Ana içeriğe atla
En

Güvenlik Kamera Sistemi Seçerken Bilmemiz Gereken 7 Kriter ve Tavsiyeler

Güvenlik Sistemleri

güvenlik kamera sistemiGüvenlik ihlalini engellemek amacıyla kullanılan CCTV veya yaygın kullanımıyla Güvenlik Kamera Sistemleri, hayatımızın bir parçası haline geldi. CCTV sisteminin, tüm şartlara uyan tek bir kalıp olarak kullanılmasından öte, ihtiyacı karşılayacak şekilde planlanmış olması gerekmektedir. Peki, güvenlik kamera sistemi seçerken bilmemiz gerekenler nelerdir? Sisteme ait hangi özellikler hakkında bilgimiz olmalıdır? Güvenlik kamerası tavsiyeleri ile satın alma kararı verirken bilinçli hareket etmenizi sağlayacaktır. Böylece güvenlik kamerası fiyatlarını etkileyen özellikleri bilerek güvenlik kamerası kurulumu optimum şekilde yapılabilir.

İhtiyaca göre en uygun sistemi seçebilmek için, sistemi 3 ayrı aşamada incelemeliyiz:

  1. Kamera seçimi
  2. Kayıt sistemi seçimi
  3. İzleme sistemi seçimi

Şimdi bu aşamaları ve IP kamera/güvenlik kamerası tavsiyelerini ayrı ayrı inceleyelim:

Kamera Seçimi

  1. Kameranın kullanım alanı

güvenlik kamera muhafazaÖncelikle kameranın kullanılacağı yerin belirlenmesi (iç ortam veya dış ortam) ve ortam koşullarına göre kamera kasası seçimi yapılması en doğru hareket olacaktır. Dış ortamda kullanılacak kameraların muhafazalı olmasına özen gösterilmelidir. Bu sebeple genellikle dış ortamda IP koruma sınıflarından birine (IP65, IP66 vb.) dahil olan bullet kamera veya muhafazalı kutu kamera kullanılmaktadır. Örneğin IP66 sınıfındaki muhafazalar, toza ve belli süreli güçlü su temasına karşı korumalıdır.
 

  1. Çözünürlük

güvenlik kamera çözünürlükBir sonraki aşama istenen çözünürlük değerinin belirlenmesidir. IP CCTV sistemleri ile analog CCTV sistemleri arasındaki en önemli farklardan biri yüksek çözünürlüktür. Büyük boyutlu ve kaliteli görüntü istendiğinde, IP CCTV bir adım öne çıkmaktadır. Örneğin askeri bir alanda tüm bölgeye hakim olmak güçtür, bu sebeple yüksek çözünürlüklü zoom kamera kullanmak çok daha uygun olacaktır. Aynı şekilde AVM ve halka açık alanlarda güvenlik ihlali (hırsızlık vb) çok fazla olduğundan, yüksek çözünürlüklü ve şık tasarımlı kameralar seçilmelidir.

  1. Teknoloji

Bir sistemi kurarken yalnızca üst yapının tasarlanması yeterli olmaz. Kablolama maliyetini en aza indirecek şekilde alt yapı da tasarlanmalıdır. Örneğin, IP kameraların beslemesi için PoE teknolojisi kullanılabilir. Bu teknolojiye göre IP güvenlik kameraların enerjileri PoE switchler(internet kablosu) kullanılarak verilebilmektedir. Bu sayede elektrik kablosu için ayrıca bir bütçe ayırmaya gerek kalmayacaktır. 

  1. Ek özellikler

Kameranın konumlandırılacağı yerin ışık yoğunluğu da kamera seçiminde önemli bir faktördür. Gündüz, arka plandan gelen ışık miktarının fazla olması sonucu görüntülenmesi istenen kısım net olarak algılanmayabilir. Daha anlaşılabilir bir görüntü elde etmek amacıyla WDR (Wide Dynamic Range), BLC (Back Light Compensation), HLM (High Light Masking) gibi ışık patlamalarını engelleyen özelliklerin olması gereklidir. Gece görüşünün net olarak algılanması istenen yerlerde ICR'lı (IR Cut Filter) veya IR ledli gece görüşlü güvenlik kameraların kullanılması gereklidir. IR spotlar da kameraların görüş açısı içerisinde gerekli ışık değerini sağlamak için kullanılabilir. Ayrıca kablolamanın zor olduğu durumlarda bu sorunu çözen kablosuz wi-fi güvenlik kamerası da tercih edilebilir. Gizliliğin önemli olduğu durumlarda, gerekli yasal sorumluluklar da göz ününde bulundurularak gizli güvenlik kamerası da araştırılabilir. Detaylı bilgiye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz; Güvenlik Kamera Sistemi Teknolojileri

Kayıt Sistemi Seçimi

  1. Kayıt & Depolama

güvenlik-sistemi-kayıtKayıt sisteminin seçimi için kameraların hangi çözünürlükte, kaç fps (saniyedeki kare sayısı) değerinde ve kaç gün kaydedeceğinin belirlenmesi gerekmektedir.  Karel’in Kaşif uygulaması HDD hesaplama uygulaması gerekli hard disk kapasitesinin hesaplanmasında size yardımcı olacaktır. Aşağıdaki linkten Karel Kaşif uygulamasının tarayıcı üzerinde çalışan versiyonuna erişebilirsiniz: DVR HDD Depolama alanı hesaplayıcı
 

  1. Harici Kayıt Birimleri & Genişleme Üniteleri

Kayıt cihazı kapasitesinin yetersiz olduğu durumlarda genişleme üniteleri kullanmak, bize en uygun çözümü sunacaktır. Bu birimler, analog veya IP sistem olmasına bakılmaksızın doğrudan uyumlu kayıt cihazlarına bağlanabilmektedir.
raid5raid1
 
CCTV Kamera Sistemi Kayıt cihazlarına yerleştirilmiş hard disklerin arızalanması sonucu veri kaybı yaşanabilmektedir. RAID (Redundant Array of independent or Inexpensive Disks) teknolojisi kullanılarak bu soruna çözüm bulunabilmiştir.  Bu teknolojide aynalama ve dilimleme gibi yöntemler kullanılır, yedekleme ve performans düzeyine bağlı olarak RAID seviyeleri belirlenir.
Bir örnekle açıklamak gerekirse, RAID1 teknolojisinde yalnızca aynalama yöntemi kullanılmaktadır. Burada ihtiyaç adedine göre yerleştirilmiş her diske karşılık, eş bir disk yerleştirilir ve kayıtların dinamik olarak bir kopyasının tutulması sağlanır. RAID1 teknolojisi az sayıda diskin olduğu sistemler için iyi bir alternatiftir.

RAID5 teknolojisinde ise sistem biraz daha karmaşıktır; fakat büyük çaplı sistemler için daha uygun bir çözümdür.  Burada veriler en az 3 diske dağıtıldığından, tek disk arızasına karşı veri kaybı kesinlikle yoktur.
Aşağıda RAID Tasarım Karakteristiklerini bulabilirsiniz;

RAID teknolojileri ile ilgili daha fazla bilgi için "RAID Nedir? RAID 0, RAID 1, RAID 5, RAID 10 Farkları Nelerdir?" yazısını inceleyebilirsiniz.

Güvenlik kamerası sistemleri seçerken sadece kurulum üzerine düşünülmesi yeterli değildir, satış sonrası verilecek hizmetler de dikkate alınmaktadır. Bilinçli bir yaklaşımla, satın almayı düşündüğümüz ürünlerin (az da olsa) arıza yapma ihtimali olduğunu öngörmeliyiz.  Eğer arızalanırsa kısa sürede yedek parça ve teknik servis hizmetinin sağlanıp sağlanamayacağını da araştırarak ürün alımı yapmak gerekir. Kısaca, bir firmadan yalnızca ürün değil, teknik servis hizmeti de satın almaktadır. Karel tüm Türkiye’de faaliyet gösteren 300’ün üzerinde tecrübeli yetkili servisi ile hızlı ve kaliteli hizmet sunar.

İzleme Sistemi Seçimi

  1. Optimum İzleme

güvenlik-kamera-izlemeOptimum izleme seçimi yapılabilmesi için dikkat etmemiz gereken en önemli konu sistemin ebatı ve ihtiyaç miktarıdır. Örneğin, 64 kameralık bir sistemde tüm kameraları 17”lik bir monitörde izlememiz çok zor olacaktır. Burada 32”lik CCTV monitörler kullanılarak çok daha rahat izleme yapılabilir.

Güvenlik kamerası izleme sistemlerinde sürekli izleme için kullanılacak monitörler genellikle 42” monitörler olup CCTV konsollarına yerleştirilecek şekilde tasarlanır. Alarm anında, olaya ait görüntünün ekrana düşmesi (pop-up fonksiyonu) için güvenlik personelinin önünde küçük ebatlı monitörler de konumlandırılabilir. Bu tip monitörlere SPOT Monitör denmektedir.  Bu sayede verilerin denetimi ve yönetimi kolay hale gelecektir. Karel farklı ebatlarda ve özelliklerde 7/24 çalışabilecek dayanıklılığa sahip profesyonel CCTV monitör seçenekleri sunmaktadır.

Güvenlik Kamera Sistemi seçimi tecrübe gerektiren bir iştir: Bu konuda ücretsiz destek ve bilgi almak için Karel Yetkili Satıcıları ile iletişime geçebilirsiniz. 
 
 
Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
CCTV Güvenlik Kamera Kurulumu, Model ve Özellikleri Hakkında Tavsiyeler
Büyük Sitelerde Güvenlik Kamera Sistemleri Nasıl Yapılandırılır?
Analog CCTV Güvenlik Kamerası Fiyatları

Diğer Bloglar