Ana içeriğe atla
En

Ethernet Nedir, Nasıl Çalışır?

BT ve Trendler

Ethernet nedir, nasıl çalışır
Teknoloji ile ilgili ayrıntılı konuları incelerken, yeni başlayanları da unutmuyoruz. Bu yazıda temel özellikleri ile "Ethernet"i ele aldık. Yeni nesil teknoloji konuları için tıklayınız >>>

Büyük veri merkezlerinden tutun da uzaktan çalışılan küçük ofislere kadar her işletmede renkli ethernet kablolar görürüz. Sadece bir kısmımız bu kabloların tam olarak ne olduğunu ve nasıl çalıştığını bilir. Peki, Ethernet nedir? 

Ethernet’in temel tanımı
Ethernet, basit bir şekilde kablolu veya kablosuz ağda bilgisayarlar, routerlar ve switchler dahil olmak üzere cihazlara bağlanmak için kullanılan standart iletişim protokolüdür.

En çok kurulan yerel ağ bağlantısı (LAN) teknolojisi, Ethernet LAN’leri geçirerek işletmelerin büyük bölge ağlarında (WAN) Ethernet kullanmasını sağlar. Ethernet büyük işletme bölgelerini, dağıtılmış şube ofislerini, veri merkezlerini ve hatta yerel veya daha küçük uzak konumları bağlar. Ethernet belirli bir uygulama sayısını kullanıma açarken ve diğer sanal özel ağlar (VPN) gibi diğer ağ teknolojilerine erişim sağlarken bir işletme için tek bir WAN ağını çalıştırabilir.

Kısa bir Ethernet tarihi dersi 
Ethernet ilk olarak 43 yıl önce makineleri yakın coğrafi bölgede birbirine bağlamak için ortaya çıktı. Robert Metcalfe ve David Boggs tarafından 1973 yılında Xerox PARC’da icat edildi. Başlarda 3 Mbps’nin altında çalışıyordu. Metcalfe daha sonra Intel ve Xerox ile ortak bir girişim yaptığı Digital Equipment Corporation’a katıldı ve burada 1980 yılında Ethernet Versiyon 1'i ortaya çıkardı. 1983 yılında Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü, Ethernet 802.3 standardını onayladı.   

Ethernet’in LAN, WAN ve arasında kalan her şey için bu kadar uzun süre ağ seçimi olarak kalabileceğini kim tahmin edebilirdi? Bugün Ethernet, birçok iş ağının boyutu ve güvenirliği yüzünden temeli konumunda. Kullanımda olan çok az sayıda teknoloji 40 küsür yaşında olduğunu ve hala son teknoloji olduğunu iddia edebilir. İster Ethernet’i yüksek kapasiteli bir nakil seçeneği olarak görün, ister yazılım tanımlı ağlar (SDN) kapasiteleri ile birlikte daha çok kontrol ve görünürlük sağlamak için kullanın; Ethernet ağı sizinle birlikte yıllardır büyümeye devam ediyor. 

Çok amaçlı bir ağ olarak Ethernet 
Ethernet hızı, üretkenliği ve kontrolü sağlayan kanıtlanmış bir ağ seçeneği. Çünkü hem LAN hem de WAN ağlarda aynı şekilde çalışıyor. Ethernet, bilindik ve ataması kolay olan bir teknolojidir ve gerekli durumlarda ethernet üzerinden güç aktarımı (PoE) da yapılabilir. Video, depolama, IP üzerinden ses iletimi (VoIP), veri merkezi konsolidasyonu gibi bant genişliği yoğun olan uygulamaları desteklerken aynı zamanda internet ve VPN’inize hayati bir erişim sağlar.
 
 
Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
Ağınızı Yönetebiliyor Musunuz?
O Güvenlik Sistemi İçin Yeni Kablo Mu Çekeceğim?
VPN Servisleri, Ne Kadar Güvenli?

Diğer Bloglar