Ana içeriğe atla
En

Bant Genişliği Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Teknoloji ve İnovasyon

Bant Genişliği Nedir, Nasıl Hesaplanır?
Bant genişliği, bir bilgisayar ağı veya internet bağlantısı üzerinden belirli bir süre içinde maksimum veri miktarını bir noktadan diğerine iletme kapasitesidir. Bant genişliği, ağ hızının bir ölçütü değildir.

Bant genişliği geleneksel olarak saniye başına bit olarak ifade edilir. Modern ağ bağlantıları ise, genellikle saniyede milyonlarca bit(Mbps) veya saniye başına milyarlarca bit (Gbps) olarak ölçülen daha büyük kapasiteye sahiptir.    

Bant genişliği bağlantıları simetrik olabilir, bu da veri kapasitesinin veri yüklemek veya indirmek için her iki yönde aynı olduğu belirtir. Asimetrik olduğu durumlarda ise indirme ve yükleme kapasitesi aynı değildir. Asimetrik bağlantılarda, yükleme kapasitesi tipik olarak indirme kapasitesinden daha küçüktür.

Bant Genişliği Nasıl Çalışır?
Veri bağlantısı ne kadar fazla bant genişliğine sahipse, o oranda veri gönderebilir ve alabilir. Bant genişliği, bir su borusundan akabilen su miktarı ile karşılaştırılabilir. Boru ne kadar büyük olursa, bir defada o kadar fazla su akabilir. Bant genişliği aynı prensipte çalışır. Böylece, iletişim bağlantısının veya borusunun kapasitesi ne kadar yüksek olursa, saniyede o kadar fazla veri akabilir.

Son kullanıcılar ağ bağlantılarının kapasitesini öderler, bu nedenle bağlantının kapasitesi ne kadar büyükse o kadar pahalı olur.

Bir ağ bağlantısının maksimum kapasitesi, ağ performansını etkileyen yalnızca bir faktördür. Paket kaybı, gecikme ve sarsıntı, tüm ağ verimini düşürebilir. Uçtan uca bir ağ yolu, genellikle her biri farklı bant genişliği kapasitesine sahip olan birden fazla ağ bağlantısından oluşur. Sonuç olarak, en düşük bant genişliğine sahip bağlantı genellikle darboğaz olarak tanımlanır, çünkü en düşük bant genişliği bağlantısı, yoldaki tüm bağlantıların toplam veri kapasitesini sınırlayabilir.

Bant Genişliği Hesaplama
Teknoloji alanındaki gelişmeler bazı bant genişliği hesaplamalarını daha karmaşık hale getirmiştir ve kullanılan ağ bağlantısının türüne bağlı olabilir. Örneğin, farklı ışık dalga türleri ve zaman bölmeli çoğullama kullanan fiber optik, bir seferde bir bağlantı yoluyla daha fazla veri iletebilir ve bu da bant genişliğini etkili bir şekilde arttırır.

Bir bağlantının sağlayabileceği en yüksek güvenilir aktarım hızı olan etkili bant genişliği, belirli bir dosyanın kaynağından başarıyla indirilmesi için gereken süreyi tekrar tekrar ölçerek, bağlantının kapasitesinin belirlendiği bir bant genişliği testi kullanılarak ölçülebilir.

Testlere ek olarak, kuruluşların ağlarındaki tüm uygulamaları çalıştırmak için ne kadar bant genişliğine ihtiyaç duyduklarını hesaplamaları gerekir. Ne kadar kapasiteye ihtiyaç duyduklarını bulmak için kuruluşların bir kerede ağ bağlantısını kullanabilecek maksimum kullanıcı sayısını hesaplamaları ve ardından her uygulamanın gerektirdiği bant genişliği kapasitesinin bu sayı ile çarpılması gerekir.

Bulut santral, sanal santral, karel bulut santral nedir
Bulut için gereken bant genişliğini hesaplamak için ise genel bulutlardan trafik göndermek ve almak için gereken kapasiteyi bilmek önemlidir. Kapasite, genel olarak bulut sağlayıcılarına ulaşmak için kullanılan bağlantılarda, özellikle de bu veriler internet üzerinden dolaşıyorsa herhangi bir tıkanıklıktan etkilenebilir.

Bant Genişliğini Artırma
Genellikle ay bazından belirli bir fiyatla satılan maksimum miktarda kullanılabilir bant genişliğine sahip özel iletişim bağlantılarına ek olarak, isteğe bağlı bant genişliği (dinamik bant genişliği tahsisi veya kesilebilir bant genişliği de denebilir) abonelerin miktarı artırmalarına olanak sağlayan bir seçenektir. Talep üzerine bant genişliği, geçici olarak daha fazla bant genişliği gerektiren veri trafiğindeki patlamaları karşılamak için bir iletişim bağlantısına ek kapasite sağlayabilen bir tekniktir.

Ağa sürekli olarak tanımlı yüksek bağlantı yerine, servis sağlayıcılar tarafından sağlanan dinamik bant genişliği tahsisi, belirli bir etkinlik için veya günün belirli bir saatinde ihtiyaç duyulan kapasiteyi artırmak için geniş alan ağlarında sıklıkla kullanılır. Bu teknik kullanılarak, paylaşılan bir telekomünikasyon ağındaki bant genişliği artırılabilir ve yalnızca tüketilen ek bant genişliği için ödeme yapılır.
 
 
Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
Büyük Veri Ne Kadar Büyük? Ne İşe Yarar?
Kompleks Yapılarda IP CCTV Sistemler ve Çözüm Önerileri
Kapalı Alanlarda Konum Tespiti Nasıl Yapılır?

Diğer Bloglar