edip, bittiğinde uyarı alabilirsiniz.

Giderek kolaylaşan bilgi erişimi ve gelişen cihazlar sayesinde yakın gelecekte bu tarz uygulamaların yaygınlaşması kaçınılmaz görünüyor.

Yeni gelişmeler oldukça sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz. Karel’i takip etmeye devam edin.

Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
Telefonunuzun Ömrü Ne Kadar?
Hacklenen Nesnelerin İnterneti (Internet of Hacked Things) Nedir?
Cep Telefonunuzu İş, İş Telefonunuzu Cep Olarak Kullanın

Diğer Bloglar