Ana içeriğe atla
En

Neden Bulut Bilişim?

BT ve Trendler

bulut bilişim nedir
Bundan 20 yıl önce bana da birileri bulut bilişim deseydi, acaba yağmur yağdırmak için yeni bir teknoloji mi geliştirdiler diye düşünürdüm. Bu günlerde ise internette hangi bilişim sitesini ziyaret etsem, yeni bulut bilişim ürünlerini ve bunların bitmez tükenmez faydalarını anlatan yazılar okuyorum.

Artık farkına bile varmadan iş yaşamımıza, günlük hayatımıza giren bu teknoloji gerçekten nedir? Bize sunduğu faydalar elle tutulur mu yoksa hepsi yeni bir pazarlama tuzağı mı?

İşe tüm bilişim uzmanlarının ağız birliğine vararak tekrarladığı faydaları sıralayarak başlamak en doğrusu.

Bulut Bilişim:

  • Maliyetleri düşürür
  • Altyapı karmaşasını ortadan kaldırır
  • Çalışma alanını genişletir. 

Kısaca bulut bilişim çok daha ucuza, kurulum gerektirmeden, her yerden çalışmayı destekler.

Esasında bu faydaları elde etmek için bulut bilişimin yaptığı oldukça basit; yazılım, donanım ve veri barındırma gibi hizmetleri bizden uzakta çoğu zaman da internette tek bir noktaya taşımak. Bu yapıda benim, sizin, iş arkadaşlarınızın, komşularınızın ayrı ayrı bir çözüm için para harcaması gerekmemekte, bu çözümü bizim için uzaklarda bir yerde barındıran bir hizmet sağlayıcıya başvurmamız yeterli olmaktadır.

Bu noktada açıklama yapmak için verilebilecek en güzel örnek e-posta hizmetleridir. E-posta göndermek ve almak için evinizde, işyerinizde sürekli açık duran bir bilgisayar yapılandırmak yerine;  gmail, hotmail gibi bedava sunan e-posta bulut bilişim hizmetlerini kullanmıyor muyuz?

Evet ürün değil hizmet! Hatta kullandığınız kadar ödediğiniz, su, elektrik, doğalgaz aboneliği gibi abonelik ile sunulan hizmet(ler)!

Uzun zamandır sadece e-mail, internet sitesi barındırma vb basit hizmetler için kullanılsa da bulut bilişim bir süredir daha karmaşık hizmetler için de hayatımızda. Artık pek çok şirket CRM, ofis yazılımları, veri saklama, veri tabanı paylaşımı hatta işlemci gücü ihtiyacı duyan yazılımlarına destek gibi güncel hizmetlerden faydalanmak için de bulut bilişimi kullanıyor.

Bulut bilişim bize uygun maliyetli, bakım gerektirmeyen, ölçeklenebilir ve belki de en önemlisi yatırımınızın çöp olma korkusunu yaşamadan istediğimiz zaman vazgeçebileceğimiz hizmetler sunuyor. 
Örnek Bulut Bilişim Uygulamaları
Karelport.com
Bulut üzerinden hizmetler, fırsatlar ve sosyal paylaşım olanakları sunan online iş çevresi

Amazon Elastic Compute Cloud (Amazon EC2)
Ölçeklenebilir ve kullanım kapasitesi kadar ücretleme yapılan Amazon.com’un bulut işlem gücü servisi

Fizy.com
Bulut üzerinde müzik dinleme servisi

Google Apps
Ofis, veri ve iletişim amaçlı online uygulamalar

Dropbox
Bulut veri depolama servisi

Salesforce.com
Salesforce’un müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) servisi

Eklemek istediğiniz örnekler için aşağıdaki yorum bölümünü kullanabilirsiniz.

Bu Yazıyı Okuyanlar, Bunları da Okudu:
Neden BYOD Kalıcı Bir İş Trendi?
Çağrı Merkezi Nedir? Ne Kazandırır?
Neden Tümleşik İletişim?

Diğer Bloglar