Ana içeriğe atla
En

Ağ Bant Genişliği Gereksinimi Nasıl Hesaplanır?

BT ve Trendler

Ağ Bant Genişliği Gereksinimi Nasıl Hesaplanır?
Bant genişliği gereksinimlerinin nasıl hesaplandığını bilmek, ağınızın sorunsuz çalışmasını sağlamak için çok önemlidir ve sistemi en başından doğru kurgulamak gerekir.

Bant genişliği için ihtiyaçlar bir ağdan diğerine farklılık gösterecektir, bu yüzden bant genişliğinin nasıl düzgün bir şekilde hesaplanacağını bilmek, hızlı ve işlevsel bir ağ oluşturmak ve sürdürmek için hayati öneme sahiptir.

Ağ yöneticilerinin büyük bir bölümüne göre bant genişliği, işlevsel bir LAN veya WAN'ın tasarımında ve bakımında en önemli faktörlerden biridir. Bant genişliği, ağ tasarımınız için genellikle optimize edilen ağ tasarım unsurlarından biridir. Ağ tasarlanırken bant genişliği gereksinimlerinin nasıl hesaplandığını mı merak ediyorsunuz? Bu soruları, yazımızda sizler için cevaplayacağız.
 
Öncelikle bant genişliği nedir?
Bant genişliği, ağ bağlantısı veya ağa bağlanan arabirimler tarafından desteklenen veri hızını ifade eder. Belirlenen bir süre içinde iki nokta arasında aktarılabilecek veri miktarını temsil eden hem hacmi hem de zamanı temsil eder. Genellikle saniye başına bit veya bazen saniye başına bayt cinsinden ifade edilir.

Ağ bant genişliği, ağ bağlantısının kapasitesini gösterir, ancak ağınız için doğru bant genişliği formülünü ararken teorik verim ve gerçek dünya sonuçları arasındaki farkı anlamak da çok önemlidir. Örneğin, blendajsız bükümlü çift kablo kullanan bir 1000BASE-T - Gigabit Ethernet ağı, saniyede 1.000 megabit'i teorik olarak destekleyebilir, ancak bu seviye donanım ve sistemler yazılım ek yükü nedeniyle pratikte asla elde edilemez.

Ağınızdaki bant genişliği ihtiyaçlarını nasıl hesaplayacağınızı düşünürken göz önünde bulundurmanız gereken bir nokta da şudur; bant genişliği, hız anlamına gelen verim ile karıştırılmamalıdır. Yüksek bant genişlikli ağlar genellikle hızlı olsa da, bu her zaman böyle değildir. Bant genişliğini düşünürken yararlı bir metafor, otoyoldaki araçlardır. Yüksek bant genişlikli bir ağ, herhangi bir anda yüzlerce aracın sığabileceği altı şeritli bir otoyol gibidir. Düşük bant genişlikli bir ağ, bir arabanın doğrudan diğerinin arkasında sıraya girdiği tek şeritli bir yol gibidir.

Büyük otoyolun araçları daha hızlı hareket ettirmesi muhtemel olsa da, yoğun trafik arabaları ve kamyonları kolayca durdurabilir. Arabalar hızla karayoluna giremeyebilir çünkü yolda çok fazla yer kaplayan büyük dağıtım kamyonları olabilir. Benzer şekilde, yüksek bant genişliğine sahip bir ağ bile tıkanıklık ve bant genişliğine aç uygulamalar gibi sorunlar karşısında yavaş çalışabilir.

İşte tam olarak bu noktalar, bant genişliği gereksinimlerinin hesaplanmasını zorlaştırmaktadır. Yeterli bant genişliği tedarik etmezseniz, ağınızın yavaş çalışacağına emin olabilirsiniz. Bununla birlikte, aşırı provizyon sağlayan bant genişliği de çoğu işletme için maliyet açısından engelleyici olabilir.

Daha ayrıntılı bilgi için daha önce yayınladığımız Bant Genişliği Nedir? yazısına göz atabilirsiniz.
 
Peki, bant genişliği gereksinimlerinizi karşılayacak doğru formülü nasıl belirlersiniz?
İşlem doğru soruları sormakla başlar. Hangi uygulamalar çalışıyor ve bu uygulamalar için performans servis seviyesi nedir? Bilmeniz gereken, kullanıcıların ağda ne yapacaklarıdır. Bazen 200 kullanıcı, yüksek çözünürlüklü video konferans gibi yoğun bant genişliğine sahip bir hizmetin yoğun kullanımı nedeniyle ağın kapasitesinin üzerine çıkan üç kişilik bir gruptan daha az tıkanıklığa neden olabilir.
Ağ Bant Genişliği Gereksinimi Nasıl Hesaplanır?
Bant genişliğini hesaplamanın formülü nedir?
Bant genişliği gereksinimlerinin hesaplanmasında iki temel adım vardır;

  1. Kullanılabilir ağ bant genişliği miktarını belirleyin.
  2. Özel uygulamalar için gereken ortalama kullanımı belirleyin.

Bu rakamların her ikisi de saniyede bayt olarak ifade edilmelidir. Aşağıdaki formülü göz önünde bulundurun. Bir GbE ağı, 125.000.000 Bps kullanılabilir bant genişliğine sahiptir. Bir Gigabit ağında, 1 milyar olan bitlerin miktarını alarak ve baytları belirlemek için bunu sekize bölerek hesaplanır:
 
1.000.000.000 b / s / 8 = 125.000.000 B / s.
 
Ağın bant genişliğini belirledikten sonra, her uygulamanın ne kadar bant genişliği kullandığını görmeniz gerekir. Uygulamanın ağ üzerinden gönderdiği saniye başına bayt sayısını tespit etmek için bir ağ analiz uygulaması kullanabilirsiniz. Bunu yapmak için önce ağ analiz uygulamanızın kümülatif bayt sütununu etkinleştirin. Bant genişliği formülündeki sonraki adımlar şöyledir;
 

  1. Uygulamayı çalıştıran bir test ile iş istasyonuna gelen ve giden trafiği yakalayın.
  2. Kod özeti penceresinde, paketleri dosya aktarımının başlangıcında işaretleyin.
  3. Zaman damgasını bir saniye sonra takip edin ve sonra toplam bayt alanına bakın.

Uygulamanızın 200.000 B / s hızında veri aktardığını belirlerseniz, hesaplamayı yapacak bilgiye sahipsiniz demektir. 125.000.000 B / 200.000 = 625 eşzamanlı kullanıcı sayısını bulmuş olursunuz. Bu durumda, eşzamanlı kullanıcılar olsa bile ağınız iyi durumda olacaktır.
 
 
Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
Wi-Fi Performansını ve Hızını Arttırmak İçin 5 İpucu
Ethernet Nedir, Nasıl Çalışır?
Yazılım Tanımlı WAN Nedir? SD-WAN Tüm Özellikleri

Diğer Bloglar