Ana içeriğe atla
En

Büyük Sitelerde Güvenlik Kamera Sistemleri Nasıl Yapılandırılır?

Güvenlik Sistemleri

Innovia Projesi 4 etap ve 14 bin konut ile Türkiye'nin ve Avrupa'nın en büyük markalı konut projesidir. Innovia 2. etap ise 19 bloktan ve 3682 daireden oluşmaktadır.

Sitemizdeki daha önce kurulu olan sistem, tam olarak gereksinimlerimizi karşılayamıyordu. CCTV sisteminin hem güvenlik hem de site içindeki düzeni sağlayacak birtakım özellikler ile revize edilmesi gerekiyordu. Yeni projeye başlamadan önce kriterlerimizi belirledik; fonksiyonellik, süreklilik/kalıcılık ve estetik uyumun ön planda olduğu bir sisteme geçmeyi planlıyorduk.
 
Bu planlarımız çerçevesinde Karel CCTV sistem uzmanları eşliğinde, öncelikle tüm alanlarımızı tekrar analiz ettik. Hedefimiz, site konseptine ve mekan ruhuna aykırı olmayan, güvenlik risk noktaları ve izleme noktaları doğru tespit edilmiş, yapımızla bütünleşik bir çözüme sahip olmaktı. Hedefimize uygun olarak, belirlenen toplam 530 noktaya Karel IP Kameraları yerleştirildi. Site içi ve çevresi, açık/kapalı alanlara ve asansörlerimize yerleştirilen görüntüleme sistemlerinde sıklıkla sorulan sorulardan bir tanesi de daha ucuz ve benzer özellikte analog sistemler varken neden IP kamera tercih ettiğimiz oldu.

Peki gerçekten neden IP Kamera?

  • IP kameralar öncelikle daha yüksek görüntü kalitesi sunuyor. Bir güvenlik sisteminde izleme yapan güvenlik personeli için bu öncelikli bir gereklilik,
  • Kolay kurulumu sayesinde kurulum maliyetleri daha düşük,
  • Ağ kapasitesiyle orantılı olarak sunulan iletişim kolaylığı sistemdeki kamera sayısının ihtiyacında ötesinde arttırılabilmesini desteklemekte,
  • Uzaktan erişim vb. yöntemler ile bakım/destek kolaylığı sağlamakta ve yazılım üzerinden kontrol edilebilmesinin fonksiyonel avantajları ile sıfırdan sistem kurulumlarında uzun dönemde ekonomik avantaj yaratmakta,
  • Yangın alarmı, apartman konuşma, kartlı geçiş gibi birçok başka sistem ile kolay entegre olabilmesi, gelecekteki olası uygulamalara uygunluk sunmaktadır.

Sistemimizdeki yüksek görüntüleme kapasitesi ihtiyacı nedeniyle klasik NVR cihazları yerine, 530 adet Karel IP Kameradan gelen tüm görüntüler, üzerlerinde özel kayıt yazılımları koşan 11 adet yüksek kapasiteli sunucular üzerinde kayıt altına alınıyor. Kurulan bu kayıt altyapısı sayesinde:

  • Gerçek zamanlı kayıt yapabilmekte,
  • Canlı izleme, kaydetme, geri izleme ve ağ paylaşımı sağlanmakta,
  • En az 30 gün öncesine ait kayıtlara geri dönülebilmekte ve vaka tespiti yapılabilmekte,
  • Kayıtlar üzerindeki özel şifreleme sistemleri sayesinde görüntüler delil niteliği taşımakta,
  • Entegre USB arabirim ya da DVD/BluRay yazıcılar aracılığıyla görüntüleri yedekleyebilmekteyiz.

Elbette sadece IP kameralar ile sitemizin içinin görüntülenmesi ve kayıt altına alınması yeterli olmuyor, görüntüleme altyapımızın bir "Güvenlik Çözümü" haline gelmesi için 7x24 sürekli olarak izlenmesi gerekiyor. Bu ihtiyaca yanıt verebilmek için sitemizde kurulan merkezi izleme sisteminde LCD/LED VideoWall uygulamaları kullanılmıştır. 8 adet 42" monitör ve 4 adet 23" monitörden kameralar 7/24 izlenmekte, sanal matrix uygulaması ile tüm ekranlar tek nokta üzerinden kontrol edilmektedir.
 
Hem güvenlik hem de site içi düzeni sağlayacak teknolojik özellikler bizim için çok önemliydi. Örneğin; 2 adet sunucu üzerinde, güvenlik çözümüne entegre çalışan gelişmiş video analiz programları ile izleme merkezine ulaşan tüm görüntüler otomatik olarak incelenmekte ve bu analizler sayesinde site sınırlarından oluşabilecek olası sızma girişimleri otomatik olarak tespit edilebilmektedir.

Bununla beraber, Karel CCTV park sistemi sayesinde yol güzergahları üzerinde hatalı park yapan araçlar sistem tarafından otomatik olarak belirlenebilmekte ve güvenlik görevlilerini uyaracak şekilde alarmlar üretilebilmektedir. 

Analiz sistemi oluşabilecek olası personel hatalarını da minimize etmektedir. İzleme merkezindeki bu altyapı, analiz ve alarm uygulamalarının sağladığı kolaylıklar sayesinde de daha az sayıda personel ile görüntüleme sistemi izlenip takip edilebilmekte, bu sayede site personel maliyetinde de avantaj sağlanmaktadır.

Tüm görüntüleme ekranları, video analiz sunucuları ve kayıt sunucularının yönetimi özel bir sistem sunucu üzerinde gerçekleştirilmektedir. Bu sunucu üzerinde çalışan ve adeta bir orkestra şefi görevi yapan “Sistem Yöneticisi” sayesinde tüm sistem bir uyum ve ahenk içerisinde çalışmaktadır. Bunun yanında “Sistem Yöneticisi” ihtiyaç olması halinde ileride oluşabilecek başka sistemler ile entegrasyon olasılığına da izin vermektedir.

Karel, güvenlik çözümümüzün altyapı ve kurulum çözümünü, anahtar teslimi bize sundu. CCTV ürünleri ile Dünya’daki 33 “ONVIF* Full Member”  firmasından biri olan Karel, bilgi, tecrübe ve uzman kadrosu ile sistemin aynı zamanda bağımsız altyapısını, montaj ve devreye alma süreçlerini de başarılı bir şekilde gerçekleştirdi.

Bizim gibi fonksiyonelliğe, teknolojiye ve estetiğe önem veren tüm sitelere de Karel CCTV ürünlerini tercih etmelerini tavsiye ederiz.

INNOVIA 2 Müşteri Deneyimi Broşürü (.pdf)

Bu yazıyı okuyanlar; bunları da okudu;
İşyerlerinde Güvenlik Kamerası Bulunması Gereken 8 Alan
Üniversitelerde Güvenlik Kamera Sistemleri
Güvenlik Kamera Sistemlerinde İdeal Çözünürlük Nedir?

Diğer Bloglar