Ana içeriğe atla
En

İletişim Sistemlerinde Cihaz Yönetimi [Video]

İletişim Sistemleri

Tam ekran için tıklayınız ^   

Tümleşik iletişim sistemi nedir?

KAREL Ekran - Video Metni
Merhaba, bu videomuzda size tümleşik iletişimde cihaz yönetiminden bahsedeceğim. Standart tümleşik iletişim sistemlerinde cihaz yönetimi, genelde çok kısıtlı olabiliyor. Bazı sistemlerde hiçbir cihaz yönetimi olmazken, bazılarında sadece kendi protokollerinde destek sağlanabiliyor.
Karel tümleşik iletişim sisteminde ise cihaz yönetimi; hem Karel üretimi olan IP telefonlarda, hem de pek çok standart SIP telefonda sağlanabiliyor. Bu noktada SIP telefonları biraz açıklamamız gerekiyor. Bir SIP telefonun, tümleşik iletişim sisteminin parçası olabilmesi için, temelde 3 bilginin bu cihaz üzerinde konfigüre edilmesi gerekir. Bunlar; SIP şifresi, kullanıcı adı ve sunucu adresidir. Eğer cihaza bu ayarlar manuel olarak doğru girilirse, sistemin bir parçası olarak çalışması sağlanabilir. Fakat çoğu zaman bir tümleşik iletişimde kullanılacak telefon sayısı yüzleri ve hatta binleri bulmaktadır. Eğer cihaz yönetimi desteklenmiyorsa, her cihazın tek tek konfigüre edilmesi gerekiyor.

Tüm telefon cihazlarının ve softphone (yazılım tabanlı telefon)ların manuel olarak sisteme konfigüre edilmesi(ayarlarının yapılması) çok gerçekçi değildir. Tüm cihazlar en başta bir şekilde sisteme konfigüre edilse dahi, daha sonra telefonların ayarlarındaki kompleks kısımların gereksinim duyuldukça aktif edilmesi gerekecektir. Örneğin Caller-ID bilgisinin gönderilmesi için bir ekran adı konfigüre edilmesi, cihazların yazılımlarından doğan sorunların giderilmesi için yazılımlarının güncellenmesi veya aynı yazılıma çekilmesi gerekecektir. Sistemde sesli mesaj kullanımı varsa, bu konfigüre edilecektir. Ayrıca sistemdeki cihazlara telefon rehberi, yanlardaki meşguliyet tuşları, aktarma tipi, medya şifreleme gibi pek çok karmaşık konfigürasyonun yapılması gerekecektir ve bunların yönetimi imkansız hale gelecektir. Bu yüzden pek çok tümleşik iletişim sistemi SIP desteklediğini iddia etmesine rağmen, bunu tabana yayamaz. Sistem yöneticilerine ve kullanıcılara standart, kendi kapalı protokollerini kullanan ve pahalı cihazların kullanılması gereksinimi doğar.

Karel Tümleşik İletişimde ise, kendi üretimi olan SIP telefonların yanında standart SIP telefonlara da otomatik konfigürasyon desteği verilmektedir. Sistem şu şekilde çalışmaktadır; önce telefonlara ana bilgileri (MAC adresleri veya numaraları) sisteme bir kere konfigüre ettikten sonra, bütün ayarların Karel Tümleşik İletişim tarafından tüm telefonlara otomatik olarak gönderilmesi sağlanmaktadır. Bu da sistemdeki bütün telefonların benzer ayarlarla, aynı yazılımla ve bütün karmaşık konfigürasyonları yapılmış olarak hazırlanması anlamına geliyor. Örneğin rehberlerde güncelleme gibi, sistemde herhangi bir değişiklik yapılacağı zaman, değişiklikler kolay bir şekilde tüm cihazlara gönderilebiliyor ve sistemin güncel tutulması sağlanabiliyor. Sistem yöneticileri, sistemin parçalarının tamamını, bütün telefonları kolaylıkla yönetebiliyor. Kullanıcılar tarafında ise çok daha yüksek kaliteli ve kesintisiz bir iletişim sağlanmış oluyor.
Başka bir Karel Ekran videosunda görüşmek dileğiyle...

Diğer Bloglar