Ana içeriğe atla
En

Eğitim Kurumlarında Alınabilecek 7 Güvenlik Önlemi

Güvenlik Sistemleri

Eğitim Kurumlarında Alınabilecek 7 Güvenlik Önlemi
Güvenlik önlemleri ve güvenlik tehditleri ile ilgili çözümler üretilirken, öncelikle kalabalık insan gruplarının bir arada bulundukları bölgeler göz önüne alınır ve bu bölgelerde meydana gelebilecek güvenlik sorunları değerlendirilir. Çünkü kalabalık ortamlarda dikkat dağıtıcı ve değişken unsurlar fazla olmakta ve bu ortamlarda meydana gelebilecek tehdit sebepleri çok beklenmedik veya çok göze çarpar nitelikte olmayabilir.

Kalabalık insan gruplarının bulunduğu bölgelerden bahsedecek olursak, hastaneler, alışveriş merkezleri, meydanlar veya stadyumlar örnek verilebilir. Hırsızlık, adam yaralama, gasp gibi gazete haberlerinde, televizyon kanallarında gözümüze çarpan olayların bir çoğu bu tip mekanlarda gerçekleşmektedir. Ve ne zaman bu tip ortamlarda bulunsak çevremizi uyarma ihtiyacı duyarız çünkü biliriz ki bu tip ortamlarda bir araya gelen insanlar rastgele insanlardır ve orada bulunma sebeplerini her zaman bilemeyebiliriz. Peki ya içerisinde bulunduğumuz başka kalabalık ortamları ne kadar değerlendirdiğimizi sorgulasak? Her gün bir araya geldiğimiz insanların olduğu, tanınırlığımıza ve güvenilirliğine inandığımız insanların bir arada bulunduğu, kendimizi güvende hissettiğimiz ortamları düşünsek, bu ortamlarda güvenlik önlemlerine ihtiyacımız var mı sorusunu nasıl cevaplardık? Daha önemlisi, yeterli güvenlik önlemleri alındı mı sorusuna cevabımız ne olurdu?

Kazalar, öngörülemezdir ve sonuçları tahminimizden çok daha kötü sonuçlar doğurabilir. Örneğin bir ofis ortamı, herkesin birbirini tanıdığı, güvenilir olduğuna inanabileceğimiz bir ortamken, hiç beklenmeyen bir müşteri veya çalışanların sebep olabileceği bir ihmal sonucu işler iyiye gitmeyebilir.

Peki ya okullar? Her sabah ailemizin en genç bireylerini sadece okul yönetimine ve öğretmenlere emanet etmek bizleri rahat hissettirecek yeterli bir sebep midir? Bu yazıda öğrencilerimizi ve öğretmenlerimizi, kısaca ülkemizin geleceğini ilgilendiren güvenlik sorunlarından ve alınabilecek önlemlerden bahsedeceğiz.
 
Eğitim Kurumlarında Alınacak Güvenlik Önlemleri Nelerdir?
 
1) Güvenlik Kameraları ile Kör Noktaların İzlenmesi
Güvenlik kameralarının kullanımında en çok düşülen hata, birlikte kullanılan kameraların görüş alanlarının yeterince değerlendirilmemesi ve kör noktaların gözden kaçırılmasıdır. Eğitim kurumlarında kullanılan kameraların görüş alan ve açılarının uygun olarak ayarlanması ve kör noktalara yer verilmemesi önemlidir. Bu kameraların kullanılmasının en gerekli olduğu bölgelere değinecek olursak:

  1. Kapı girişleri ve kapı çıkışları, yangın çıkışları
  2. Koridorlar ve kat girişleri
  3. Kantin ve yemekhane bölgeleri
  4. Kütüphane
  5. Bilgisayar ve fen laboratuvarları
  6. Konferans salonları
  7. Park alanları
  8. Spor salonları ve beden eğitimi alanları
  9. Oyun alanları

Yerleştirilen bu kameralar sayesinde öğrenciler arasında gerçekleşebilecek hırsızlık, darp, sataşma, düzeni bozma gibi disiplin suçları, park alanlarına giriş çıkış yapan eğitim görevlisi ve velilerin takibi gibi birçok takip işlemi gerçekleştirilebilir.
güvenlik kameraları
2) Monitörlü Görüntüleme ile Takipte Kalınmalı
Güvenlik kameralarının bağlı olduğu monitörler ile eş zamanlı izleme yapılabilmektedir. Bu sayede istenilen bölgeler monitör aracılığı ile kontrol edilebilir, kaydedilebilir ve ihtiyacı duyulan herhangi bir durumda görsel kanıt olarak sunulabilir.

Okullarda meydana gelebilecek olan kasıtlı, görünür veya görünmez kazaların sonucu okul yönetimi veya aileler hukuksal süreçlere ihtiyaç duyabilmektedir. Böyle bir durumda kişilerin kullanabileceği görsel kanıtların bulunması oldukça faydalıdır. Monitörlü ve video görüntüleme sistemleri ile bu tip görüntüler kaydedilebilmekte ve kanıt olarak sunulabilmektedir.

3) Güvenlik Kameralarının İhtiyacınızı Karşıladığından Emin Olun
Eğitim kurumlarının bütçeleri, kurumların bütün ihtiyaçlarını en iyi derecede karşılayabilecek kadar geniş olmayabilir. Böyle bir durumda en düşük maliyetli çözüm yolları aramaya gidilebilir fakat şu unutulmamalıdır ki, bütün güvenlik kameraları aynı özelliği taşımaz veya aynı özelliği taşıdığı söylenen iki farklı üretim kamera aynı sonuçları vermeyebilir. Kamera seçiminde fiyat-performans dengesini sağlamaya çalışırken uzun vadeli düşünülmeli, ileri dönemde tamir ve yenilenme masrafları da göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca güvenlik kameralarının sadece çözünürlük, zoom gibi özelliklerinin yanı sıra dış ortamlara olan dayanıklılıkları da önemsenmelidir.

4) Otomatik ve Uzaktan Kapı Kontrol Sistemleri Kullanılmalıdır
Okul girişleri ve çıkışları gibi yabancıların giriş ve çıkış yapabileceği kritik noktalarda uzaktan kontrollü kapı kontrol sistemlerinin kullanılması, aciliyet ve tehlike barındıran senaryolarda hızlı bir şekilde müdahale edilebilmesine yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda yangın, deprem gibi acil çıkış yapılması gereken durumlarda hızlı şekilde gerekli kapıların kullanıma açılması ve kullanımı tehlikeli olan bölgelerin kapatılması için kullanılabilecek bir sistemdir.

İnternet tabanlı kullanılabilen bu kontrol sistemleri okul içerisinde ve dışarısındayken kullanılmaya devam edilebilir, idari birimler okul dışından da okul güvenliğini sağlamaya devam edebilirler.
okul çevresi güvenlik kamerası
5) Okul Çevresinde Güvenlik Önlemleri
Okul binaları içerisinde her ne kadar gerekli güvenlik önlemleri sağlansa da, okulların bahçeleri ve bahçe giriş ve çıkışları, okul servislerinin bulunduğu park alanları gibi alanların güvenlikleri de oldukça önemlidir. Bu alanların gözlemlenmesi için portatif kamera sistemleri kullanılabilir veya yakınlarda bulunan yüksek yapıların üzerlerine kamera sistemleri kurulabilir. Ayrıca öğrenci servis sahiplerinin de aynı derecede ilgili olması ile servis içi kameraların kullanımı da yaygınlaştırılmalı ve öğrenciler okul ve eve dönüş yolunda güvenliği sağlanmalıdır.

6) Her Zaman Acil Durum Planının Bulunması ve Hazırlıklı Olunması Gerekir
Güvenlik kameraları ve kapı kontrol sistemleri yüksek oranda güvenlik sağlasa da sağlayabilecekleri hizmet bir yere kadardır. Her durumda ortamda bulunan kişilerin ve güvenlikten sorumlu bireylerin bilgili ve hazırlıklı olması gerekir. Bu yüzden idarecilerin ve öğretmenlerin acil durumda yerine getirilmesi gerekenlere dair acil durum planları olmalı ve bu plan doğrultusunda yapılması gerekenler konusunda bilgilendirilmelidirler. Ayrıca öğrencilerin de bu planlardan haberdar edilmesi ve gerekli sorumluluklarının hatırlatılması gerekilmelidir. Aynı zamanda polis, itfaiye gibi acil durumda iletişime geçilecek kurumlarla daha önceden anlaşılmalı ve acil durum esnasında sahip olmaları gereken bilgilerin birçoğu önceden kendilerine iletilmelidir.
kameralı güvenlik sistemleri
7) Güvenlik Amacı İle Alınabilecek Diğer Önlemler
Okul ve okul çevresi alanların güvenliğinin sağlanması için güvenlik kameraları ve kapı kontrol sistemlerinden farklı olarak diğer güvenlik önlemleri de değerlendirilmelidir. Bunların başında yangın alarm sistemleri gelmektedir. Ayrıca okul bahçelerine yerleştirilecek olan araç altı kontrol ve plaka tanıma sistemleri ile okul giriş çıkışlarının güvenlik altına alınması gerekmektedir.

Daha fazla güvenlik önlemi ve eğitim kurumlarına uygun çözümler için Karel ile iletişime geçebilirsiniz.
 
 
Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
Modern Güvenlik Sistemlerine Bakış: Kartlı Geçiş Sistemleri
CCTV Güvenlik Kamera Kurulumu, Model ve Özellikleri Hakkında Tavsiyeler
Eğitim Sektöründe Z Kuşağı Etkisi

Diğer Bloglar