Ana içeriğe atla
En

Wi-Fi Performansını ve Hızını Arttırmak İçin 5 İpucu

Teknoloji ve İnovasyon

Wi-fi Performansını artırma, internet hızı artırma
Mevcut Wi-Fi ağınız, hızlı ve istikrarlı yapısı ile yüzünüzü güldürebilir ya da tam tersi bir durumda internete bağlanma isteğinizi de köreltebilir. Akıllı TV’ler, oyun konsolları, yazıcılar, dizüstü bilgisayarlar, akıllı telefonlar, tabletler ve diğer kablosuz aksesuarlar, evinizdeki ağın bant genişliğinin önemli bir dilimi için yarışır. Wi-Fi hızı çok yavaş ise oyun oynamak size pek de eğlenceli gelmeyebilir. Yavaş bir ağın ya da ölü noktadaki bir kablosuz bağlantının, ev halkını hayal kırıklığına uğratmasına izin vermeyin. Wi-Fi performansı söz konusu olduğunda paranızın karşılığını tam olarak alabilmeniz için birkaç ipucu var. Sizler için, Wi-Fi bağlantı hızı arttırmanın yollarını, Android, iPhone ve Windows üzerinden birkaç ipucu vererek sıraladık;

İpucu 1: Eski ve Yeni
Eski bir 802.11b/g/n router çalıştırıyorsanız, yapmanız gereken ilk şey bir üst modele geçmektir. 802.11ac, eski kablosuz standartlarına göre daha hızlıdır. Bu yeni teknoloji, veri transfer hızının 802.11bgn’den 3 kat daha hızlanmasını sağlar ve bağlantınızı güçlendirmek için iyi bir beceriye sahiptir. Ek olarak hızı daha da artırmak için, çoğu 802.11ac router çift bant işlevselliği sunar. Eş zamanlı çift bant ağları yaratmanıza izin veren bir router, birçok cihazınız için kanalları ve bant genişliğini sağlayabilir. Daha yeni 802.11ac cihazlar 5 GHz üzerinde çalışırken, 802.11b/g/n cihazları 2.4 GHz frekansı üzerinde çalışır. 2.4 GHz bandı, 802.11b/g/n teknolojisine sahip birçok eski kablosuz cihaz ile doymuş hale gelmiştir. Eş zamanlı olarak iki frekansı destekleyen bir ağ oluşturarak, parazitleri azaltabilir ve ağ performansını arttırabilirsiniz.

İpucu 2: Router’ı Konumlandırma
Uygun router yerleşimi, ağ performansınızda büyük bir rol oynar. Routerınızı, ağların ulaşımını optimize etmek amacıyla evinizin açık ve merkezi bir yerinde konumlandırmak genel bir kural denebilir. CloudCheck gibi mobil uygulamalar, evinizdeki en güçlü sinyal olan yeri belirleyebileceği gibi ölü bölgelerde olan kablosuzun tam olarak yerini tespit etmenize yardımcı olabilir. Ağınızdan maksimum faydayı almanız için ortaya çıkan bu tür araçlara göre kablosuz modeminiz için en ideal yeri belirleyebilirsiniz. Modem veya router üzerindeki antenleri, ekstra bir kablosuz yayın bölgesi elde etmek için hareket ettirebilirsiniz.

İpucu 3: Kanalı Değiştirin
Bant üzerinde routerın sunduğu seçeneklere( 2.4 GHz, 5 GHz vb. ) bağlı olarak, kanalları ayarlamak için bazı alternatiflere sahip olabilirsiniz. Piyasada ücretsiz olan ve en çok müdahaleyi deneyimleyen kanalları belirlemenize yardımcı olan birkaç araç bulunuyor. Routerların çoğu, 11’li kanalı ön plana çıkarır. Böylece kapasitesini aşmamış bir kanal seçerek bağlantınızı optimize edebilirsiniz.

İpucu 4: Bant Genişliğinizi Kilitleyin
Ağ güvenliğiGüvenli olmayan bir kablosuz ağı, yakınınızda olan herhangi birinin Wi-Fi’nizi kullanabileceği anlamına gelir. Güvenli olmayan ağlar, istenmeyen ya da bilinmeyen bant genişliği, kötü niyetli kişiler tarafından çıkmaza sürüklenebilir. Örneğin, komşunuz sizin ağınıza bağlanabilir ve haberiniz olmadan torrent üzerinden filmler indirebilir. Bu eklenen trafik, bant genişliğinizi arttırabilir. Dolayısıyla Wi-Fi ağınız için WPA2 koruma ayarlarına olanak tanınması ağınızdaki herkes için iyi bir deneyim oluşturur.

İpucu 5: Ağınızı Genişletin
Ekstra bir 802.11ac ya da çevrede bulunan eski bir 802.11n router sahibiyseniz, bunu bir kablosuz köprü ya da ağınızı genişletmek için yineleyici(repeater) olarak kullanabilirsiniz. Buna kalkıştığınızda, sonuç almak için biraz çaba harcamanız gerekebilir. Ancak bunun, gerekli durumlarda uygulanabilir bir seçenek olduğunu aklınızda tutabilirsiniz. Temel yönlendiricinin kapsama alanında bulunan ek bir yönlendiricinin konumlandırılması ile, evinizde daha önce sinyal iletim imkanı olmayan bölgeler için Wi-Fi sinyali sağlayabilirsiniz. Router tipi, internet hızı, bağlanan cihazların tipi ve sayısı gibi durumlara göre; köprü işlemi, ışık hızında bir bağlantı sunamaz ancak Wi-Fi sinyal alanını genişletecektir.

Android Cihazda Wi-Fi Hızı Nasıl Arttırılır?

  • Yüksek Wi-Fi hızı elde etmek için modeminizi yeniden başlatabilir ve tekrar Wi-Fi ağına bağlanabilirsiniz.
  • Çevrenizde Wi-Fi ağınızı kullanan kişilerin olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Parola koruması uygulayarak, verilerinizin yetkiniz dışında kullanılmasına engel olabilirsiniz.
  • Android telefonunuzun tarayıcısını ve işletim sistemini en son sürüme güncelleyebilirsiniz.
  • Arka planda internet bağlantısını kullanarak çalışan uygulamaları kontrol edip, ihtiyacınız olmayan uygulamaları kapatabilirsiniz.
  • DNS ayarlarıyla bağlantı kullanıp kullanmadığınızı kontrol edebilirsiniz. Eğer kullanmıyorsanız, Android cihazınızın DNS ayarlarını değiştirebilirsiniz.
  • Hızlı bir tarayıcı deneyimi için tarayıcı geçmişini, önbelleği, çerezleri ve diğer tarayıcı çöplerini temizleyebilirsiniz.
  • Chrome, Mozila, Firefox, Opera Mini, UC, Dolphin vb. gibi tarayıcıları kullanmayı deneyebilirsiniz.

iOS Cihazda Wi-Fi Hızı Nasıl Arttırılır?

  • Modem ve iPhone cihazınızı yeniden başlatabilirsiniz.
  • Modem ve iPhone arasında blokaj olmadığından veya minimum blokaj olduğundan emin olabilirsiniz.
  • Wi-Fi’ı kapatıp tekrar açabilirsiniz.
  • Telefon kılıfını çıkarıp tekrar deneyebilirsiniz.
  • Telefonunuzu güncelleyebilirsiniz.
  • Telefonunuzu sıfırlayabilirsiniz.
  • Özel bir DNS kullanabilirsiniz.
  • Daha yeni ve güncel sürüme sahip bir modem kullanabilirsiniz.

 Windows’ta Wi-Fi Hızı Nasıl Arttırılır?

  • Bant genişliği sınırınızı değiştirebilirsiniz.
  • Çok fazla bant genişliği kullanan uygulamaları kapatabilirsiniz
  • Ölçülü bağlantıyı devre dışı bırakabilirsiniz.
  • Arka plan uygulamalarını kapatabilirsiniz.
  • Geçici dosyaları silebilirsiniz.
  • Bir “İndirme Yöneticisi Programı” kullanabilirsiniz.
  • Farklı bir web tarayıcısı kullanabilirsiniz.
  • Bilgisayarınızdaki virüsleri ve kötü amaçlı yazılımları temizleyebilirsiniz.
  • Wi-Fi parolanızı değiştirebilirsiniz.

Wi-Fi Hızı Testi Nasıl Yapılır?

Wi-Fi hızı test etmenin en kolay yolu, genellikle İnternet Servis Sağlayıcıları tarafından temin edilen ücretsiz bir web uygulamasıdır. Ortalama olarak, Wi-Fi hız testleri 30 saniyeden bir dakikaya kadar sürer ve yaklaşık 40 MB veya daha fazla veri aktarabilir.

Evinizde kullanabileceğiniz ücretsiz Wi-Fi hız testi sağlayan web tabanlı uygulamaların listesi:

Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
Geleceğin Wi-Fi Teknolojileri Neler Sunacak?
Wi-Fi Sorunlarıyla Başa Çıkma Yöntemleri
Handover ve Roaming Nedir? IP DECT Nasıl Çalışır?

Diğer Bloglar