Ana içeriğe atla
En

Analog CCTV Güvenlik Kamerası Fiyatları

Güvenlik Sistemleri

Neden “yakın” özelliklere sahip Analog CCTV güvenlik kamerası fiyatları bu denli değişken? CCTV Kamera satın alırken nelere dikkat edilmelidir?

Dünyada oldukça büyük bir pazara sahip olan Kamera Güvenlik Sistemleri, ülkemizde de hızla büyümekte ve onlarca kamera markası ve çeşidi bulunmaktadır. Fakat, müşterilerin beğenilerine sunulan “yakın” özellikli kameraların fiyat farklarının çok olması, sektör çalışanlarını ve müşterileri düşündürmektedir.
Kameralarda maliyet yaratan parçaları belirlemek ve aralarında kıyas yapmak, bu yanılmaları ortadan kaldıracaktır:
Güvenlik Kamera fiyatlari
Okuma Önerisi: Güvenlik Kamera Sistemi Seçerken Bilmemiz Gereken 7 Kriter

Aynı özellikli CCTV kameralarda fiyat farklılıkları oluşturan iki parça:
1) Işığı Elektriğe Çeviren Sensör:
Analog CCTV kameralarda kullanılan iki sensör teknolojisi vardır. Bu teknolojiler CCD ve CMOS olarak adlandırılır. CCD, CMOS’a göre yüksek piksel kalitesi, düşük ışıkta daha net görüntü, gerçekçi renkler ve hem iç hem dış ortamda daha kaliteli görüntü sağlamaktadır. Özellikle düşük çözünürlüğe sahip analog kameralarda olay ve kişi tespitinde en önemli konu görüntü kalitesidir. 
 
Japon üreticiler, CCTV kamera sensörü pazarında dünya lideri konumundadır. Bu durum bazı üreticilerin bunu fırsat bilerek sahte markalı sensörler üretmesine sebep olmaktadır. Özellikle bir kısım kamera üreticilerinin, kaliteli ürün algısı yaratan, ucuz kamera üretmek için, sahte sensör kullandıkları bilinmektedir.

Japon markalarının ürettiği sensörlerde, farklı teknolojiler kullanmaktadır. HAD, Super HAD, Super HAD II, Exview HAD, Exview HAD II olarak isimlendirilen bu teknolojiler, görüntü kalitesi ve fiyat açısından faklılıklara sebep olur.

2) DSP (Digital Signal Processor – Sayısal İşaret İşlemcisi): Sensör tarafından üretilen Elektriksel işaretlerin işlendiği ve görüntünün birçok işlemden geçirilip daha kaliteli hale getirildiği işlemcidir. OSD Menü, WDR, Sens-up, HSBLC, BLC gibi pek çok fonksiyonun uygulandığı yer yine DSP’dir. Fonksiyonların niteliği ve DSP’nin yaptığı işlem yoğunluğuna göre DSP fiyatı değişmektedir.
 
BLC “Arka Işık Dengeleme”; Işık ve gölge arası farklılıkların çok olduğu, pencere kenarı, kapı önü gibi bölgelerde, şiddetli ışığı dengeleyip, daha zayıf ışık bölgesini net görebilmek için uygulanan özelliktir.

Günümüzde kameraların çoğunluğu DSP içermektedir, fonksiyonları kontrol etmek için OSD menü sağlamayan DSP’ler en ekonomik modellerdir. Özellikleri önceden ayarlanmış bu modeller ışığın değiştiği ortamlarda ışığa adapte olamadıkları için kullanışlı değillerdir.
 
Okuma Önerisi: Güvenlik Sistemi Satın Almadan Önce Bilmeniz Gereken 15 Teknoloji
 
Bunların dışında, kamera türüne göre farklılık gösteren bir çok parçanın da kamera maliyetleri ve fiyatları üzerinde etkisi vardır.

Mercek: Görüntü kalitesinde yüksek öneme sahip olan bir diğer unsur mercek ve merceğin yapıldığı malzemedir. Kullanılan malzemenin kalitesi merceği üzerinde olan kameraların fiyatlarını da etkilemektedir.Güvenlik Kamerası Mercek Fiyatları

Mercek, ışığın kameraya ilk girdiği noktadır. Saydam kısım lazerle işlenmiş yüksek kaliteli camlardan üretildiği gibi karbon bileşenli plastik benzeri maddelerden de üretilmektedir. Saydam kısmın kalitesi merceğin ışık geçirgenliğini doğrudan etkilemektedir ve bu da görüntü kalitesi üzerinde etkili olmaktadır.

Merceği bir arada tutan aksam, hava sıcaklığı değişiminden etkilenmeyen özellikte olmalıdır. Genleşme ve büzülmeler, mercek odaklanmasını değiştirmektedir. Pek çok ucuz mercek, plastik malzemelerden üretilmektedir. Ucuz kameralarda zamanla meydana gelen buğulanma, merceğin düşük kalitesinden kaynaklanmaktadır.

Mercekler, gözle görülür ışığa ya da gözle görülür ışık ve IR ışığa göre üretilmektedirler. Özellikle IR LED’li olan kameralarda, IR mercekler kullanılmalıdır, aksi taktirde mercek odaklanma sorunu yaşayabilmektedir.

IR LED: IR(kızıl ötesi) ışınlar kameralar tarafından algılanır ve insan gözünün algılayabileceği şekilde görüntülenir. IR teknolojisi gece görüntü almak için ekonomik bir yöntemdir.
 
IR LED ömrü kameranın fiyatını belirleyen önemli etkenlerden bir diğeridir, ancak kamera alırken LED ömrünü ölçmek mümkün değildir. Tedarikçiler genellikle IR LED’leri garanti kapsamına sokmamaktadırlar, dolayısıyla IR LED’li kamera satın alırken güvendiğiniz bir markadan ya da IR LED’leri garanti kapsamında tutan tedarikçilerden satın almak en doğru yöntem olacaktır.
 
Ülkemizde yaygın olarak kullanılan CCTV kamera türleri; kutu kameralar, dome kameralar, saldırıya dayanıklı kameralar ve bullet kameralardır.
Daha fazla bilgi için: CCTV Kameralar için Lens(Mercek) Seçim Kriterleri >

Kutu Kameralar;
Sensör ve DSP dışında, sadece kasaya sahip olan kameralardır. Üzerinde, ayak, muhafaza ve mercek yoktur, kutu kameraların maliyetini, sensör ve DSP belirlemektedir.
CCTV Kamera FiyatlarıDome Kameralar;
Ürün maliyetini kutu kameralara ek olarak üzerlerindeki mercek belirlemektedir. IR LED fonksiyonu olan modellerde, IR LED, dome kameraların fiyatını belirleyen faktörlerden diğeridir.
Saldırıya Dayanıklı Kameralar;
Saldırıya dayanıklı kameralar genelde dome kameralar ile aynı şekilde üretmektedir. Dome kameralarda olduğu gibi mercekleri üzerindedir. Ancak dome kameralardan farklı olarak, saldırıya dayanıklı kameraların üretim malzemesi, maliyetinde oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Bu kameralar su ve toza dayanıklı olarak IP (Ingress Protection - Koruma Sınıfı) sınıflandırmasına uygun üretilirler. Darbeye dayanıklı kameraların IR LED fonksiyonu bulunan modelleri de vardır.
Bullet Kameralar;
Ek bir aksesuar satın almaya gerek kalmadan, özellikle dış ortamlarda yaygın olarak kullanılan IR LED’li kameralardır. Az sayıda IR LED’siz modelleri de üretilmektedir. Bullet kameralarda fiyatı belirleyen faktörler, IR LED’ler, IP sınıflandırması ve merceklerdir. Ek aksesuar almaya gerek kalmadan dış ortamda da kullanılan bullet kameralar, bu sebeple en yaygın kullanılan kamera türüdür.

Güvenlik Kamera fiyatlarını etkileyen önemli parçaları ise alttaki gibi sıralamak mümkündür.

Dome Güvenlik Kamerası FiyatlarıÇevresel Etkilere Dayanıklılık: Dış ortamda kullanılan kameralar ve saldırıya dayanıklı kameraların kalitesini dış etkilere ve saldırılara dayanıklılıkları belirlemektedir.
 
Özellikle kar ve yağmura doğrudan maruz kalan kameraların IP sınıfı (IP koruma sınıfı) en az IP67 olmalıdır. IP67 koruma sınıfı, kameranın toza karşı kesin koruma sağladığı, şiddetli yağmurdan etkilenmediği anlamına gelmektedir ve IP68 koruma sınıfının en üst seviyesidir. IP68 kameralar, toza karşı kesin koruma sağlar, bir metre tatlı suyun altında en az bir saat etkilenmeden çalışabilmektedirler.
 
Özellikle alçak tavanlı ve saldırıya maruz kalabilecek yerlerde mutlaka saldırıya dayanıklı kameralar kullanılmalıdır. Kameranın darbeye dayanıklılığını öğrenmek için darbeye dayanıklılık test sonuçlarını incelemek faydalı olacaktır.
 
Analog CCTV fiyat farklılıklarına sebep olan başka etkenler de bulunmaktadır. Örneğin; kameranın besleme gerilimi ve kameranın bulunduğu ortama göre kamera kasasının imal edildiği malzeme de kamera fiyatlarını etkilemektedir.

CCTV Sistemleri çeşitleri ile ilgili daha fazla bilgi için tıklayınız. 
 
En güncel fiyatlar için size en yakın Karel Yetkili Satıcı ve Servisinden bilgi alabilirsiniz.
 
Bu Yazıyı Okuyanlar, Bunları da Okudu:
Video Analiz Nedir? Uygulamalar ve Analiz Türleri
Akıllı Ev-Ofis Sistemlerinin Geleceği
Başarılı BT Kariyeri İçin Geliştirilmesi Gereken Sosyal Beceriler

Diğer Bloglar