Ana içeriğe atla
En

Teknolojinin Oscar Ödülü M2M’e Gidiyor…

BT ve Trendler
And Oscar goes to Terminator 2: Judgement Day...

Terminator filmi Oscar ödüllerini bir bir alırken acaba içimizde bir korku oluşmuş muydu? Yoksa makineler çağı mı başlıyordu? Yapay zeka, tüm makinelere hakim olup insanlığı ele mi geçirecekti? Gerçekten büyük tehdit yaklaşıyor muydu?  Hepimiz mutlaka bir an olsun bu düşüncelere daldık öyle değil mi?

İçiniz rahat olsun henüz korkmak için çok erken, ancak yine de makinelerin altın devrinde yaşadığımızı rahatlıkla söyleyebiliriz.

M2M

Machine to Machine, yani makineden makineye anlamına gelen M2M teknolojisi insan müdahalesi olmadan farklı cihazların birbirleriyle bir ağ üzerinden haberleşebilmesi anlamına gelmektedir.
 
Bu teknoloji sayesinde uzaktan bir komutla evimizdeki klimayı çalıştırabilir, soğuk havalarda daha binmeden arabamızı ısıtabilir, eve varmadan fırını çalıştırarak yemeğin hazır olmasını sağlayabiliriz. Araç Takip Sistemleri ile iş yerindeki tüm filomuzu yönetebilir, hangi aracın nerede olduğu, kaç km yol yaptığına dair istediğimiz tüm raporları alabiliriz. 

Aracınızı kullanırken olası bir arıza durumunun henüz siz farketmeden merkeze bildirilmesini ve anında müdahale edilmesini istemez miydiniz? Kazanacağınız zaman ve verimlilik inanılmaz olurdu!

M2M’i yükselten teknolojiler
Peki bu teknolojiyi bu kadar yoğun kullanacağımız gerçekten doğru mu? Aşağıdaki üç başlık bunu doğrular nitelikte bize gerçekçi bilgiler sunuyor.

MOORE YASASI: Moore Yasası’na göre her 2 yılda entegre devrelere yerleştirilen transistor sayısı iki misli büyüyor. Bunun sonucunda hız ve fonksiyonellik artarken fiyatlar hızla düşüyor. Bu da M2M gibi çok gelişmiş uygulamaların gerçekleşmesine imkan veriyor.

METCALFE YASASI: Metcalfe Yasası’na göre, bir ağın değeri, ağa dahil olan elemanların sayısının karesiyle doğru orantılı olarak artar. Bu nedenle bir ağa eklenen her makine, ağın değerini hızla artırır. Bunun sonucunda insanlar gelecekte sürekli daha fazla makineyi ağa bağlamak isteyecek. Böylece bu ağa dahil olmak zorunluluk haline gelecek.

YAPAY ZEKA: Yapay zeka teknolojisi, cihazların belirli kararları kendi kendine vermesini sağlıyor. Son 10 yılda bu teknolojide çok büyük gelişmeler yaşandı. Yapay sinir ağları sayesinde gelecekte pek çok M2M uygulaması hayal olmaktan çıkacak.

Karel M2M’in neresinde?
Karel olarak en yeni teknolojileri takip etmek ve geliştirmek, bulut entegrasyonu ile müşterilerimize değerli çözümler sunmak istiyoruz. Bunun için sektörün en deneyimli firmalarıyla yaptığımız iş ortaklıkları ve gelişmiş Ar-Ge becerimizle müşterilerimizin istediği her türlü çözümü oluşturmakta öncü olmayı hedefliyoruz. 

Unutmadan ekleyelim, siz santralinizde sorun olduğunu dahi farketmeden bizim olası problemi çözdüğümüzde ve size sadece bilgi verdiğimizde lütfen şaşırmayın...

Bu Yazıyı Okuyanlar, Bunları da Okudu:
NFC Nedir? Uygulamaları Nelerdir?
Araç Takip Sistemi İle Tasarruf ve Güvenlik Nasıl Sağlanır
Güvenlik, Alarm ve Apartman Konuşma Sistemlerinin Tam Entegrasyonu [Video]

Diğer Bloglar