Ana içeriğe atla
En

5G, Güvenlik Riskleri Barındırıyor Mu? Sorunlar Nasıl Giderilebilir?

BT ve Trendler

5G, Güvenlik Riskleri Barındırıyor Mu? Sorunlar Nasıl Giderilebilir?
5G, küresel dijital ekonominin temel bir parçası olmaya hazırlanıyor. 5G'nin birçok avantajını deneyimlemek için kuruluşların kendi risklerini değerlendirmeleri, ağlarını ve verilerini buna göre korumaları gerekecek. Daha önce de "5G Nedir? 5G Teknolojisi Neler Sağlıyor?" başlıklı yazımızda konuyu ele almıştık, öncelikle bu yazıya göz atmanızı öneriyoruz.

5G Güvenli Mi?

5G, aslında mevcut hizmetlerin sayısını artırarak tehdit ortamını, risk alanlarını genişletiyor. 5G ağlarına yönelik herhangi bir saldırının etkisi ciddi ve hatta felaket boyutuna ulaşabilir. Aşağıda, işletmelerin karşılaşabileceği en önemli 5G güvenlik sorunlarından bazıları ve bu yeni teknolojinin uygulanmasındaki zorlukların proaktif olarak nasıl ele alınabileceğine ilişkin ipuçlarını sizler için derledik.

5G Güvenlik Riskleri Nasıl Anlaşılır?

5G ağını oluşturan parçalar, birden fazla ağda toplu arızaları önlemek için hizmet sağlayıcılardan gelen yazılım, kalite kontrol ve güvenlik güvencesine büyük ölçüde güvenirler. Aynı mobil ağ altyapısını paylaşan farklı hizmetlere sahip olması, güvenliğe daha çok önem verilmesi gerektiğini gösteriyor.

5G çekirdek altyapısının uygulama politikaları ve temel güvenlik düzeyine hükümetler tarafından karar veriliyor, ancak işletmeler 5G kullanırken kendi ağlarını ve verilerini korumak için kendileri de proaktif önlemler alabilirler. Ayrıca, 5G ağlarının siber güvenliğine ilişkin AB Koordineli Risk Değerlendirmesi, Çin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Akademisi'nin 5G Güvenlik Raporu gibi risk değerlendirme raporlarının da okunması gerekiyor. Bu belgeler, kuruluşların temeldeki ağ mimarisinin ve sistemlerinin güvenilirliğini anlamasına yardımcı olabilir.

Yeni tehditler ortaya çıktıkça, BT ekiplerinin bunları azaltmak için güvenlik kontrollerini ve uygulamalarını devreye sokması gerekecektir. Hazır olmak için ekipler, 5G mimarileriyle ilişkili güvenlik zorluklarının yanı sıra güvenlik gereksinimlerini karşılayan 5G hizmet sağlayıcılarının nasıl seçileceği konusunda şimdiden eğitim almaya başlamalıdırlar.

5G Güvenlik Sorunları Nasıl Engellenebilir?

İşletmeler, IoT ağlarıyla eşleştirmek için 5G'yi değerlendiriyor. Ancak bundan önce IoT cihazlarının ve ağının kendisinin tamamen sağlamlaştırılması ve satıcıların yazılım geliştirme süreçlerinin tamamen anlaşılması gerekiyor. 5G'ye bağlanan IoT ağlarının hızlı bir şekilde onarım yapması ve güncellenebilmesi gerekir. Ek olarak, sorunsuz bakım ve kesintisiz çalışma sağlamak için yazılım güncelleme süreçleri hayati önem taşıyacaktır. Tabii ki, kimlik yönetimi, güçlü kimlik doğrulama ve trafik şifreleme, gizli dinleme, saldırılara karşı korunmaya yardımcı olmak için gereken diğer temel gereksinimlerdir.

5G Teknolojisinde Ağ Dilimleme Nedir?

Mobil operatörlerin ağı farklı kullanım durumları veya gereksinimlerine göre ayrıştırabildiği ağ dilimleme, önemli bir kontrol olacaktır. Ağ dilimleme, çoğunlukla özel bir kanal oluşturur, böylece tüm bağlı varlıklar yerine hedeflenen dilime yönelik yapılan bir saldırı kontrol altına alınabilir. Her dilim kendi risk profiline göre kendi koruma mekanizmalarıyla özelleştirilebilir.

5G'nin hız, gecikme ve kapasite dahil kurumsal faydaları oldukça fazladır. Bununla birlikte, 5G ağları organize suçlar için ana hedef olacaktır. Özellikle telekomünikasyon ağları ve üçüncü taraf yazılımlar arasındaki ilişkiler olmak üzere birçok 5G güvenlik sorunu hala araştırılmaktadır. Bazı işletmeler, teknolojinin avantajları 5G güvenlik sorunlarından açıkça daha ağır basana kadar ve bu endişeler tamamen ortadan kalkana kadar, 5G uygulamasına geçmeyi ertelemek isteyebilirler.

5G'nin güvenilir olarak kullanıma geçmesi için gereken zamana kadar, 4G ve 3G ağlarıyla birlikte kullanılması bekleniyor ve bu da 5G güvenlik sorunlarını azaltmayı zorlaştıracaktır. Bir 5G cihazı, 5G sinyaline erişemediğinde mobil ağ operatörü 3G veya 4G ağlarına geçiyor ve istemeden güvenlik zayıflıkları oluşturabiliyr. Bu tür senaryolar, kuruluşların önemli verilerini bu ağlar üzerinden gönderirken kendilerini güvende hissetmelerini engelleyebilir.
 
 
Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
2022 ve Sonrasında Takip Etmeniz Gereken 10 Yeni Teknoloji Trendi
6G Neler Getirecek? 6G’ye Nasıl Hazırlanılır?
5G ve IoT, Otonom Araçlar İçin Neden Önemli?

Diğer Bloglar