Ana içeriğe atla
En

Gelecek Yıl Bütçeyi Nerelere Harcayacağız?

BT ve Trendler

Gelecek Bütçe
2014 yılı kapanıyor ve 2015 bütçeleri yavaş yavaş onaya sunuluyor. IT yöneticisi veya çalışanı olarak kafanızda bütçeleri az çok belirlediniz. Bununla birlikte eğer atlamış olduğunuz bir yerler varsa son bir kontrol listesi sunmak istedim.

Mobilleşme
Taşınabilir cihazlar konusunda yaşanan hızlı ilerleme ve kendi cihazını getir (BYOD) akımı bir yere kadar maliyetleri düşürse de, herkesin kendi cihazını almak istememesi (çok nadir ama) iş hayatıyla özel hayatını ayırması gibi dürtülerle kendi cihazlarını iş için kullanmaması gibi durumlara çözüm bulmak için bir miktar yatırım gerekecek. Özellikle de uzaktan (özel olarak internet bağlantısı kesilmiş metrolar ve medeniyetten kilometrelerce uzak yerler haricinde) erişim sağlayabilecek personelin bu yetkinliği kazanması için yapılacak masraflar sadece işin görünen tarafı. Bir de bu açıdan bakınca görüntülenemeyen maliyetler var ki onları diğer maddelerde göreceğiz.

Yakınsama
Elbette mobilleşmenin sebebi ve sonucu olarak gerçekleşen teknolojik yakınsama farklı cihazlarda benzer işlerin yapılabilmesini sağlıyor. Elbette sadece cihazların genel geçer yetenekleri yerine getirmesi değil şirketinizde kullanılan sistemlerin de bu yakınsama trenine bindirilebilmesi elzem hale geliyor. Özellikle sahada çalışan kişiler raporlamalarını ve iş akışlarını kurumunuzun sistemine doğrudan bağlanarak ve örneğin dizüstü bilgisayar açmadan yapabilir hale gelebiliyorlarsa güzel olmaz mıydı?
Bunu ister kendi intranetinize bağlı biçimde kullandığınız sistemin harici modülleri üzerinden web tabanlı, isterseniz de bir uygulama (App de diyebiliriz) olarak mobil cihazlara vererek yapacaksınız. Sistemleri dışarıya açmak beraberinde bazı güvenlik riskleri getirse de iş akışı açısından hızlı entegrasyondaki önemi kaçınılmaz.

Sanallaştırma
Her ne kadar artık KOBİ seviyesindeki sanallaştırma operasyonları için genellikle donanım haricinde bir masraf yapmanıza gerek kalmamış olsa da bu konularda tecrübeli kişileri istihdam etmek, geçici veya kalıcı IT personeli için masraf yapmak veya halihazırda çalışanların bu operasyonlar ve felaket senaryoları konusunda gerekli eğitimleri almasını sağlamak önemli bir masraf kalemi halinde.
Sanallaştırma gibi her şeyin iç içe geçtiği, yazılımsal ve donanımsal sorunları birbirinden hızlı şekilde ayırt edecek, özellikle de artıklı bir yedek (redundant backup) sistemin hazırda beklemediği küçük ölçekli ama kritik uygulamalarda hızlı hareket edebilmek sadece günü değil tüm meslek hayatınızı kurtarmakla eş anlamlı hale gelebiliyor.
Bulut Bilişim
Bulut
Aslında internette duran ve web arayüzünden baktığımız e-posta sistemlerinden bu yana bir şekilde kullandığımız bulutun, veri ve hizmetlerin her yerden erişilebilir hale getirebilmek için kullanılan genel bir kavram haline dönüşmesini hep birlikte izliyoruz. Elbette seyirci kalmak bir yere kadar. Ülkemizde de Karel bulut çözümleri gibi bu işin ehli firmalar tarafından verilen hizmetlerin yaygınlaşmaya başlaması sayesinde uluslararası firmalardan ülkemizde kendi dilimizde destek alabileceğimiz kurumlara, oradan da özele doğru bir ilerleme var.
Küresel, yerel veya kişisel bulut uygulamalarını henüz kullanmaya başlamadıysanız 2015 çok geç kalmadan bu entegrasyonu sağlamanız için güzel bir yıl olacak.

Veri Güvenliği
Buraya kadar anlattığımız her şeyin gelip dayandığı tek bir nokta var: Güvenlik. İşin cihaz anlamında bir ufak masraf kalemi olmasının yanı sıra esas maliyet yaşanabilecek güvenlik zafiyetlerinin sonucu olarak oraya çıkacak sinirsel ve devamındaki maddi hasarın yanında hiçbir şey. Dolayısıyla güvenliğe yatırım yapılması, özellikle kurum dışından masraf kısmak veya çalışanlara esneklik sağlayabilmek adına ortaya konan kendi cihazını getir gibi yaklaşımlarla birlikte kaçınılmaz bir harcama kalemi haline geliyor.
Güvenlik elbette veri merkezinin kapısına görevli dikmekle değil ciddi denetimlerle sağlanabilen bir şey. Bunun yanında ofisinizde gerçekleşebilecek kötü olayların önüne geçmek için güvenlik kamera sistemi ve hırsız alarm sistemi kullanmıyorsanız, bu konulara da bir göz atmanız yararınıza olacaktır.
Görmemesi gereken kişilerin eline geçecek olan verinin yol açabileceği zararlarla ilgili hiçbir kaygınız yoksa veya ofisinizin güvenlik durumuna yeterince güveniyorsanız, o başka mesele.

Bu yazıyı okuyanlar bunları da okudu:
IT Altyapısı İçin Stratejik Planlama
Şirketiniz İçin Teknoloji Ürün ve Çözümü Seçimi
Nesnelerin İnterneti Nasıl Doğdu?

Diğer Bloglar