Ana içeriğe atla
En

Akıllı Ev-Ofis Sistemlerinin Geleceği

BT ve Trendler

16 Mayıs tarihinde, İstanbul Marriott Hotel Asia’da gerçekleştirilen “Akıllı Ev Teknolojileri Konferansı”na Karel olarak birbiriyle entegre SIP iletişim ve güvenlik çözümlerimizle katıldık. Öncelikle Türkiye’de sektörün hızla geliştiğini ve standartlara yaklaşıldığını gördüm. Birbirinden farklı birden çok standart içinde SIP protokolü tabii ki standartlaşmanın önemli öncüsü. Karel SIP destekli apartman konuşma sistemleri de, bu anlamda yetenekleri ile öne çıkıyor: Panjur açma/kapama, aydınlatma açma/kapama, kamera ve hırsız alarm sistemleri entegrasyonları, SIP telefonlar üzerinden görüntü kontrol ve takibi,  ortak fonksiyonlardan sadece birkaçı…
 
Konferans süresince akıllı evlerin kullanıcıya sunduğu konfor ve kolaylıklar açık bir şekilde gözler önüne serildi. Konferansta dikkatimi çeken bazı noktalar ise şöyle:
akıllı ev ofis
Akıllı Ev ve Ofis Teknolojilerinde “Internet of Things” etkisi - Akıllı ev teknolojileri öyle bir ilerleme kaydetti ki belki de gelecekte maddenin “katı, sıvı ve gaz” halleri dışında bir de “bağlı” hali olacağı varsayılıyor.  Yapılan araştırmalara göre 2020 yılında internete bağlı,  birbiriyle haberleşen 50 milyar cihaz olacağı ön görülmektedir. Burada eğlenceli bir yaklaşımla; buzdolabı, lamba, müzik sisteminin Facebook üzerinden haberleşme ihtimali gündeme geldi. İnternete bağlı olmak, ötesinde “sosyal ağ mantığı” ile nesnelerin bağlı olması konuşuldu.
 
Akıllı = Enerji Tasarrufu - İstanbul İnşaatçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkası A. Nazmi Durbakayım, akıllı binalar ile akıllı şehirlere değindi. Enerji tasarrufuna en önemli katkılarından birinin akıllı binalar olduğuna değinen Nazmi Bey, İTÜ’den Prof. Dr. Figen Kadırgan’ın konuşmasında belirttiği, akılcı uygulamalarla kullanılabilecek akıllı ev teknolojisinin ülkemizin cari açığının kapatılmasına faydası olacağını da doğrular gibiydi.
 
apartman konuşma sistemiAkıllı evler lüks mü? Yoksa ihtiyaç mı? Bu süregelen sorunun yanıtı, “Akıllı ev neler sunmalı?” forumunda tartışıldı. Kullanıcı taleplerini de göz ardı etmemek gerektiği, günümüzde lüks olarak algılansa da yakın gelecekte bir ihtiyaç olacağı dile getirildi.
 
Bu ve benzeri organizasyonlarla sektörün bir araya gelerek paylaşımlarda bulunmasında ve oluşan sinerjide önemli fayda görüyoruz. İletişim odaklı teknolojiler hakkında bilgi sahibi olmak için takipte kalın: [1][2]

Bu Yazıyı Okuyanlar, Bunları da Okudu:
Güvenlik Sistemlerinin Geleceği - IP CCTV
Akıllı Ev ve Ofis Teknolojilerinde Gelişmeler Nelerdir?
IP Video Telefon ile Neler Yapılabilir?

Diğer Bloglar